Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 13. juni 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Sommersalat?

VIN UDEN PIS: Sommersalat?
Vinhjernen

Sommeren er salattid. Det er ikke nu, vi kører simreretter og ovnbagte rodfrugter. Desuden er alt grønt nærmest i spil; gulerødder, nye løg, tomater og agurker – det hele topper nærmest nu.

Læs også: Grillet Sommersalat med forårsløg, asparges, ærter og mynte

Hvis du, som jeg, er en granvoksen mand, virker tanken om en salat som et hovedmåltid måske som udgangspunkt en anelse uforløst, men det kan der jo gøres noget ved. Du kan fx oppe dig på dit dressing-game, en god salat står og falder med den dressing dér. Du kan tilføje korn, ris eller pasta, hvis det grønne alene giver dig sultfornemmelser. Eller du kan tilføje et protein. Flanksteak i strimler, saftigt bryst af and eller kylling, små stegte blæksprutter, store kammuslinger eller dampede blå kan alle sammen løfte salaten mod et kulinarisk nirvana. Eller som ”hjemme” i Frankrig hvor stegte fjerkrælevere eller confiterede kråser sammen med kølig rødvin i lerkande har skabt mange frokost-pusterum. Og nu nærmer vi os sagens kerne. Hvis det kniber for dig at give det mening at spise en salat, så drik vin til.

Men hvilken? I ”Salat-møder-vin-land” er det dressingen, der er afgørende. Så hvis du lige knalder en klassisk vinaigrette sammen til dit køkkenhavemix, så skal der være syre i vinen. Din oaky chard vin dø, men dine rieslings, albarinos og sauvignon blancs vil trives fint.

Kører du en mere cremet dressing style, skal du tilsvarende op i vægt på vinen. Stadig med syre, men måske også med lidt vinøs pondus. Du kan stadig drikke tysk riesling men gå fra trocken til feinherb eller kabinett. Du kan drikke pinot gris fra Alsace eller godello fra Spanien.

Læs også: Surf ‘n’ Turf Grillspyd med chimichurri

Skaldyr i din salat fordrer ikke som sådan ekstra opmærksomhed andet end at vinen måske skal matche ekstravagancen? Champagne er oplagt men andet mousserende kan også gøre sig gældende.

Er vi ovre i det animalske protein, kan du overveje kraftige roséer(Provence er oplagt) eller lette, læskede røde, fx nogle af dem vi havde med i ”blandede bolsjer” sidste gang. Pinot noir er det bedste valg til de fjerkrælevere, dér.

Og er vi ovre i, at din salat primært består af blodig flanksteak i strimler, så kan køre med ”ægte rødt”. Kølig chianti eller valpolicella, ung rhônevin eller andet med et tilpas tannisk bid. Bare husk, at også rødvinen skal være kølig, hvis solen skinner og termometeret vånder sig.  Nå, men her kommer en ordentlig røvfuld bud på gode salatskyllere……………..

Sommersalat?

Robert Weil Riesling Tradition 2020

Pris: 89,95 v. 6

Forhandler: Jysk Vin

Herlig aromatisk næse af fersken, blomster og kridt. Sprød mund med homøopatisk sødme og livlig syre. Harmonisk og sprød sommervin, der nok skal håndtere dine grønne kreationer.


Albert Setz Pinot Auxerrois 2018

Pris: 119,-

Forhandler: Sprit&Co

Lidt mere moden og blid næse på denne pinot auxerrois, der er en gammel alsacedrue.  Afdæmpet næse med et lille  pift af petroleum sammen med citrus og melon. Cremet og rund mund, men med blid syre i baghånden. Ikke til dine skarpeste eddikedressinger, men måske til fjordrejer på hjemmebagt brød?


Balthasar Ress Pinot Noir Rosé Trocken 2020 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 85,- (normalpris 139,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Intens og lækker næse, der dufter af lyse hindbær og vådt grus. Skøn, læskende og velbalanceret mund, der er vinøs sommerwellness. Glimrende vin helt alene, men også til  dine salater med hønsefugl.


Picollo Ernesto Gavi 2019

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co

Reduktiv næse, der ikke dufter af vanvittigt meget, men har lidt blid pæreduft. Vi er også i Gavi, hvor cortesedruen laver syrerige, tørre mineralske vine.  Munden er som forventet sprød og tør og fungerer udmærket. Fint bud på salatvin.


Bàrbara Forés Blanc 2019

Pris: 129,-

Forhandler: Sprit&Co

Hvid garnatxa(grenache) fra det knap så kendte Terra Alta i Spanien. Åben, nærmest maltbosljeduftende næse med en snert af oxidation. Rustik og kraftig mund med tydelig alkohol. Prøv til fennikelsalat med grillede kæmperejer.


Maison Chatelet Bourgogne Chardonnay 2017

Pris: 129,-

Forhandler: Sprit&Co


Blid fadduft i næsen. Munden er fyldig, rig og fint struktureret. Der er frugt, syre og alkohol i gode proportioner. Ikke en oplagt salatvin, men hvis du garnerer med smørstegte kammuslinger, så bliver det sikkert fint.


Bründlmayer Grüner Veltliner Landwein 2019

Pris: 97,50 v. 6 (normalpris 109)

Forhandler: Jysk Vin

Rank næse med pære og flint. Spændstig, juicy og meget charmerende mund, som du kan kyle alle de salater efter, du vil. Du kan også bare drikke vinen og nyde sommeren.  Ret godt hvidvinskøb, og så i et-liter flaske!


Makal Blanco 2019

Pris: 79,-

Forhandler: Sprit&Co

Der er ikke meget næse her på denne hvide rioja, men til gengæld en stram, harmonisk og spændstig mund. Tør og fin vin uden megen egenkarakter, men til gengæld et oplagt salat sidekick. Eller til din paella med kanin.


Dos-Por-Tres de Rayos & Truenos

Pris: 79,-

Forhandler: Sprit&Co


Indbydende aromatisk næse af blid hyldeblomst. Rank og crisp mund, men også let cremet på den fede måde. Vellavet, kraftig og en glimrende salatbetvinger.


Sauvignon Les Crays 2019

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co


Gavmild næse med stikkelsbær og melon. Fyldig, rig og cremet mund, der heldigvis balanceres af efterfølgende syrebid, der dog også brænder lidt. Ret kraftig sauvignon blanc.


Louis Jadot Chablis ”Chapelle aux Loups” 2020

Pris: 149,- (normalpris 219,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Elegant næse med blidt fadpræg. Saftig, fyldig og meget behagelig mund. Glimrende og purung chablis fra altid stabile Jadot. Salat med gedeost eller røget laks.


Los Amantes Albariño 2020

Pris: 79,95 v. 6 (normalpris 92,-)

Forhandler: Jysk Vin

Indbydende aromatisk næse af hvide blomster og abrikos. Sprød, læskende og saliverende mund.  Ukompliceret og yderst drikkevenlig vin.


Tappero Merlo Acini Perduti

Pris: 259,-

Forhandler: Sprit&Co

Et spændende italiensk blend af druerne erbaluce og malvasia moscata. Meget mild næse af golden delicious æble. Funky og saftig mund med blid bitterhed. Jeg kan ret godt lide den, men synes, den er lidt for dyr. Fire små.


Nals Margreid Hills Pinot Grigio 2019 [BEDST I TEST]

Pris: 129,- (normalpris 159,-)

Forhandler:  Kjær&Sommerfeldt

Vi er Alto Aldige i det nordligste Italien. Ret lukket næse, der ikke byder ind med alverden til start, men åbner flot op i glasset. Munden er derimod krydret, mineralsk og fyldig og hænger meget flot sammen. Jeg forstår pludselig pinot gris trenden ude i verden.  Prøv til en italiensk brødsalat.


Fanti Sant’Antimo ”Soralisa” Bianco 2020

Pris: 119,-

Forhandler: Sprit&Co

Vi er i Toscana i en DOC i Montalcino. Druerne er viognier, vermentino, trebbiano og malvasia. Fin, floralt parfumeret og charmerende næse. Mineralsk, men rig og rund mund med lang, blid finale. Meget charmerende vin.


Vaona Custoza 2018

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co

Et  bredt italiensk mix fra Garda-søen med garganega, trebbiano, fernanda og lidt andre druer. Der er let oxideret næse af syltet pære og hasselnød. Munden er cremet og mild, med et salt præg. OK allrounder.


Vaona Valpolicella Classico 2019

Pris: 99,-

Forhandler: Sprit&Co

Testens eneste røde og på klassisk blend af corvina, corvinone, rondinella og molinara. Fin, frugtig næse med kirsebær og blomme og helt uden træ. Saftig og slank, juicy mund, der i kølig tilstand er perfekt til din frokost bistecca fiorentina, som du lægger på lidt ruccola, for at kunne kalde det salat.


Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar