Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. november 2021

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Esmée: Kongens Nytorvs nye luksusbrasserie

Esmee - Kongens Nytorv
Gastrografen

Esmée Anmeldelse: Der er comfortfood i luksusklassen på nyåbnede Esmée på Kongens Nytorv. Her har Andreas Bagh – kendt fra Marchal på d’Angleterre – overtaget Geists gamle lokaler. Og hvor Geist hyldede det skæve, det frække og det helt enkle, er der mere ekstravagant swung over Baghs retter, der blandt andet indebærer en hel pighvarside grillet over rottisserie og muligheden for at spendere 8750 kroner på 250 gram caviar.

Andreas Bagh, der står bag Esmée, er en mand, der elsker luksus – i hvert fald, når det kommer til mad – men uden at det kammer over og bliver vulgært. Det viste han, da han indtil sidste år var køkkenchef på michelinbestjernede Marchal på d’Angleterre. Her excellerede han blandt andet med sin retter som canard á la presse, sorthummer serveret med vidunderlige tomater og blæksprutte i champagnesauce toppet med caviar.

Nu er Bagh så rykket over på den anden side af Kongens Nytorv, hvor han har åbnet sin egen restaurant, Esmée. Den har til huse i Geists tidligere lokaler, så det er en tung gastronomisk arv, som Andreas Bagh her skal løfte fra Bo Bechs vidunderlige restaurant. Og lad os bare lade det være sagt med det samme: Det er en helt anden stil, som Bagh er rykket ind med, selvom stemningen af hipt, upbeat storbyspisested er bevaret. Men efter en grundig nyindretning af lokalerne fremstår Esmée mere eksklusiv, lys og jetset-agtig, end Geist gjorde.

Læs også: Anmeldelse af Koan

Esmee - Kongens Nytorv

Esmée er som at være i udlandet

Det mest slående, da vi ankommer til Esmée og får anvist vores bord i den store restaurant, er hvor lyst og internationalt, stedet fremstår. Der er høj loungemusik på anlægget, og alt synes hvidt og lyst, tilsat masser af grønne planter. Tjernerne er også klædt helt i hvidt, og det giver en sjov stemning af at være i udlandet – måske endda et som eksotisk sted og på et hotel af høj international klasse.

Faktisk taler vi om, at det hele nærmest føles en smule kolonistisk i sin stil. Elegant og tidsløst – også selvom indretningen utroligt nok også føles en anelse nøgen og fersk: Som om det hele ikke er helt færdigt. Og som om bordene står lidt for tæt i forhold til den stemning, man prøver at skabe. Ikke at der er noget i vejen med at sidde tæt – det passer godt til den hurtige storbystemning, men det mere elegante og koloniale synes at kollidere en anelse med det udtryk.

Esmée - Anmeldelse
Cocktail
Cocktail

To vidunderlige cocktails – og et kig på kortet

Mens vi prøver at finde ud af, hvad vi skal spise, kan vi da få os en cocktail. Esmée har en dedikeret cocktailbar, hvor en bartender hele aftenen står og mixer drinks. Så før vi for alvor får overblikket over menuen, får vi bestilt os to skønne cocktails fra det lille, men lækre cocktailkort – begge til en pris a 155 kr.

Min hustru får sig en lyserød udgave af en klassisk whisky sour, en såkaldt Esmée Sur, der har fine toner fra blommdestillat og stikkelsbær.

Jeg selv får Esmées take på en champagnecocktail, en French Ambassador, der har den mest vidunderlige krop, sødme og en nærmest marzinpanagtig smag, der minder om kirsebærsten.

Således godt udstyret med cocktails kigger vi på menuen, der byder på mange muligheder og kombinationer.

Alt er a la carte på Esmée. Her er ingen fast menu, men muligheden for at vælge helt, som man vil. Der er en række forskellige snacks samt en masse forskellige skaldyr, som kan blive serveret på is. Her er der angivet stykpriser på østers samt priser pr. 100 gram for fx krebs, rejer og kongekrabbe – og så er det bare at sammensætte sit helt eget skaldyrsfad.

Og så er der selvfølgelig – som trenden foreskriver – muligheden for caviar. Her kan man vælge mellem 50 gram til 1750 eller gå all in og få 250 gram for 8750 kroner. Ja, så er man da dækket ind på caviarfronten, hvis ikke ens bankrådgiver når at ringe og skælde ud inden.

Der er også en række grøntsagsretter, som kan fungere som side dish til nogle af kød- og fiskeretterne, hvor blandt andet en hel havtaskehale, en omgang lammekrone eller en halv hummer frister.

Det bliver dog en af stedets signaturretter, der fanger opmærksomheden og ender på regningen: Dansk pighvar, helststegt over rotisserie med en muslingesauce til. En ret, der til 750 kroner jo er lidt af en udskrivning, men som også sagtens kan passe til 2-3, ja måske endda til 4, personer, forsikrer den kompetente tjener os om.

Østers

Østers samt en iberico-skinke i verdensklasse

Mens vi sipper af vores cocktails – og inden vi finder frem til, hvilken vin, der skal ledsage pighvaren – ankommer vores snacks.

Vi har valgt to østers hver, en Poésie-østers til 50 kroner samt en L’Antilope-østers til 60. De bliver serveret helt klassisk med citron og vinnagraitte. Skønne østers, hvor især Poésie viser sig at have en dyb, langtidsholdbar smag. To fremragende østers, som vi sagtens kunne guffe mange flere af – men som så også ville få regnigen til at gribe om sig.

Iberico skinke

Vores anden snack er nok aftenens bedste mundfuld: Ibericoskinke serveret med gruyere på et stykke ristet brioche. For hulen, hvor var er en god skinke. Verdensklasse. Selve serveringen smager helt forrygende med fedme, dybde og et perfekt prik fra saltkrystaller. Men smager man på skinken alene, er det om muligt endnu bedre. Den perfekte, fede, nøddeagtige smag af skinke, der bare bliver ved og ved med at udvikle sig i munden. Sådan skal en skinke smage. Og for en pris på 75 kroner for 4 stk. af sådanne hapsere, så er det i sig selv grund nok til at besøge Esmée.

Salat

Sammen med vores snacks har vi også bestilt en salat til deling i form af tomater med friske hindbær, abrikoser og en skøn meget skarp basilikum (145 kr). Det er en forfriskende servering, som jeg især vælger med tanke på, hvor vidunderlig Baghs servering med tomater har været på d’Angleterre.

Pighvar
Pighvar

Pighvarluksus fra den roterende grill

Vores hovedret er selvsagt den føromtalte pighvar. Og den er værd at bestille, omend de 750 kroner er lidt af en udskrivning – samt 110 kroner for en lille omgang kartoffelkroketter fyldt med persille og comté. Så altså: 430 kr pr mand for en hovedret er da også en slags penge, må man sige.

Nå, men pighvarren kommer ind. Vi har fået hele den mørke side af pighvarren serveret på et stort fad, toppet med små intense muslinger, der næsten er knasede. Fisken har fået fjernet skindet, så deter bare om at grave det smørmøre fiskekød over på tallerkenen og så fylde efter med en salt-lækre sauce lavet med muslingefond monteret med rigeligt smør og fyldt med ørredrogn.

Det er lækkert og ekstravagant at sidde der og smovse pighvar. Og der er rigeligt fisk – også til, at vi kunne have delt den tre mand og stadig blive fint mætte. Men det er altså også dejligt, at der er til flere portioner af denne dejlige fisk.

Pighvar - Esmée
Orangevin

Vi er i øvrigt også nået til vores vin, hvor valget endter på en orangevin (2020, “Phaunus” Loureiro, Minho, Portugal, Aphros) til 550 kroner for en flaske. Det er en rank og stram orangevin – ikke så flippet, som de ofte kan være – og med en fin salt note. Det skal vise sig at være et godt valg, hvor de salte spiller perfekt med saltsmagen fra især saucen. Jeg overvejer at gå klassiske med chardonnay og hvid bourgogne, men her vil budgettet altså ikke være med mig.

Jordbæris

Lyserød softice-lykke hos Esmée

Min hustru er mæt og nøjes med en espresso, men jeg kan – trods pighvaroverdådigheden – godt klemme en dessert ned. Jeg er fristet af deres chokoladefondant med pistacie-is, men lader mig overbevise efter synet af flere af de andre borde: Her ankommer nemlig flotte lyserøde serveringer af jordbærsoftice oven på en vaniljeprikket creme chantilly og friske jordbær. Så sådan en må jeg også have mig – lyserødt og barnligt, det er lige mig, smiler jeg.

Og det fortryder jeg ikke. Her er der tale om en tæt jordbærsmagende softice, der næsten minder om sorbet, men som er helt perfekt cremet uden antydning af krystaller – og som får et godt flødekick fra flødecremen nedenunder. Enkelt, frækt og bare lige det, jeg har brug for.

Og ja, jeg kommer gerne tilbage til Esmée

Således når vi igennem aftenens serveringer med et smil på læben. Regningen slutter på 2425 kroner, hvilket faktisk overrasker mig positivt. Jeg troede faktisk, at vi havde brugt flere penge, for Esmée er sådan et sted, hvor det nemt kan løbe op – især fordi der er så mange valg, og alt er a la carte. så det kunne sagtens have blevet meget dyrere.

Det har været en virkelig god aften på Esmée, hvor maden er sikker og lækker. Lidt mere eventyr og lidt mere frækhed – måske inspireret af den tidligere restaurant på adressen – kunne måske klæde stedet. Men alt er sikkert eksekveret, betjeningen solid, venlig og kompetent, ligesom den særlige internationale stemning er skøn at opleve.

Så ja, jeg kommer gerne tilbage – måske især efter den der iberico-skinke.

Esmée
Kongens Nytorv 8
1050 København K

www.esmee.dk

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Livsnyder på 1. klasse – elsker det! 🥰

  2. Wauw, meget smuk! Det ser godt ud 😍

Smid en kommentar