Flødekartofler med ost og bacon
Nogen kalder dem flødestuvede kartofler… vi kalder dem flødekartofler!
Hvad er hemmeligheden bag en god gammeldags opskrift på stuvede flødekartofler? Og hvad er tricket til den ultimative version egentlig? Piskefløde – og hold ikke igen er svaret!
Så langt så godt, men vi skal lige en tur over Atlanten for at finde inspiration til den ultimative opskrift – ost, bacon og løg – det er The Gastromand Way! Vejen til de perfekte flødekartofler.
Ingredienser
- 800 gram kartofler
- 2 store håndfulde ost af din favorit
- 2 pakker bacon
- 1 stort løg
- 1/2 l piskefløde
- muskatnød
- masser af salt og peber
Sådan gør du
- Steg bacon sprødt. Læg det til side
- Hak løget fint og svits det gyldent i det overskydende fedt. Læg dem til side
- Knus nu bacon og bland det med løgnene
- Rens kartoflerne eller skræl dem og skær dem i tynde skiver. Giv dem en ordentlig omgang salt, peber og muskatnød
- Læg nu kartoflerne i et tyndt lag i et ovnfast fad
- Tilsæt halvdelen af fløden
- Tilsæt halvdelen af løg/bacon-blandingen
- Tilsæt halvdelen af osten
- Gentag processen til der ikke er mere
- Tænd ovnen på 175 grader og sæt panden ind i ca. 1½ time
Hvad spiser du så til – ja hvis det skal være helt rigtigt og det skal det så en honning glaseret skinke ellers tænker jeg faktisk også godt man kunne snige en culottesteg på grillen – så er der sgu 80’er fest i gaden! Men med den mængde ost, bacon, løg og fløde så er der faktisk rigeligt til at retten kan stå alene!
Hvordan laver du flødekartofler?
Stik os en kommentar-
Det ser lækkert ud. Jeg har lige lagt fadet i ovnen og jeg glæder mig.
-
jeg bruger bacon tern i stedet forellers en fantastisk ret
men rigeligeligt bacon ingen grund til kød til
-
Tilsæt halvdelen af fløden.
Tilsæt halvdelen af løg/bacon-blandingen.
Tilsæt halvdelen af osten.
Gentag processen til der ikke er mere.Hmmm, så bliver jeg jo teoretisk set aldrig færdig :)..
-
Dejlig opskrift men I roder altså med begreberne, Dronlunspark alarm 01.59 ,
Flødestuvede kartofler er skrællede og skåret i tern, kogt i gryde og med en opbagt flødestuvning.Flødekartofler er ikke stuvede, de er ovnbagte og har aldrig heddet andet end flødekartofler. -
Hvilken ost bruger du? :-)
-
Helt vild sød fortælling :) Jeg laver dine kartofler på torsdag! Lyder megalækkert!-
Tak Lars – den slags kommentarer varmer bare! God dag!
-
-
Det havde været lettere med en tur til Frankrig end helt over atlanten…
Så havde i fundet Tartiflette… En kartoffel favorit her ombord…
-
Det er modtaget Hr. Kaptajn :-) Og ja, det holder bestemt også…
-
-
Hehe – jeg sjusker Big time ?
Men jeg får nu ALTID ros for mine flødekartofler alligevel ??En pose købte kartoffelskiver smækkes i et fad. To snittede porre lægges ovenpå, og to pakker bacontern.
En halv liter piskefløde og en halv liter morney sovs piskes sammen med tre-fire pressede hvidløg, masser af røget paprika og aromat, salt op pepper ( smag til det skal smage af noget, kartoflerne tager en del salt, men husk bacon også er saltet )
Hæld over fadet og i ovnen i en times tid på 175 grader ( det må ikke blive mørk!)Hertil ” bacon majs salat ”
Snit en grøn pepperfrugt i tern. Steg to pakker bacontern sprød, tilsæt den grønne pepper og en dåse majs, lad stå ved svag varme i bacon fedtet ca 20 min – det smager så englene synger ??Hertil en langtidstest fed coulottesteg der er mør og RØD ??
Og selvf!!!! Færdigkøbte hvidløgsflutes ????
-
Købt hvidløgsflutes gør det bare til den fuldendte “80’er” ret Anja – tak for kommentaren, der er ingen tvivl om, at flødekartofler står mange kært!
-
-
Enig med den muskatnød, men må indrømme at jeg aldrig har gjort mig i ost i mine flødekartofler. Det må jeg prøve næste gang!
-
Fyr den endelig af med osten – A little cheddar makes it all better! Muskat må du endelig bruge…
-
-
Hvor er hvidløggen???
Aaaarh okay, ved godt at det deler vandene, men jeg putter det sgu altid i.TIl gengæld vil jeg ikke høre nogen som helst brokke sig, når jeg siger at der mangler: MUSKATNØD!!!!!
Og hvis man siger nej til det, ja så kan man godt forberede sig på, at være den første der ryger, når madrevolutionen kommer, og jeg derefter er diktator!
-
Hej Nikolaj – de er faktisk i – retter lige opskriften til – dem glemte jeg – men muskatnød er undladt, sådan lavede hverken min Mormor eller Far den – jeg ved godt nogen smider det i – så det vil jeg da blot opfordre dig til – make it your own recipe! :-)
-
-
Hej Gastromand!
Opskriften lyder lækker. Hjemme hos os, gør vi det dog lidt anderledes.
Vi forkoger kartoflerne, lader dem køle lidt af, og skærer dem i skiver á 0.5 cm. Så steger vi, ligesom jer, bacon og løg, og gemmer det til side. Læg nu halvdelen af kartoflerne i et fad. Top op med halvdelen af løg/bacon. Derefter smækker vi 50/50
mornay (hjemmelavet med masser parmasan) og fløde over kartoflerne. Gentag lagene en gang mere, og slut af med et godt lag revet ost. Vi bruger oftest en lagret cheddar, og en anden lagret ost. Hvis det skal være lidt dyrt, så bruger vi den sorte Prima Donna. Så smider man 1 time i ovnen på 200 grader. OBS! den første halve time skal man dække fadet med staniol, så osten ikke bliver sort.
Velbekomme!-
Slet ikke dumt Toke – men hvorfor forkoge kartoflerne? Det er vel reelt ikke nødvendigt vel? God stil med en mornay :-) GM Godkender!
-
Vi forkoger dem fordi vi synes, at det ligesom “forener” sovsen og kartoflerne bedre. Det hele bliver bare mere integreret. Hvis man kan sige det sådan. Det afhænger måske af hvilken sort kartofler, man anvender. Og desuden har kartoflerne derved afgivet det værste stivelse, til kogevandet, og derved får vi en mere cremet og lidt “flødekartoffel”
Vi kan også finde på at tilføje en god portion fintsnittede porrer, før det kommer i ovnen :) -
Hej Toke – det giver mening – men naturligvis meget afhængig af sorten – jeg tror jeg valgte den lidt dovne løsning med at lave det hele på én gang… Porer siger du? :-) Tjo…
-
-
Comments