Zwilling Spirit – et bud på din nye pande?
Vi er glade for god mad – men hvis det skal være rigtig sjovt i køkkenet, skal gearet også være i orden! Vi kender Zwilling som en ganske udmærket producent af knive og nu er de altså også kastet sig over pander. Og hvem er bedre til at teste dem end os? Nej vel. Here we go:
Udseende og førstehåndsindtryk
Panderne der skal stå sin mandomsprøve er 2 stk Zwilling Spirit pander. Ved første øjekast er der tale om nogle ret stilede pander – de har et flot ydre i børstet rustfrit stål og et strømlinet greb. Selve stegefladen er en lys grå nuance – en ny farve for mig, når vi snakker stegepander, som giver panderne et særpræg – om man kan lide farven eller ej.
Thermolon
Ifølge pressematerialet består panderne af et 3-lags materiale med aluminium i kernen, og så kan de bruges på alle de kendte varmekilder. Panden har den relativt nye keramiske overfladebehandling kaldet Thermolon – og nu vi snakker non-stick er overfladen jo ret essentiel:) Selve overfladebehandlingen kan tåle relativ høje temperaturer, ja faktisk hele 450 grader, så en tur i ovnen er velkommen. Til sammenligning bør fx teflon-pander ikke opvarmes til mere end 350 grader – men hvornår har man egentlig sidst tilberedt mad ved den temperatur? Selvom Zwilling reklamerer med at overfladen skulle være hårdfør overfor ridser og andre skrammer, anbefaler de dog stadig at benytte træ- og silikoneredskaber under brug af panden.
Panderne in action
Efter 2 ugers intensivt brug er der ikke nogen tvivl om non-stick overfladen virker. Når man svinger panden rundt kan man være sikker på at maden følger med. Efter brug har eneste rengøring typisk været aftørring med køkkenrulle, hvorefter panden stort set er clean. Ved tilberedning af æg sætter der sig typisk flager af æg på panden – det gør det også her, som igen kan tørres af med køkkenrulle eller en blød børste.
Man kan være både for og imod non-stick pander, jeg har selv en Le Cruset støbejerns pande, som jeg er rigtig glad for. Men det billede her er meget sigende – en aftørret non-stick pande, og bagved står støbejernspanden i blød før den bliver helt ren. Men noget denne test ikke kan svare på er, hvor længe non-stick overfladen vil holde sin standard. I dokumentationen skriver Zwilling også, at efter noget tid ved normal brug, vil panden miste en lille smule af sin slip-let effekt. Jeg venter spændt på hvor lang tid der går og opdaterer naturligvis.
Håndtaget er hæftet med to nitter, som i øvrigt ikke er beklædt non-stick materialet – og her har panden en lille svaghed, det er nemlig et lille sweet spot for snavs og et lidt irriterende sted at skulle rengøre.
Vægt og varmefordeling
Panden har et flot slankt greb, men jeg må indrømme, at det ligger en smule skævt i min hånd. Det virker lidt for slankt, og derfor er jeg glad for panden har en smule mindre tyngde end Le Creuset panden. Med tyngden i mente, skal vi også lige vende pandens varmefordelingen. Den ene pande vi har haft til test er en 32cm pande, altså en STOR pande i et almindeligt køkken. Generelt virker den til at have en fornuftig varmefordeling, men på mit glaskeramisk komfur, som panderne er testet på, har jeg ikke en kogeplade, der kan matche en 32cm størrelse (og ja ja, hvis jeg selv havde indrettet det, snakkede vi gas eller induktion). Her vil man godt kunne opleve at panden er en smule mindre varm helt ude ved kanten, men modsat kan det jo også udnyttes under tilberedningen.
Pris
Sidst skal vi lige vende prisen. Den store 32cm’er har i runde tal en vejledende udsalgspris på 1000kr, og den mindre 24cm har en pris på 600kr, så der er altså ikke tale om brug-og-smid-væk pander. Jeg har dog flere gange set, at de bliver solgt med lidt rabat, så det skulle være muligt at finde dem til en fornuftig pris. Her kan du finde en Zwilling forhandler.
Dommen
Zwilling Spirit er helt sikkert nogle rigtig lækre pander med et flot design. Non-stick behandlingen har i testperioden vist sig at fungere upåklageligt, og det er typisk det jeg går efter, når jeg skal købe en non-stick pande. Om panden mister evnen over tid, som jeg før har set med bl.a. Teflon pander, er uvist. Men umiddelbart vil jeg bestemt vælge en Thermolon pande over en Teflon, hvis vi snakker non-stick pander. Rengøring af panderne er let og hurtigt, den skal dog lige ha’ en ekstra tur omkring nitterne til håndtaget. Prisen er en anelse høj og det trækker lidt ned, men det er min erfaring, at pander i en ordentligt kvalitet ligger i det prisleje.
Hvad siger du, har du erfaringer med panderne? Er du til non-stick eller ej, og ikke mindst hvorfor? Hvad er din favorit pande?
Stik os en kommentar-
har haft min 20cm zwilling keramisk pande i over et halvt år, bruger den næsten daglig. Jeg tørrer den efter brug mens den stadig er lidt varm i køkkenrulle og hvis den har været brugt til flødesovs eller lign. skyller jeg med kogende vand. Intet hænger fast og den ser ud som første gang jeg brugte den. For nylig havde jeg glemt at jeg havde sat den til at varme op efter brug til rejeflødesovs, opdagede først fadæsen, da der lugtede brændt. Jeg var ulykkelig over det sorte brankede lag på panden, troede den var færdig, men da panden var kølet lidt kunne jeg tørre det hele væk med køkkenrulle, og panden var som ny. Jeg har gaskomfur
-
Der er en god grund til at det ikke virker. Keramiskbelægninger på bla. stegepander har faktisk intet med keramik at gøre. Keramik skal sintre/bages ved meget høj temperatur for at blive glat >1400c, dette er noget over smeltepunktet for aluminium og rustfritstaal, og det er derfor ikke teknisk muligt at lave en keramisk stegepande. “keramisk”stegepander er fremstillet ved en teknologi der hedder SOL-GEL, det kan beskrives som en maling der bliver meget hård og glat når den bages ved 300-320c. Den har en fantastisk slipevne, som desværre forgår ved varmepåvirkning. Kommer man over 350c i et stykke tid så forsvinder slip-evnen helt eller delvist og det forbliver sådan. Desværre er det er det normalt at komme op på disse høje temperature under stegning. Teflon holder general meget længere end SOL-GEL – men den er meget sårbar. Der ud over har Teflon en række sundhedsmæssige ulemper da det udskiller PFOA og teflon partikler fra 240-260c som nemt optages i kroppen, PFOA er blevet ulovlig sidste år men det sælges vist stadig. Ved højere temp. kommer der andre og meget værre ting ud.
Hvis i ønsker at holde liv i jeres “keramiske” pander, så pas på varmen – test evt. jeres kogeplade med et IRkamera for at finde maksimum indstillingen. tjek også hvad levrendøren siger omkring maks. temp. for det er kun de absolut bedste der kan klare 350c. tja.. og for sundhedens skyld gør det samme med teflon pander.
Til info så har jeg både teflon gryder med ridser og “keramiske” pander der virker som bøfvelcro – for alternativet er en håndvask fyld med støbejern der står i blød:-)
-
Fik en i fødselsdagsgave og den er fuldstændigt ubrugelig. I en 15cm diameter midt på panden brænder alting fast – uanset temperatur.
-
Jeg har nu haft denne pande i 2 mdr. og jeg bruger den minimum 5x om ugen. Den er fantastisk. Jeg ville aldrig bruge den til at stege bøffer på. Der ville jeg vælge en støbejernspande. Den klarer utroligt høj varme uden problemer og uden at belægningen tager skade. Jeg købte den hos Imerco og fik af vide at jeg skulle sørge for at vaske den grundigt med opvaskemiddel hver gang. Mange har åbenbart en forkert opfattelse af at mange pander ikke skal vaskes op med sæbe men det er en misforståelse. Det er kun støbejernspander du ikke må vaske af med opvaskemiddel fordi så trænger sæben ind i jernets “årer”. Jeg ved ikke om det kan forklare hvorfor nogen har dårlige oplevelser med jeres Zwilling pande, som jo i øvrigt i virkeligheden er af mærket Green Pan, men Zwilling har købt rettighederne på det europæiske marked. Jeg bruger i øvrigt selv min på et gaskomfur…
-
Jeg har lige indleveret min Zwilling pand. Den har en bule på midten. Den er ikke meget brugt. Fik den til jul 2014.
Men de vil ikke bytte den da der ikke er garanti mere end 6 mdr på stålet. Så er det da flot med en salgstale, der siger at der er 10 års garanti på panden. Flot Zwilling. Køber ikke noget fra dem mere -
Har købt panden, oplevede samme mønster som andre beskriver. God i starten, men efter kort tid fungerer belægningen ikke. Alt brænder på, og den tager en krig om at gøre ren. Ved købet blev jeg gjort opmærksom på at jeg bare kunne komme ned, hvis der var problemer. Det gjorde jeg så. I første omgang fik jeg at vide, at den skulle gøres ordentlig ren. Det gjorde jeg så (svamp og skurecreme iflg. vedligeholdelsesvejledningen). Det hjalp ikke. Så afsted igen. Imerco ville beholde panden og derefter snakke med Zwilling. Efter 4 dage fik jeg at vide, at panden var fin, og jeg kunne komme og hente den igen. Det kan jeg garantere den ikke er. Kan ikke stege noget som helst, uden at det brænder på. Penge lige ud af vinduet.
-
Har også prøvet natron-tricket.
-
-
Jeg har haft 2 stk twilling pander non stick og har fået dem byttet 2 gange og 3 gang penge retur . De er super gode i ca 30 dage men så begynder det stille og roligt at
gå ned ad bakke og alt brænder på. Twilling er godt klar over problemet så bare byt og få penge retur :-) -
Jeg bruger flittigt mine pander og har også forsøgt mig med Twilling, men oplevede samme problem som Jesper, hvor alt nu brænder på. Jeg er blevet anbefalet af en af mine veninder, at prøve Scanpans stegepande da de også reklamerer meget med deres non-stick overflader. http://www.scanpan.dk/shop/classic-stegepande/24-cm-10
Natron tricket skal helt sikkert også afprøves her og så vil jeg vende tilbage med mine konklusion efter at have prøvet de to pander – spændende projekt :-)
– Sidselh -
Har samme pande, med samme problem som alle andre. Var helt fantastisk den første måneds tid, nu brænder ALT på. Prøver mig frem med natrontricket og vender tilbage hvis det virker. Hvis ikke, så må den retur til Imerco.
Kommentarer