Gastromand.dk | 22. November 2017

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: God, bedre, Bourgogne!

VIN UDEN PIS: God, bedre, Bourgogne!
Vinhjernen

 

Bourgogne, for dulen da. Et ærkeklassisk vinområde og ophav til verdens allerdyreste vine. Det ska vi da skrive om. Bourgogne er for de fleste et uoverskueligt vinområde og svært at forstå. Men altså, vi kan jo skære det ned til, at der er to druer at forholde sig til. Chardonnay til de hvide vine og pinot noir til de røde. Så langt, så godt og selvfølgelig er der undtagelser, men det bliver når du tager det udvidede kursus, okay?

Bourgogne er også historien om “terroir”, altså at vinen smager af hvor den kommer fra, mere end hvad den er lavet af. Det siges, at munkene, der dyrkede vin i Bourgogne smagte på jorden for at kunne kortlægge de bedste steder til vinmarker.

Og lad mig sige, mens dit indre billede af en jordgnaskende kutteklædt mand langsomt fader ud, at alting i Bourgogne handler om vinmarken. En vinmark kan fx være klassificeret som premier cru eller grand cru og det er uanset hvem, der måtte dyrke vinen. Det gør det lidt sværere for os vindrikkere at hitte rundt i.

Lad os fx tage Clos de Vougeot, som er en grand cru mark, hvilket er den højeste klassificering i Bourgogne. Her er der over 50 forskellige vingårde, der har hver deres andel. Så hvis du nu har smagt Vougeot fra Louis Jadot og forelsket dig i den, kan du ikke regne med samme oplevelse, når din chef forærer dig en Vougeot fra Bouchard Pere&Fils.

Men lad os tage det igen fra oven. Kigger vi på hele Bourgogne, er det inddelt i forskellige områder. Nordvest for byen Dijon har vi Chablis, der ligger lidt for sig selv og er kendt for sine sprøde mineralske hvidvine. Syd for Dijon kommer resten af Bourgogne.

Først Cote de Nuits, der lægger marker til de allerfineste vine og kendte navne som Vosne Romanee, Nuits St Georges, Gevrey Chambertin og Chambolle-Musigny. Lidt længere mod syd finder du Cote de Beaune. Her er vinene måske lidt mere rustikke, og du har måske hørt om kommuner som Pommard, Chassagne-Montrachet eller Volnay. Sammen med Cote de Nuits er det herfra de mest kendte bourgogner kommer fra.

En tand længere mod syd finder vi Cote Chalonnaise og endnu længere sydpå Maconnais. Og så er det slut, med mindre man medregner Beaujolais, hvor rødvinene laves på gamay. Indenfor hvert område er der altså forskellige kommuner, der lægger navn til vinene og indenfor hver kommune kan der være marker med premier cru eller grand cru status og eget marknavn. Og på den enkelte mark kan der som sagt være flere ejere, der laver vin med hver sin filosofi. Så hvis du synes det er indviklet, er det helt i orden.

Det er altså med at smage på varerne, hvis man skal blive klogere på Bourgogne og det har en ægte gastropige eller -mand som dig jo intet imod. Desværre er bourgognepriserne steget voldsom over de seneste år, og der skal lægges nogle af de lange, hvis man skal smage det allerbedste. Mindre kan måske gøre det og ellers må man jo læne sig op af diverse vinanmeldelser, inden man handler. Vi har smagt en god håndfuld hvid og rød bourgogne i forskellige prislag for dig. Skål i bourgogne!

Hvid Bourgogne

 

Olivier Leflaive Bourgogne Les Setilles 2015

Pris: 189,- (-10% v. 3)

Forhandler: Propperiet

Lidt lukket næse, men lidt æble og grus kan man da lokke frem. Munden har god syre, men det hele virker lidt ungt endnu. Dekantér, for dulen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Prosper Maufoux Rully 1er Cru Gresigny 2015

Pris: 149,95 v. 6 (normalpris 199,- v.6)

Forhandler: Supervin

Smæk på smørret fadfedme i en gavmild næse. Cremet mund, blid syre, urtekrydret finish. Så kan du ikke forlange mere. Det skulle da lige være, at den kostede under 200,- Nå, det gør den sgu også.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Domaine Jean Monnier & Fils Puligny Montrachet 2015 “BEDSTE HVIDE BOURGOGNE”

Pris: 309,- (normalpris 420,-)

Forhandler: Jysk Vin

Puligny er fin vin, skal du vide. Rigtigt fin og kostbar. Her skal du lige slynge lidt inden den lukkede næse åbner godteposen med popcorn og smør. Munden er spændstig og harmonisk, men den er jo for ung. Det er barnemord. Køb, læg i kælderen og glem. Så bliver du glad om 5-8 år.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Rød Bourgogne

 

Bouchard Bourgogne Pinot Noir 2015

Pris: 130  ,- v. 6 (normalpris 149,95)

Forhandler: Erik Sørensen

Det dufter mildt af bourgogne, men er i sagens natur ingen stor vin. Munden hænger nogenlunde sammen og det hele er sådan set fint nok. Og mangler lidt af alting. Koster heller ikke alverden og er et fint sted at starte sin bourgogne-rejse

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Prosper Maufoux Bourgogne Pinot Noir Reference 2016

Pris: 150,- (normalpris 169,95)

Forhandler: Supervin.dk

Meget “stille” næse, som det er sfært at hive noget ud af. Smager overhovedet ikke af hverken pinot eller bourgogne, men smager heller ikke dårligt.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Olivier Leflaive Côte-de-Beaune Villages 2011

Pris: 219,- (-10% v. 3)

Forhandler: Propperiet

Nu begynder det at ligne noget. Moden hindbærnæse med fin parfume af arabisk souq. Munden er let og saftig med lidt tørre tanniner. Nydelig vin med lidt alder.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Albert Sounit Mercurey Vielles Vignes 2015

Pris: 275,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Næsen starter meget reduktivt så slyng, det bedst du har lært eller dekantér og få fin jordbærduft og fadduft frem.  Munden er blid og med god syre, men vinen er ung og skal have noget luft, før den leverer. Så smager den også dejligt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Domaine Jean Monnier & Fils, Meursault Les Malpoiriers 2015

Pris: 249,- (normalpris 279,-)

Forhandler: Jysk Vin

Rød meursault? Det er sgu noget af en sjældenhed. Næsen er lukket og lidt skarp, men munden er rar nok. Det er nu ikke helt overbevisende på nuværende tidspunkt.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Domaine Jean Monnier & Fils, Beaune-Montrevenots Premier Cru 2015

Pris: 259,- (normalpris 289,-)

Forhandler: Jysk Vin

Her er der lidt flere boller på pinot-suppen. Næsen byder på jordbær, kaffe og blid chokoduft.  Munden er saftig, mineralsk  og fin. Gå ud og skyd en agerhøne.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Louis Jadot Santenay Clos de Malte 2014 “BEDSTE RØDE BOURGOGNE”

Pris: 299,-

Forhandler: Kjær & Sommerfeldt

MMmmmmm, den kan vi lide. Sart næse med skovjordbær og blomsterparfume. Frisk, læskende og dejligt burgundisk mund. Jæssir!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Bouchard Beaune du Chateau Premier Cru 2015

Pris: 300 v. 6 (normalpris 350,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Og mere af samme burgunderskuffe. Bouchard kører med lidt tættere  næse og mund, men det er umiskendeligt bourgogne.  Rustik stil og nydelig vin. Åbner virkeligt op over tid.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine Jean Monnier & Fils Pommards Grands Èpenots Premier Cru Clos de Citeaux 2015

Pris: 359,- (normalpris 469,-)

Forhandler: Jysk Vin

Næse i samme stil som deres Beaune-Montrevenots med kaffe og jordbær, men deres Pommard er voldsomt reduktiv og kræver stavblender eller karaffel. Så folder den sig så småt ud, men der skal kældertid til, før det bliver stort.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Smid en kommentar