Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. marts 2019

Scroll to top

Top

7 kommentarer

Weekendmad: Tærte med blåskimmelost

Weekendmad: Tærte med blåskimmelost
Familiefaren

For nogle måneder siden havde jeg hele vores vinklub på besøg, hvor der stod dessertvin og søde retter på menuen. Det var en fremragende aften og hjernen skulle virkelig vrides for at komme på retter, hvor de søde elementer fra vinen kunne komplimenteres maksimalt.

En af retterne fandt jeg inspiration til ved mine gamle forbilleder Brødrene Price – jeg mener det er afsnittet hvor de laver ost. Det er en rigtig fed opskrift, som jeg lavede en lille smule om på, faktisk fordi jeg ikke var modig nok til at komme alt osten i – men smagen fortager sig væsentlig når den bliver lavet.

Og ja, det smagte enestående....

Og ja, det smagte enestående….

Weekendmad: Tærte med blåskimmelost
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Tærtedel
  • 250 g hvedemel
  • Et nip salt
  • 60 g flormelis
  • 175 g smør
  • 1 æg
  • Alternativt - og det skal du holde tæt med, så kan du købe en færdigdej
Fyld
  • 80 blåskimmelost, valget er dit. Den bliver meget mildere i smagen når den er færdig.
  • 3 æggeblommer
  • 1 helt æg
  • 4 dl creme fraiche 38 %.
  • Salt og peber
Sød-Syrlig-salat
  • 1 salathoved fx rød frillice
  • 1 stor rødløg
  • 100 gram valnødder
  • 2 spsk honning
  • 3 spsk jomfru oliven olie
  • 1 tsk sennep
  • 1 spsk citron saft
  • 1 tsk vineddike
  • Salt og peber
Tilberedning
Tærtedel
  1. Mel, salt og flormelis blandes. Tilsæt 175 g koldt smør og bland det godt med hænderne, til dejen nærmest ligner revet parmesan. Dejen samles med et lille æg. Den skal ikke æltes, så bliver den sej i det. Lad dejen hvile 1 time på køl. .
  2. Rul mørdejen ud og beklæd en springform med dejen. Der skal være en god, høj kant på tærten, og sørg for at der ingen huller er i dejen. Hvis der er det, så kan de godt lappes lidt med overskydende dej, du kommer ikke til at se bunden alligevel.
  3. Bag den først blindt ved at lægge stanniol oven på dejen og hælde tørrede linser, ris eller bønner ovenpå. Bages i den i 20 minutter ved 200 grader. Tag tærten ud og fjern stanniol og linserne/ris/bønnerne.
  4. Skær den yderste skorpe af osten og blend den med creme fraiche.
  5. Hæld forsigtigt ostecremen i tærten og bag den i ca. 50-60 minutter på 170 grader. Cremen vil blive ret mørk, og det er også meningen.
  6. Tag tærten ud og lad den køle af i 20 minutter, til den er lun. Tag den ud af springformen, og servér den i passende stykker, stadig lun.
Sød-Syrlig-salat
  1. Snit løget meget fint gerne med et mandolinjern på den helt tynde indstilling.
  2. Bland olie, sennep, citron, vineddike, 1 spsk honning samt salt og peber grundigt sammen.
  3. Læg løgene i og lad dem trække til sidst i retten.
  4. Varm en pande op med honning og lidt olie, steg langsomt nødderne ved middel-svag varm - pas på de ikke branker, så er det nemlig forfra.
  5. Skyld salaten og slyng den tør, riv den i stykker og læg den i en skål.
  6. Fordel nu løgene samt dressingen sammen med nødderne over salaten og server!

 

Efter den er bagt "blindt"...

Efter den er bagt “blindt”…

Rolig - sådan skal den se ud!

Rolig – sådan skal den se ud!

Så er vi næsten klar...

Så er vi næsten klar…

Ja ja, vi spiste salat - rolig nu!

Ja ja, vi spiste salat – rolig nu!

Tærter er jo på alle måder lækkert, og denne var lidt dessert-agtig men alligevel ikke, så til vores to flasker portvin, som vi lige kan gense her var det virkelig lækkert.

Vi bruger ikke product placement på Gastromand! No Sir we dont!

Vi bruger ikke product placement på Gastromand! No Sir we dont!

Hvad er din favorit dessert?

 

 

 

Kommentarer

  1. Elsebeth

    Hvordan synes du, det passede med en kage-tærtedej – det ville jeg aldrig turde binde an med. 60 g flormelis lyder voldsomt.

    • Hej Elsebeth – jeg vil sige dristigt, men det virker – ellers så kan du gøre det, at du erstatter flormelis med mel, så får du en “madtærtedej”. Jeg har lavet begge dele og til formålet med dessertvin eller portvin, så er den søde udgave bedst, ellers ville jeg klart lave den anden…

  2. Jacob Darre

    Du skriver under fyld:

    80 blåskimmelost, valget er dit. Den bliver meget mildere i smagen når den er færdig.
    3 æggeblommer
    1 helt æg
    4 dl creme fraiche 38 %.
    Salt og peber

    Men du skriver ikke hvor/hvornår æggeblommer og ægget skal bruges.
    skal det blendes sammen med ost og Creme fraiche…? (det ville være mit busd)

    Mhv. Jacob

  3. Hej Jacob – lige præcis – jeg retter lige opskriften til! Fandt du ud af det?

  4. Hej, jeg kan ikke se nogen steder at I kreditterer Bdr. Price for deres opskrift – det må være en forglemmelse, tænker jeg?

Smid en kommentar

Hvad synes du om opskriften: