REJSEGUIDE: Whisky i Svalbard
- Gastromand
- Den 20. oktober 2018
- https://gastromand.dk
I januar 2016 besøgte jeg Svalbard for første gang og deltog i hvad jeg troede var den mest episke og ikke mindste nordligste whisky-smagning nogensinde afholdt! Det er det også den dag idag, men denne rekord er i overhængende fare for at blive slået! Hvad gør man så? We go further north….
Lavet i samarbejde med Highland Park
Indledningen kunne næsten være en god forsmag på en film – en hærfør lille eskadrille, pakket og klar til at udføre en mission i livet – nemlig at sætte et flag i en klippe – slå et kæmpe stort fedt kryds for, at have afholdt og deltaget i den nordligste whiskysmagning i verden! Spektakulært? Vovet? Noget som ingen andre har gjort før? Helt sikkert….
Vi befinder os på Svalbard og mere bestemt Longyearbyen som er hovedstaden – eller tja – det er vel eneste by og reelt er der flere isbjørne end mennesker heroppe så om det kan kaldes en hovedstad kan diskutteres. Dog er det en by mere adskillige barer og det på trods af de ca. 2500 beboere på Svalbard. Sidst da vi besøgte byen blev der afholdt en Macallan smagning på “Svalbar” da de havde indkøbt hele “1824 samlingen”, som er lidt specielt når den samlede pris vel er på ca. 250.000 kr. og taget indbyggertal i betragtning så må folk virkelig elske Macallan på Svalbard.
Ikke at der skal gå konkurrence i den, men alligevel! Highland Park har denne gang valgt at gå endnu længere nord på og for at sikre, at destinationen ikke kan slås af andre lande som også ligger langt mod nord er breddegrader og koordinater nøje opmålt og alt andet lige lader det til at rekorden nu kan slås og overgå til Highland Park. Kan du komme på en bedre grund til at tage til Svalbard? Nej vel?
Barguide til Longyearbyen
Inden vi når til dagens højdepunkt er der indlagt en lille barcrawl, hvor vi besøger nogle af barene i Longyearbyen. Nu tænker du nok, at en lille by på få tusinde indbyggere vel ikke har mere end en enkelt bar vel? Wrong – de har adskillige af dem, faktisk en 5-6 stykker og tæller mand hotellerne med så er der vel næsten et par håndfulde.
“Karlsberger” – dunkel belysning, lokal stemning og enormt udvalg
Vi besøger først Karlsberger som for mig er en gammel kending – det var nemlig denne bars skyld (måske også lidt min egen) at jeg havde voldsomme tømmermænd dagen derpå sidst vi var afsted. Når jeg ser tilbage på den aften var det dog det hele værd. Baren har et enormt udvalg på over 1000 flasker spiritus – så derfor får man let tømmermænd hvis man vælger at besøge Karlsberger.
Vi får serveret en Old Fashioned på Highland Park 12 års som smager glimrende. Jeg tænker tilbage på de mange Highland Park 18 års jeg drak sidst vi var der – good times!
“Stationen” – moderne indrettet – mulighed for cocktails med et twist og god bistromad
Stationen er åbnet for få måneder siden og er en moderne bistro. Der er moderne indrettet med træmøbler og pejs midt i restauranten. Deres menukort er ret godt og udvalget er bistroretter med lokale råvarer og flere af dem lavet med et lille ”twist”.
Hvis du er til hval og gerne vil smage det på en lidt utraditionel måde så anbefaler vi deres ”Moby Dick” – en hvalburger hvor du får et stykke ”steak” – ærtepure, tyttebær og sovs til. Så som nogle af jer skrev på Instagram – ”Hvalsandwich med sovs”. Deres vin og cocktail kort er også ret godt. I baren finder du cocktail af forskellige karakterer samt et fornuftigt vinkort.
“Svalbar“
Svalbar har den dyreste whisky på Svalbard – nemlig “M Decanter” fra Macallan. Jeg lagde mærke til den på vej ind på baren. Her får du lige som Karlsberger også lokal stemning. Baren er hyggelig men lidt råt indrettet. Der er også mulighed for at spise her. Vi får serveret en whiskysour på Highland Park 10 års, lidt rosmarin, multebær og Jim Beam til at runde den af med.
Hvis du besøger Svalbard så er disse nogle gode bud, hvis du vil ramme en bar. Ellers er hotelbaren på Scandic også rigtig hyggelig men en kende dyrere end de andre steder. Vores aftensmad indtages også på Scandic hotellet. Det er god mad og i forhold til at vi er på en hotelkæde er det langt bedre end forventet.
Efter vores aftensmad går turen videre – to the north! Vi bliver samlet op i bus hvor der er dækket op med skridtsikre måtter og små fyrfadslys. Så sætter vi afsted mod nord. Imens vi ruller får vi serveret en Highland Park 10 års, 12 års og 18 års.
Min storfavorit er uden tvivl deres 18 års – det er den første whisky jeg drak på Orkney da jeg var der for mange år siden og den sidste whisky jeg drak på Svalbard da jeg var der for nogle år siden. Bussen er i god stemning og efter en spændende gennemgang fra Martin Markvardsen begynder vi at ramme den præcise breddegrad og så er det på tide, at vi får smagt og afholdt vores endelige smagning.
Vi hylder lyset!
Den whisky som skal sikre os rekorden kommer i hus er nøje udvalgt. Det er nemlig ”Light” som er den seneste udgivelse fra Highland Park. Sidste år kom The Dark – nu er turen til The Light kommet. De to whiskyer deler historien om årstidernes vilde kontraster på Orkney, der sammen skaber den intense balance, man kender fra Highland Parks whiskyer. De er lavet forskellige hvor der på Begge har fået intet mindre end 17 år på fad – men de er meget forskellige! The Dark har ligget på sherryfade af europæisk eg hvilket betyder mere sødme og blødere kanter. The Light har ligger på så denne har et ja mere ”lysere” udtryk.
Efter noget tids kørsel stopper bussen og vi stiger alle af. Kort efter er alle klar med et glas ”Light” og Martin forklarer whiskyen imens vi alle står klar til at smage.
Der bliver sagt skål og vi hilser! Smagen er fantastisk velafbalanceret og for mig er dette favoritten. Det handler i bund og grund om hvorvidt du er til sødmefulde whiskys eller ej. Efter en dram er vi tilbage på bussen hvor vi også får serveret ”The Dark” – en fantastisk afslutning på en skøn dag!
Hvad er din favoritwhisky?
Stik os en kommentarRelaterede indlæg
Wednesdays Whisky: Macallan Amber 17. februar 2016 | Gastromand
Gastromand i Svalbard: Mødet med verdens dyreste whisky!... 15. januar 2016 | Gastromand
Smid en kommentar
Lidt godt til maven
- Biksemad – med spejlæg og bearnaisesauce!
- Brændende Kærlighed – opskriften på lykke
- Bøf Stroganoff à la Gastromand
- Grydestegt Kylling med “Skilt sovs” og råsyltede agurker
- Hasselbagte kartofler – super sprøde og møre kartofler
- Høvdingegryde med oksekød, bacon og cocktailpølser
- Frikadeller: Opskriften på perfekte frikadeller
- Kartoffelmos – fed og cremet
- Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler
- Millionbøf – opskriften på den klassiske, danske udgave af Bolognese
- Pariserbøf – den ultimative frokostret!
- Æggekage med bacon – den gammeldags opskrift
Kommentarer