Gastromand i vildmarken – Vintervin fra Andrup
Har du styr på vin til den kommende tid – altså der hvor det bliver koldt, mørkt, vådt og ruskende i lille Danmark? Men også den tid hvor hyggen spreder sig over alt og vi laver simremad, spiser vildt og drikker de fylde og store rødvine? Det har vi på Gastromand!
Det mørke vinterhalvår byder på masser af indendørs hygge, højtider og andre festlige lejligheder som får os til at samles om den gode mad hvilket ofte betyder lidt ekstra godt i glasset, og det har én af vores gode samarbejdspartnere Andrup Vin ret godt styr på. Faktisk så godt, at de har lavet en lille hygge kasse som de har navngivet “Candelight Moments“. Lidt corny måske – men never judge a book by its cover vel?
Den består af 5 flasker og er helt ideel til deling. For mit vedkommende blev nogle af vinene nydt til en omgang fasanbryst og resten til andebryst – begge dele fungerede ret godt. Vi lavede ud med den mousserende vin, som kommer fra Calmel og Joseph og fra Limoux-området. Den er lavet på Mauzac og en lille smule Chardonnay. Den fungerer perfekt som starter og er as easydrinkable as it gets. Prisen ligger på 99 kr., hvis du tager 6 stk. og i kassen her vil jeg gætte på det samme eller lidt under.
I kassen er der også 3 rødvine fra det sydfranske, norditalienske og syditalienske – så vi kommer lidt omkring. For disse vines vedkommende er det rimelig nemt at sammensætte en menu, det er kun hvis du også insisterer på at boblerne og portvinen skal indgå det kan blive vanskeligere – dog kan det løses ved, at servere en omgang ost til dessert – eller fungerer ris ala mande bestemt også.
Den sydfranske “Saint Roch Roubials 2015” er lavet på Carignan, Mourvédre og Grenache som ofte ses i Sydfrankrig. Det er klart den “letteste”, men “let” skal tages med et gran salt, for det er sydfransk og med masser af intensitet og en lækker sødme
Vores syditalienske indslag “Cato Horatius Aglianico del Volture 2014” – som du ikke behøver at udtale, er faktisk den som falder bedst i min smag. Det er bestemt ikke den dyreste men den har bare en lækker frugtsyre og flotte tanniner, som kommer til udtryk efter noget tid. Eneste lille ulempe her er, at den skal have noget luft – så jeg ville lægge den på køl helt ned til 12-14 grader, åbne den og lade den trække mindst en time eller give den nogle tærsk i en karaffel inden servering. Men så får du også en flot vin til fornuftige penge.
Inden vi når til portvinen så kommer Amaronen, som faktisk sjældent finder vej til Gastromand. Årsagen er nok, at det er sjældent, at vi nyder den slags. Årsagen er egentlig, at det er en voldsom vin, som kræver noget modspil og nogle retter som slår igen. Til vildt fungerer den godt, så til fasanen med bacon, puré og kastanjerne var den et godt match.
Hvis du ikke kender Amarone, så er det ofte nogle intense vine – og nu skal du vogte dig for supermarked’s slagtilbud med “Amarone til under 100 kr.” for det er noget hoax – processen er temmelig dyr da fremstillingen foregår ved at presse tørrede druer hvilket betyder lavere udnytte og at der skal langt flere druer til. Denne Corte Canella Amarone della Valpolicella 2012 koster normalt 399,- og er et godt eksempel på hvordan en Amarone kan være både voldsom og intens på samme tid.
Det er måske for meget, at slutte af med en portvin efter en Amarone, så derfor vil jeg faktisk bryde kassen op og nyde den sidste en anden god gang. Denne Maynards Late Bottle Vintage Port 2010 ville jeg drikke til fx denne blåskimmel tærte hvor den ville passe perfekt.
Der kommer vildt mange tilbud og endnu flere vine til efterår, vinter, simremad, jagt og ikke mindst jule og det kan være lidt af en jungle af finde rundt i. Disse 5 fungerer dog virkelig godt og så ligger prisen på 699 for dem alle 5 og om du så holder Candlelight Dinner I bedste Fru Hyacinth stil fra “Fint skal det være” eller du bare hygger med god vin er jo helt op til dig :-)
Stik os en kommentar
Submit a Comment