Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 1. november 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Nyborg Destilleri: Whisky, gin og gourmet i skøn forening

Nyborg Destilleri: Whisky, gin og gourmet i skøn forening
Fynboen

Her på Gastromand er vi vilde med whisky, gin og lækker mad, så når alle tre ting stilles i udsigt på et samlet sted, kan man kun takke ja tak til en invitation.

Vi skrev faktisk fornyligt om en whisky netop fra Nyborg Destilleri, så derfor begav jeg mig forventningsfuld afsted fra Odense mod Nyborg.

Knap 10 minutters gågang fra Nyborg station finder vi Nyborg Destilleri. Beliggende i gamle DSB-haller finder man de flotte renoverede lokaler, som rummer både restaurant, giftshop og selve produktionen af whisky og gin.

Det handler om whisky (og gin)

I de senere år er der dukket flere og flere anerkendte whiskyproducenter op i Danmark men eftersom whisky tager tid og kræver, at man kan sit håndværk, vil der gå lidt tid, inden varerne er færdige med at ligge på fad. Noget tyder dog på, at vi i Danmark er på vej med en habil produktion.

Vi har gode råvarer i Danmark (korn) og vi ligger da også nogenlunde på samme breddegrad som Skotland (hvor whisky som bekendt oprinder fra). Læg dertil, at vi efterhånden også har nogle erfarne og dygtige folk i landet, som brænder for drikken, og vi kan sagtens ende med et slutprodukt, vi kan være stolte af.

Nu er whisky som bekendt et lidt langsommeligt projekt at kaste sig ud i, så det kan derfor næppe undre nogen, at man kan have brug for andre varer at sælge, mens whiskyen modnes. I Nyborg har de valgt også at producere gin. Det er godt tænkt, eftersom gintoget stadig ruller ufortrødent afsted – folk er vilde med det.

Vi starter i Remisen

Selvom vi er kommet for primært at smage whisky, bliver vi lokket i destilleriets restaurant – Restaurant Remisen.

Stedet er lækkert indrettet med kæmpe panoramavinduer ud til en stor terrasse, og vi kan akkurat lige ane Storebælt i det fjerne. Der er allerede gæster i restauranten, og jeg kan på deres tallerkener se, at vi har nogle flotte retter i vente.

Sprøde snacks og forretter

Efter ankomst bliver vi hurtigt vist hen til vores bord,  hvor der ikke går længe, før der dukker noget forfriskende op i form af en cocktail.

En cocktail med Frostgin at starte på.

Det er Nyborg Destilleris egen Frostgin og myntebrus. Ikke noget fancy, bare en simpel drink, som er lækker forfriskende og saftevandsagtig – den kunne blive farlig en varm sommerdag.

Vi fortsætter med bobler til den første servering, som er sprødt hjemmelavet knækbrød med oliventapenade. En lækker lille starter, hvor tapenaden overrasker i smagen. Den er virkelig god – den opskrift må de gerne sende til mig.

Knækbrød og oliventapenade.

Efter vores lille snack, ryger det obligatoriske brød på bordet. Her er forskellige slags, alt sammen hjemmelavet, og lavet på bl.a. ølandshvede, malt, kaffe og valnødder.

Forretten består af kammuslingetatar og stenbiderrogn. Smagen er dejlig frisk, og de sprøde pærer, rosenkål og rognen gør noget godt for retten. Lige lidt ekstra salt på, så havde den siddet lige i skabet. Vinen, vi får til, er en riesling, som passer helt perfekt til retten.

Smuk 1. forret.

Øl og lam

Til næste forret skal vi have øl til. Det er en lidt speciel øl, og hvis du kender Fynsk forår fra Ørbæk bryggeri, vil du nok kunne nikke genkendende til nogle af smagene i denne her øl. Vi er ude i en let aleøl, hvor de velkendte hyldeblomstnoter stadig er til stede. Det er et lidt sjovt match til vores næste ret, som er lam.

Øl og lam plejer at gå hånd i hånd, men jeg kunne godt have brugt et glas rødvin til denne ret. Smagen på lammet var til gengæld helt vild god.

Vi fortsætter med lammeryg, savoykål, vesterhavsost, tomat (som gemmer sig inde i kålen) og en kartoffelsauce (med godt med fløde i). Virkelig en vanvittig lækker ret, hvor alt spiller. Saucen binder det hele sammen, tomaten skærer godt igennem fedmen, og det møre kød er tilpas saltet. Vi er dog lige på grænsen til gennemstegt, men jeg bærer over med det, for smagen er himmelsk. Nok aftenens mest velsmagende ret.

Klassisk hovedret

På Restaurant Remisen er man åbenbart fast besluttet på, vi ikke skal gå sultne hjem, så hovedretten er i den velvoksne ende. Vi bliver nu budt på oksemørbrad med pastinak og ramsløg.

Oksemørbrad. Velvoksen hovedret.

Saucen er lækker og tilsmagt med ramsløg. Kødet er smørmørt, men savner lidt salt på toppen. Samlet set er det helt godkendt. Måske en anelse klassisk, men når det fungerer, hvorfor så lave om på det.

Vinen til hovedretten er spansk, og det går rigtig fint i spænd med retten. Grenache og lidt syrah i de rigtig mængder kan bare et eller andet i min optik.

Overraskende osteret og smuk dessert

Nu kunne man egentlig godt have stoppet her, og bare røget ud på whiskylageret og smagt løs, men det synes køkkenet ikke helt tiden er til endnu.

Vores næste ret er en osteret, hvor man har formået at få fennikel og blåskimmel til at spille op mod hinanden. Egentlig lidt en no-brainer, når jeg tænker mig om, og her forenes de to elementer til en fremragende men også ganske overraskende ret.

Aftenens mest overraskende ret er et “ostebord” i en lidt anderledes form.

Vi afslutter med en dessert med æbler, saltkaramel og creme anglais, hvor der ikke er sparet på vaniljen. Det er klassiske smage, som igen bare virker, når det både ser smukt ud, og mængderne er afstemt.

Klassiske smage, og smukt udført.

Godt mætte og temmelig tilfredse tømmer vi vores glas og rejser os – nu går turen ud på “lageret”!

Det handler jo om whisky …

Efter vores dejlige middag bliver vi guidet ud på lageret af blender og storyteller Kim Møller Elshøj.

Det første syn, vi møder, er et gammelt lokomotiv, som ejerne har valgt at købe for at tilføje noget til stedets historie og atmosfære – og ser det sgu ret sejt ud med et stort lokomotiv midt i det hele omgivet af trætønder.

Tønder i massevis.

Selvom det er whisky, der er den store passion, får vi lige en rundtur blandt destillationsapparaterne, og vi får lige lov til at smage på gin direkte derfra. Smagen er intens, blød og olieret og har en kraftig smag af citrusnoter. Jeg er solgt, hæld det på flaske til mig med det samme… NU!

Nå, vi skal jo til det, så Kim tager os hen til en tønde og hiver proppen af. Det dufter godt, og vi smager alle på det, men det smager sgu lidt … anderledes end forventet. Vi står stille og smager og tænker og undrer os, indtil Kim udbryder: “Det’ sguda rom!”

Vi griner, og heldigvis smager det da meget godt, så ingen skade sket. Vi går videre til en (indtil videre) 9 års, og da det nævnes, at det er et gammelt Laphroaig fad, skærpes min interesse. Vi smager på skidtet, og det smager sindsygt godt. Røgen er god og rolig. Der er sødme til stede og gode frugtrige noter også. Som helhed smager det ikke ligefrem af noget, man tænker er fynsk whisky. Det er tydeligt, at dette er Kims hjertebarn, og han var også meget beskyttende over for tønden. Hvis det, vi smager her, er hvad vi kan forvente af Nyborg Destilleri og dansk whisky generelt, så er der nogle virkelig gode ting i vente.

Til sidst afslutter vi smagningen med andre sager, men den Laphroaig tønde står tilbage som noget ganske særligt.

Det er heromkring at min notesblok begynder at blive lidt blank, da vi ender i baren med mere gin i glasset – hvilket resulterer i en lettere dyr taxatur til Odense – for toget nåede vi ikke …

Smagninger, rundvisninger og masser af god mad

Er du selv blevet nysgerrig efter at vide, hvad Nyborg Destilleri kan byde på, så kan rundvisninger og smagninger bookes direkte på deres hjemmeside – og det samme gælder i øvrigt bordreservation til deres restaurant.

 

 

Stik os en kommentar

Smid en kommentar