Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 23. august 2019

Scroll to top

Top

50 kommentarer

Weekendtesten: Le Creuset Toughened non stick pande

Weekendtesten: Le Creuset Toughened non stick pande
Gastromand

Du kender uden tvivl Le Creuset serien og forbinder det højst sandsynligt med enten noget “lertøjs-ligende” ret hardcore pande og gryder i alverdens farver. Jeg tænkte, at det var på sin plads, at jeg lige satte mig lidt ind i hvilken størrelse Le Creuset rent faktisk er.

Le Creuset blev startet tilbage i 1924 af to belgiske erhvervsfolk og året efter etableret i Frankrig. For mig er Le Creuset forbundet med noget traditionelt fransk kvalitetshåndværk Tidligere har vi testet både Scanpan IQ, NOH Raadvad og Zwilling, som var imponerende på hver sin måde, faktisk har jeg min Scanpan IQ endnu, selv om det synger på sidste vers.

 

Man bliver lidt glad når man modtager sådan en kasse...

Man bliver lidt glad når man modtager sådan en kasse…

Udseende og førstehåndsindtryk

Pande er 28 cm i diameter, hvilket er passende hvis du lavet mad til et par stykker, personligt ville jeg betale lidt ekstra og så gå 2 cm op – og ja, 2 cm betyder faktisk en del. Panderne virker meget glatte på overfladen, hvilket tyder på, at det er en kraftig non-stick belægning. Et hurtigt kig på kassen afslører også, at der er en 3-lagsbehandling, som alt andet lige burde holde pande i god form i lang tid. Bunden og kerne er aluminium kombineret med rustfri stål, som i følge anvisningen burde give en god, jævn og hurtig varme optagelse og fordeling – lad os vente med at forholde os til det, til vi har testet den af. Den er naturligvis fri for diverse skadelige stoffer (PFOA og PFOS) og kan smides i ovnen op til 260 grader.

 

Dobbelt up...

Dobbelt up…

Ja, de ser godt ud, men virker de?

Ja, de ser godt ud, men virker de?

Materialevalg og kvalitet

Som jeg tidligere har sagt, så var der en gang, hvor en pande vist noget bare var lavet af noget stål og via el blev varm. I mit barndoms hjem havde en lignende pande, som jeg nogle gange brugte – det skal lige siges, at jeg meget sjældent lavede mad som barn, faktisk næsten aldrig. Men når panden en sjælden gang skulle bruges satte jeg den på komfuret og skruede helt op og så gik jeg gang med noget andet en 10 minutters tid, og så var den varm. Sådan er det ikke idag da. Innovationen har slået igennem og produkterne idag er lette, robuste og lynhurtige til at optage og fordele varmen – nu har vi naturligvis også induktion, som jo lige barberer adskillige minutters ventetid væk. Le Creusets pander er bl.a. et resultat af denne udvikling. Materialet her er en kombination af aluminium og rustfristål samt lidt teflon-non-stick, og det lader til at være de helt rigtige ingredienser til denne pande.

 

Le Creuset...

Le Creuset…

Er 28 cm meget?

Er 28 cm meget?

Selve testen

Jeg har nu brugt panderne et par måneder, og de ser fortsat ret godt ud. Jeg har lavet stort set alt hvad der kan laves på en pande på dem. Der er stegt, pølser, bøffer, æg, grøntsager i alle afskygninger og sauteret, braiseret og flamberet. Pande er utrolige komfortable at have i hånden, de er lette og håndtaget skaber perfekt balance når du arbejder med den. Jeg lavede den sædvandlige test med vand, faktisk med begge pander på én gang fordi jeg synes det var spændende at se om de var lige hurtige.

1 dl vand på begge pander: 3…2…1…GO!
Efter 25 sekunder: Begge pander begynder at småkoge.
Efter 45 sekunder: Godt gang i begge pander.
Efter 60 sekunder: Begge pander bulderkoger voldsomt

 

Fuld ild!

Fuld ild!

Ganske fin varmefordeling...

Ganske fin varmefordeling…

 

Varmefordeling er lidt finurlig – jeg vil ikke sige, at den ikke er optimal, men det er som om, at varmen på midten blive ekstrem varm, hvor kanterne døjer lidt med at følge med. Jeg lavede en test efter jeg faktisk var færdig for at bekræfte eller afkræfte min teori. Ved middelvarme er kerne 200 grader og det aller yderste af kanten er 170 grader – så der er tale om en afvigelse. Ved 400 grader er kanten så ca. 350 grader, hverefter går mit infrarøde termometer så ikke længere.

 

It's getting hot in here...

It’s getting hot in here…

Sukkertesten efterfulgt af lidt smør...

Sukkertesten efterfulgt af lidt smør…

Hvis vi skal trække lidt tidligere erfaringer ind i denne test, så ved vi, at den belægning som panderne er beklædt med som udgangspunkt ikke kan tåle høje temperature. Hvis jeg husker korrekt er det faktisk allerede ved 270 grader, at overfladen tager skade. Vores induktionskomfure kan sagtens få pande varmet op over 400 grader, og så har vi balladen. Det er tydeligt, at samtlige producenter forsøger sig med fx “3-lagsbehandling” som her eller “ekstra strong surface” og meget mere. Fakta er nok bare, at de ikke kan tåle varmen og det slid det medføre. Når det så er sagt, ja så handler det om, at finde den producent, som reelt leverer den bedst bud.

 

Morgenmad, frokost og aftensmad...

Morgenmad, frokost og aftensmad…

Det var sæson for kantareller under testen...

Det var sæson for kantareller under testen…

 

Det er både sikkert og vist, at Le Creuset leverer nogle pander, hvor der er klædet for detaljerne og forsøge at lave pande som er en klasse højere end standard-pander. Efter nogle måneder brug er jeg stadigvæk meget tilfreds. Jeg har endvidere investeret i en støbejernspande også fra Le Creuset, som jeg bruger når der skal steges igennem.

 

Test med hakkedrengene...

Test med hakkedrengene…

Og få minutter efter...

Og få minutter efter…

 

Nu er der rigeligt med fedtstoft på panderne under testen, men undervejs forsøgte jeg også flere gange, at stege fx pandekager uden fedtstoft, da Le Creuset skriver, at deres både ud og indvendige non-stick belægning betyder, at du rent faktisk kan undlade fedtstoft eller bruge minimale mængder. Igen nu er det jo ikke noget vi bruger så meget på Gastromand, men for jeres skyld gjorde jeg en undtagelse, og det virker ganske fint. Selv ved nogle pandekager, hvor dejen var lige tyk nok.

Dommen

Som det er nu så ligger vi højt på point. Som jeg skriver længere oppe, så er det nogle virkelig lækre pande. Det er lette, ligger perfekt i pande og er lynhurtige. Det er altid svært at vide hvordan de ser ud om 2 år, men der vil jeg vende tilbage til indlægget, som jeg også har gjort ved nogle af de tidligere. Prisen trækker desværre lidt i den forkerte retning, med en vejledende udsalgspris på 899,- så skal den godt nok gerne holde i mange år, igen hvis det er tilfældet og hvis Le Creuset rent faktisk holder deres ord med “livsvariggaranti”, så synes jeg du skal slå til med det samme. Indtil det modsatte er bevist, så tror vi på dem. Derfor ender på et flot 5 tal, hvor vægt, brug og varmefordeling trækker godt op. Prisen for

Tekniske data
3-lagsbelægning
Toughened non-stick ud og indvendig
Passer til alle komfurtyper inkl. induktion
Tåler ovn op til 260° C.
PFOA- og PFOS-fri
Bund af rustfrit stål
Livstidsgaranti

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Claus

    Spændende test – en pande der kan tåle god varme er guld værd, men vil du ikke følge op med erfaringen efter 6 måneders brug? Så længe holdt min Twilling Spirit pande nemligt ikke på gasblus. Den første tid var den enestående (2-3 mdr), der efter ustabil og efter ca. 6 mdr elendig.

    Tak for jeres blog, Claus

  2. Justice

    Jeg købte sidste år en super lækker stålpande fra DeBuyer UDEN sliplet. Den får en naturlig sliplet overflade ved brug og er umulig at slide op. Den kan blive så kanon varm og tåler at komme i ovnen ved langt over 300 grader at jeg ikke gider slip let pander mere. De holder ikke til Gstromands-brug uanset hvor meget de koster. Nu skal skabet fyldes op med DeBuyer pander som oven i købet ikke koster alverden!

    • Tænker lige på Metallica med dit alias her – Justice! Nå, det lyder næsten for godt til at være sandt – DeBuyer – umulig at slide up – Let me put their names to the test! Jeg ser lige om det er muligt, tak for input!

      • Husted

        Har du fået testet de buyer?
        Findes ikke bedre.. Back to basics, simpel pladejern med bivoks også skal de lige brændes ind med olie.. Simpelthen de bedste og fås ikke billigere..

      • Nej Desværre Husted – de er aldrig vendt tilbage… Du kender ikke noget som har dem og vil sende til test vel?

      • CWinther

        Hej Familiefaren.
        Ang De Buyer så sælger Penny Lane i Aalborg dem, helt et tilfælde jeg opdagede det da jeg selv står og vil invester i nye pander, hvor valget er faldet på De Buyer. Har lige være inde og kigge på dem i dag, hvor personalet var rigtige godt til at fortælle omkring panderne. Det kunne være de var interesseret i at sende nogle til test.

      • Hey Winther – jeg er igang med test :-) Har en del af dem – hvis du er til støbejern vil du elske dem – ellers så skal du nok have sliplet… De er robuste men du skal virkelig elske støbejern…

      • LaChuck

        Nu ikke for at skabe forvirring men fandt lige ud af og ændre mit bruger navn (:
        Det lyder lækkert. Er der en plan for hvornår anmeldelse udkommet? (:
        Jeg havde enligt overvejet, kun at have De Buyer pander 2x ø30, en grillpande og deres sauterpande.
        Men det kan jeg jo næsten læse du fraråder. Som jeg ellers har kunne læse mig til rundt omkring skulle panderne ellers efter noget tid blive “Sliplet” af den olie der trænger ind i panden. Det har du ikke oplevet noget der minder om endnu ?

      • Hej Lachuck – nej jeg vil ikke fraråde, du skal bare overveje om du er til ren sliplet eller støbejern og ja det bliver mere og mere “slip-let” agtige – om nogle uger tror jeg… de skal lige testes ordentlig, men de er jo billige, så jeg ville nok bare investere – Bent Brandt har dem til ingen penge :-) (næsten)…

  3. Rikke

    For os, der er vokset op i slipstrømmen af den kolde krig, og er tilbøjelige til at lave gryderetter i en størrelse (når man nu alligevel er i gang), der kan række igennem den tid af atomvinteren man skulle opholde sig i beskyttelsesrum (40 dage), gør de ekstra cm på panden virkelig en forskel under bruningen af kød og grønt. Jeg arbejder selvfølgelig i 32 cm og er i julen blevet den lykkelige ejer af Zwilling-panden. Jagten på verdens bedste stegepande er for længst gået ind. Raadvad-panden blev desværre sammen med en masse af sine konkurrenter brændt af, Scanpans bund er for lille til at aktivere det store blus på induktionskomfuret og kanten er for lav til ikke at spilde ud over alle grænser med grøntsagerne.
    Min lykke var gjort da jeg tog Zwilling i brug: Passer på det store blus, varmefordeling kant/midte er god, kanten er høj, den kan tåle relativt høje temperaturer, slip let fungerer perfekt. Ja-ja, jeg steger naturligvis sædvanligvis i store mængder smør, men i en snæver vending, hvor den massive rengøring efter fedtstænk ikke virker tiltalende, er det fantastisk at kunne stege med minimal mængde fedt og svineri.
    Claus’ erfaringer med Zwilling-panden bekymrer mig naturligvis. Ikke at jeg forventer træerne ligefrem voksede ind i himlen, dertil har vi alligevel været for meget igennem, men jeg vil nu forsøge ikke at overophede Zwilling-panden, hvilket efter 15 år med induktion stadig er en kunst.
    Tak for anmeldelsen af Le Creuset panden. Det er rigtig godt allerede nu at vide Le Creuset er næste stop.
    Det vil spare mig for mange ulykkelige og fortvivlede stegestunder, når den nyfundne kærlighed er kølnet. Jeg havde faktisk på forhånd afskrevet Le Creuset som mærke, det er kram, men tons tung støbejern i rustik udformning finder ikke lige plads i mit køkken, så info om materiale er noget af en øjenåbner.
    DeBuyer ryger også lige på listen over fremtidige pander i mit køkken. Tak for tippet.

  4. Huleboeren

    Rikke, din kommentar læste jeg desværre 5 dage for sent, efter jeg havde modtaget en ny induktionsplade, da jeg antog den gamle var defekt, da den ikke tændte den store zone med min nye super scanpan 28 cm pande. Den nye plade kunne HELLER ikke tændes af scanpan!! en gammel jamie oliver fra pulterkammret kunne så tænde BÅDE den gamle og nye kogeplades dobbelt zone. Shit. Retur lidt udelukket da whiteaway ikke vil garantere mere end 50 % tilbagebetaling da jeg jo har åbnet varen. Nåh det problem løser sig nok.
    Hvilke pander andre end zwilling kan i kloge folk anbefale som kan tænde dobbelt zoner uden man skal bruge lineal for at ramme plet ? og kan man snyde med jernplader eller andet under de pander der er for små ?

    • Rikke

      Trist og sørgeligt at Scanpan ikke kan tænde den store zone hos dig heller, men fortvivl ikke helt. Når de andre pander er optagede af bacon og pølser er den stadig perfekt til æg :-)
      Mht inuktionspladen er det selvfølgelig ærgerligt at købe en ny helt uden grund. Men måske rev du dig og købte netop den du længe har ønsket dig? Den gamle kan jo sælges brugt, installeres i dit bryggers, viktualierum mv? Jeg lever i landlig idyl, og når dyrene, der lader livet her, skal udnyttes til sidste dråbe, bliver der hurtigt trængsel på pladerne.
      Jeg har været igennem 5 forskellige induktionsplader. Nu har jeg Siemens med 5 zoner, hvoraf en er variabel kogezone og to har kogesensor. Jeg ønsker mig selvfølgelig en zoneløs plade, men come on, til en merpris på 20.000,- sidder jeg lige over et par år.
      Håber du bliver glad din nye plade.
      Brilliant ide med en varmefordeler til oversize pander. Mit umiddelbare bud er at varmetabet bliver for stort ved at passere igennem et andet legeme. Men hvem ved, måske holder du netop nu i dine bare hænder løsningen på både varmefordeling til store pander og den uafladelige afbrænding af pander på induktionskomfur?

  5. Jeg har før kigget på Le Creusets Toughened pander, men jeg har været for nærig til at hoppe med på vognen omend de virker som nogle lækre pander.

    Jeg har for nyligt købt en De Buyer med non-stick belægning – og den fungerer absolut upåklageligt. Det er fransk håndværk når det er bedst.. Jeg har dog ikke haft den mere end et par måneder, så det er svært at sige, hvor længe den holder på nuværende tidspunkt.

    Nu når jeg alligevel var i HWL og de havde tilbud på pander, så tog jeg også en lille De Bourgeat med keramisk belægning med, som også fungerer glimrende, men De Buyer er nok min favorit indtil videre (der er mere gods i).

    Skal det være rigtig varmt, så finder jeg også min Le Creuset støbejernspande frem :)

  6. Adrian

    God test, er selv snart i markedet efter min næste gode stegepande. Min iittala all steel 28cm slip let pande har efter 8 år ikke meget slip let tilbage, men den har også set sin del af +200 gange stegt flæsk hvor den får lov at stege løs i +300 grader :)
    Kunne sagtens finde på at købe den igen, den minder meget om den fra testen her. En gastroven har samme problem med Zwilling panden som Justice nævner, så den holder jeg mig fra. DeBuyer lyder som et spændende bud :)

    • Hej Alle – vi må vist hellere få lavet en god test af DeBuyer, så derfor er Århusianeren sat på opgaven, det bliver spændende at se hvordan de klare sig! Tak for alle jeres kommentarer…

      • Jens P.N.

        Spændende med den test. Har selv en enkelt DeBuyer grillpande.

        Ikke så tit jeg bruger den (hvor ofte bruger man grillpande?)
        Tror faktisk at DeBuyer “giver livsvarig” garanti! Men okay panden
        består dybest set af alm. smedejern og 2 nitter hvad kan gå i stykker?

        Men det er i mine øjne sådan en “håndværkspande” som kræver en del håndarbejde : før brug en oliebehandling og lidt bøvlet rengøring og igen efterbehandling med olie (ellers ruster den jo) Men som DeBuyer og nogle brugere udtaler: jo mere den bliver brugt og jo mere “fnadder” som gror fast i bunden på den jo bedre bliver den?

        Ps. den er jævnt tung…

      • Jens P.N.

        -3 nitter- :-)

      • Vi skal helt sikkert have den testet… Tak for input Jens!

  7. Jens P.N.
  8. Jeppe Ildsvad Jeppesen

    Ville bare lige følge op, at som jeg kan læse mig til på lecreuset.dk så har denne pande 10 års garanti og ikke livstid. Årsagen er at det er en TNS pande og ikke “kun” en 3-lags belægning.
    http://www.lecreuset.dk/Services/Garanti/Garanti—TNS/

  9. Jeppe Ildsvad Jeppesen

    Hej igen,

    Jeg havde fat Le Creuset og fik følgende svar :-)

    “Jeg kan godt forstå at du undrer dig. Den med de 10 år er forældet og vil blive ændret.
    Her kan du se hvad vor garanti dækker:
    Le Creuset yder livstidsgaranti på ale TNS produkter som er fremstillet efter august 2011.
    For produkter som er fremstillet før denne dato gives der 10 års garanti. Garantien dækker imod
    Materiale – og produktionsfejl og hvis ellers brugsvejledningen har været fulgt. Garantien dækker
    Ikke uheld, kommercielt brug, forkert brug eller normal slidtage.”

    Så skulle den ged vist være barberet :-)
    Mvh
    Jeppe

    • Godt med lidt reseach Jeppe! Fedt – i øvrigt holder mine endnu!

  10. Martin Bank Rasmussen

    øv!! købte 28cm panden… Det viste sig at være ydermålet og ikke stegearealet..

    Kan nogen af jeg anbefale en holdbar pande med 28cm stegeareal..?

    • Hej Martin – De Buyer virker ret populære i dette indlæg, eller laver Le Creuset da også større pander?

  11. Jens P

    Hvad er status på non-stick panden fra Le Creuset, er den stadig i live?

    • Hey Jens – den lever i bedste velgående, og faktisk i forbedret tilstand efter jeg har fået Quooker – kogende vand hjælper den virkelig og den brune overflade som var begyndt at komme er faktisk forsvundet igen… still going strong!

  12. Hvad er status på test af de buyer panden? :)

    • Den halter lidt Ronaldingo – men jeg skal nok sørge for at det bliver de næste!

      • Lige en ekstra opdatering, Århusianeren har faktisk fået panderne nu og er i fuld gang!

      • Stærkt! Glæder mig til at se resultatet. Er selv på udkig efter nye pander, og har læst en hel del om de buyer som bliver rost til skyerne! Jeg vil dog lige høre hvilken type i tester? De har lavet en carbone pande, og så jern mineral b som er de populærer pander :)

      • pshoeg

        Hvis nogen er interesserede har jeg skrevet en anmeldelse af de Buyer-pander her: http://blog.forsmag.dk/anmeldelser/anmeldelse-de-buyer-carbone-plus-pander/

      • Tak Peter – ser godt ud – hvor har du fået panderne fra? Importøren eller har du selv købt dem?

      • pshoeg

        Jeg har godt nok købt dem selv i en køkkenbutik i Skagen, men ved at flere webshops også har dem, bl.a. potogpande.dk

    • Hej Ronaldingo

      Det er disse panderne fra De Buyer, jeg har købt nogle stykker af hos H.W. Larsen:

      http://www.hwl.dk/da/product/pander/choc-resto-pande-til-induktion-848020

      Det er nogle relativt billige non-stick pander sammenlignet med ovenstående test. Det er dog for tidligt at sige meget om dem – men som det fleste non-stick pander, har de en rigtig god slip-let evne fra ny… Det lyder dog ikke til, at det er disse pander du sigter efter?

    • Sådan Martin – jeg må også sige, at de fortsat leverer varen!

  13. Anja

    Er De Buyer panderne blevet testet? Overvejer kraftigt at sætte dem på ønskesedlen ;-)

    • Hej Anja – jeg har lige skrevet til importøren – så må vi se :-)

  14. Tenna

    Nå familie far
    Hvordan går det med le creuset panden ? Nu er tiden gået ..
    Og fik du testet De Buyer panden ?

    • Hej Tenna – De Buyer vendte faktisk aldrig tilbage, lidt underligt for vi laver sgu en gennemført test – Le Creuset holder fortsat – det er faktisk ret imponerende – de er ikke slidt i stykker og jeg har faktisk været lidt for hård ved dem gennem længere periode…

  15. Thomas Krogh

    Hej Gastronmand
    Jeg har læst din fine anmeldelse af pander, og er meget enig i hvad du konkluderer omkring Scanpan og Raadvad. Jeg er endt med Scanpan som den eneste rigtig brugbare til gas, og så skal de bare skiftes hvert 3. år. Nu er jeg meget interesseret i at høre nyt om LeCreuset. Holder den stadig? Og hvis ikke, står de så ved deres garanti? For så ved jeg da hvad mærke jeg vil skifte mine gamle slidte Scanpan til.

  16. Claus

    Hejsa,
    Så er der gået 2 år !
    Hvordan har Le Creuset panden det nu ?
    Jeg køber 2 Le Creuset støvejernspander i næste uge, en 30 cm stegepande til pizzabund/bøffer/bacon/bruning og en 28 cm sauterpande til grøntsager men skal gerne have en til æg i non-stick, så vil da lige høre hvordan din Le Creuset non-stick har det i dag, hvor vi skriver februar 2017 ?
    Mvh Claus

    • Hej Claus… den lever endnu, måske ikke i bedste velgående med næsten da! Jeg tror ikke den har 5 år i sig men et par år endnu er der helt sikkert. Den er begyndt at blive lidt brun i midten men slipper stadigvæk alt der steges rigtig fint…

      • Claus

        Tak for dit svar.

        Jeg endte op med at købe Le Creuset støbejern 30 cm til pizza og bøffer og de-glazering. Sauter’en endte med at blive en i rustfrit stål fra Scanpan Fusion 5.

      • Hej Claus – bestemt ikke nogle dumme valg da! :-)

Smid en kommentar