Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. juli 2024

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Kan man lave vin i Nordjylland?!

Webmasteren

Ja, det måtte jo komme og snakken har gået længe – kan vi lave vin i Danmark? NOMA mener åbenbart vi kan – de serverer det i hvert fald!

Gastomand har nu besøgt en dansk vingård og smagt dråber af nationalismen. Alderslyst Vingård beliggende i Nordjylland ved Hjallerup er Danmarks 10. godkendte vineri med tilhørende marker. Den stolte indehaver Mogens råder over omkring 1800 stokke, som lader ham producere rødvin, hvidvin og “rose” (mere om den senere). Vi fik muligheden for at smage alle tre dele.
Den hvide drue ”Solaris”, som kommer fra tyskland blev vi indledningsvis præsenteret for. Selv om det ligger langt fra noget andet, vi har smagt, så var det faktisk overraskende. Man kan så diskutere om det ligefrem var godt, da der hverken var dybde, fad eller de sædvanlige noter, som man finder i en god hvidvin.
Den røde drue var ”Rondo”, som man nok nærmere skal købe for nationalismens og alternativets skyld. Den var faktisk tæt på Ribenasaft, men på en måde også charmerende på sin helt egen måde.

Som vinbonden Mogens fra Hjallerup,  med et skævt smil på læben sagde, da jeg spurgte ind til om man kunne lave en ”topvin” i Danmark: “Lad os nu lige starte med at kunne lave vin i det hele taget”.  Dette blev i øvrigt fuldt op med forklaringen på “rosen”, som egentlig var gået lidt galt, men blev reddet ved at hælde en ordentlig omgang hvidvin i.

Det præciserer meget godt, hvad vi kan i Danmark, og endnu bedre hvorfor områder i Frankrig kan tillade sig at tage 10.000 kr. for en helt ny vin anno 2009. Men det skal dog understreges at vi havde en hyggelig aften.

At kalde den første danske vin vi har smagt for en joke, ville være at stramme den, for lidt nationalist er man jo, men vinen skal købes og drikkes netop fordi den er dansk.

Læs også Dansk vin har endnu ikke vundet danskernes gunst

Skål

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. BjarneW

  Så kommer det helt store spørgsmål:
  Hvor kan vinen købes – og til hvilken pris?
  Når det så er klarificeret, er næstkommende spørgsmål så: Er vinen så den pris værd?

  At servere en dansk vin med grunden “fordi man kan” er jo en absolut gyldig grund og vil næppe blive modtaget negativt, grundet nationalismen.

  • Vinen fra Alderslyst kan desværre kun købes på selve gården, som ligger Melvaldvej 14, Thorup, 9320 Hjallerup, tlf. 9885 7174, 3020 7174. Men jeg er overbevist om, at den kære Mogens gerne vil sende det. Hans rødvin (Rondo) koster 150 kr. flasken og ved desværre ikke, hvad hvidvinen koster.

   Ellers har H.J.Hansen noget dansk i forskelligt prisleje: http://www.hjhansen-vin.dk/product.aspx?sid=564248 men det er måske lidt mere autentisk, hvis man henter det fra en vingård selv :-)

Smid en kommentar