Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 6. april 2020

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Mexican sideshow: Wings & Sweet potatoes med habanero salsa og guaca

Mexican sideshow: Wings & Sweet potatoes med habanero salsa og guaca
Gastromand

Vi er gået sammen med Kop og Kande for at teste nogle dejlige sager til din stikkontakt. Og det er jo heldigvis sager som skal bruges i køkkenet. Vi er udenfor de mest gængse køkkensager som røremaskiner og elpiskere, da vi tror du i forvejen ved alt om det. Vi er ude de lidt sjovere ting, som rigtigt kan sætte gang i grejentusiaten. Bare roligt, vi tester, så du ved, hvad du skal sætte på ønskesedlen.

Med allerede en hamrende god chili con carne, quesadillas, tacos med både and og oksekød på samvittigheden, sad jeg lidt og overvejede, hvordan jeg kunne runde denne trilogi af på en overdådig måde. Det er altså svært at toppe. For min egen nysgerrighed havde jeg valgt, at jeg gerne ville kigge ind på to grupper af køkkensager, som jeg egentlig ikke var så stærk i på forhånd. Blendere og luftstegning. Det sidste lyder jo lidt som noget man bruger til at stege luftfrikadeller med. Men som en lille teaser, må jeg simpelthen ærligt indrømme, at det bare virker. Det kommer vi til senere.

Min oprindelige plan var at lave en gang loadede fries af søde kartofler. Jeg har læst mig frem til at de er ret svære at lave, så det skulle selvfølgelig være udfordringen for air og actifryeren. Det skulle være lidt et “side-dish” tema under vores let (tex)mexede tema. Så jeg ville så også supplere op med nogle chicken wings. Kød til kød. Så skulle der en hjemmelavet salsa til. Det går jo faktisk til det hele. Og jo mere jeg kiggede på det, så kunne det faktisk passe sammen det hele. Så i stedet for at holde det lidt hver for sig, så skulle slåes sammen til en hel ret af sidedishes. Det er lidt som morgenmad til aftensmad. Men når vi nu er ude i det der med sidedishes, hvad er så den ULTIMATIVE SIDEDISH TIL TEXMEX. Yes. Margaritas. Så jeg supplerede lige op med en af dem. En kandefuld faktisk. Der er ingen smalle steder i bredgade.

Vi starter ud med kylling og sweet potato fries

Da jeg var ret ny i det her game, så skulle jeg egentlig lige forstå hvad det egentlig var. Og hvad jeg viste på forhånd var, at det var noget med stegning uden olie. Totalt hokus pokus. Jeg siger ikke jeg var forud indtaget, men jeg var måske en anelse usikker på hvor godt det så kunne blive. Jeg kunne så også hurtigt erfare, at der var forskel på Airfry og actifry. Reelt set troede jeg forskellen måske i forskellige brands havde forskellige navne til dem. Men det er egentlig to forskellige produkter.

OBH Nordicas Ultimate Fry (produktet til venstre ovenfor) er en airfry. Det er reelt set en frituregryde – uden friture. Du kan tilføje lidt olie over det der skal steges og klarer den resten med luft. Jeg har fundet sådan en lurpak spray som virker helt optimalt til det her. Du fylder det hele i kurven og sætter den ind. Så kan du vælge at køre et program til fx pommes frites eller hvad du nu har i kurven- Der er flere at vælge imellem. Eller du kan sætte temperatur og tid manuelt. Tryk start og du er kørende.

Til lige denne test med sweetpotato fries og kyllingevinger, var det faktisk denne som klarede sig bedst. Men det var fordi den var bedst i lige det her scenarie – Så med andre ting ville den ikke nødvendigvis være bedst. Det var omstændigheder. Men Sweetpotato fries bliver ret bløde, når de bliver møre. Så det var ret perfekt at der ikke var bevægelse på. Jeg har også lavet almindelige frost pommes frites heri og der måtte jeg bare se i øjnene, at det var næsten for godt til jeg ville indrømme det. Jeg orker ikke tænde op i en friture, hvis vi skal have lidt hurtigt hverdagsagtigt friture. Så er der jo pommes frites i ovnen og det er altså bare lidt kedeligt. Det var indtil denne lille sag kom ind i mit liv. Du bruger under en spiseskefuld fedtstof og dine pommes frites bliver både sprøde og lækre. Du tænker ikke så meget som et sekund på at de ikke har runderet ønskebrønden. Det er virkeligt godt nyt for en far med en pommesfrites hungrende søn. Det går også hurtigt. Både med de rå søde kartofler og frosne pommes frites tog det 20 minutter fra opstart til slut. Der kan ovnen alligevel ikke være med. Du slipper også for den der tunge dunst af friture flere dage efter.

OBH Nordica Actifry Genius var jo pendanten. Den reele forskel er meget lille. Tilberedningen er den samme, forskellen er denne har en lille spadeagtig ting, som kører rundt i gryden. Denne er som airfryeren også udstyret med både manuel styring og forskellige programmer (9) til tilberedninger.

Lige til de søde kartofler var den ikke helt optimal, da de blev meget bløde. Og den roterende spatel i bunden gjorde det ikke bedre. Vingerne blev rigtigt gode. Så der er der ikke noget at sætte en finger på. Jeg testede så igen for at se om det var mig der havde gjort noget forkert, den gang med pommes frites først og så kvar kartofler i både. Og der fungerede det også som det skulle. Jeg tror bare jeg må erkende, at sweetpotato fries kan være en lidt svær ting at arbejde med.

Både air og actifryen er nemme at rengøre, da du kan tage de ting op, som reelt set bliver beskidte. De er i et slip let materiale, så det meste går næsten af med et enkelt skyl.

Og bare roligt, hvis det virker lidt uoverskueligt med nye maskiner. Der følger både kogebog og guide med til at bruge disse maskiner.

Nu en gang salsa. Og her tænker vi ikke på det der tidspunkt sidst på aftenen, hvor os fodboldbenene mandfolk endeligt fatter mod til at gå på dansegulvet. Nej, dyppen. Jeg valgte at gå efter en ret allround version, som kunne gå til det meste. Altså som du både kan bruge til at komme på dine sweetpotato fries. Som du kan vende dine vinger i. Som du kan køre til og på dine tacos. Jeg valgte en lidt krads version med habanero. De bider fra sig, så hvis du ikke er til den helt stærke version, så overvej at tage en mildere chili. Habanero har ret meget frugtsmag – efter styrken. Så jeg valgte ret klassisk at parre den med noget frugt. Her i form af en gang ananas. Den måtte godt have noget brændt og tungt, så jeg gav dem en god tur under grillen først. Jeg fjernede lige kernerne fra chilien inden den røg i blenderen. Og så skulle den bare køres glat.

Til at findele denne salsa, valgte jeg at sende Bosch’ powerblender i spil. Det er jo måske lidt overkill at bruge denne til dette, men det virkede selvfølgeligt. Hvis vi skal spille lidt bilkort, så kan jeg nævne at denne blender kan præstere 2,2 hestekræfter, 30.000 omdrejninger i minuttet og en brudsikker kande på to liter. Den har tre programmer, så udover at man bare selv kan vælge hastighed til ødelæggelse, så har den også program til rengøring, smoothie og vildest, at lave 85 grader varm suppe bare på krafterne fra knivene.

Jeg brugte den også til at lave en guacamoleagtig dressing. Den grinede bare af mine modne avocadoer.

Og så til den sidste side, som ikke får en hel officiel opskrift, for det er ret meget lige ud af landevejen. Margaritaen. Jeg lavede den ret klassisk og så dog. For jeg valgte at erstatte tequilaen med mezcal. For at forklare kort, så er mezcal en spiritus lavet på agave – som tequila – Men den kan også have lidt røg over sig, som var det jeg gik efter her. Jeg brugte en del mezcal til en del limesaft, en halv del tripple sec. I blenderen med cirka den dobbelte mængde is. Da den var færdig justerede jeg smagen lidt med agavesirup. Glassets kant blev vendt først i agavesirup og så salt med en smule tørret chipotle i. Kapow. Så drikker du bare til du segne.

Nu må vi være ærlige. Altså vi brugte en Blender fra Bosch med vakuum. Denne blender har den ekstra feature – Udover en næsten lige så stærk motor som den ovenstående powerblender – at den kan danne vakuum. Det lyder måske umiddelbart tosset, men det er det slet ikke. For hvis du kan blende under vakuum – og opbevare under vakuum – så kan du holde dine blendede elementer friskere længere. Samtidig kommer der mindre ilt ind maden mens du blender, så farven bliver også kraftigere. Du kan også bruge blenderen til at danne vakuum i beholdere og togo flasker. Så den reelt set har en ekstra funktion, i og med den kan holde liv i dine andre rester længere også.

Vi syntes det var sejere at lave margaritas end smoothies. Så selvom denne blender er perfekt til dette. Så må I nøjes med stærkt alkoholiske drikke. Kanden er kun på 1,5 liter i forhold til den anden blender. Men det tager faktisk ikke mere end to minutter at lave en kande margaritas, hvor cirka 30 sekunder bruges på at blende. Så vi tænker I kan lave to i stedet for.

Loadede sweet potato fries med kyllingevinger

0 fra 0 stemmer
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

Vinger

  • 12 stk kyllingevinger – hele.
  • 1 dl mel
  • 1 tsk chipotle
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 tsk stødt koriander

Sweet potato Fries

  • 1 kg søde kartofler
  • 1 spsk maizena
  • 2 tsk røget paprika
  • 1 tsk stødt spidskommen

Ananas og habanero salsa

  • 350 g frisk ananas skrællet – cirka en halv.
  • 2 stk løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 stk habanero chilier
  • 1 spsk tomatpuré
  • 1 spsk honning
  • 3 spsk hvidvinseddike
  • 4 spsk olivenolie

Guacamole'ish

  • 2 stk modne avocados
  • 1 dl creme fraiche
  • 3 spsk hakket koriander
  • 1 fed hvidløg
  • 1 rød jalapeno
  • 1 knivspids spidskommen
  • 1 stk lime

Herudover

  • 1 dl creme fraiche på sprøjtepose
  • Frisk koriander
  • 100 g havgus
  • MASSER AF MARGARITAS

Sådan gør du

Kylling

  • Soigner kyllingevingerne. Fjern eventuelt det yderste led.
  • Bland mel med krydderier, salt og peber. Vend kyllingerne heri.
  • Fordel i kurven. Sprøjt let med en Lurpak spray eller tilsæt en spsk olie.
  • Sæt på kyllingeprogram og vent (cirka 20-25 minutter ved 200 grader)

Sweet potato fries.

  • Skræl de søde kartofler og skær i grove fritter.
  • Vend med lidt maizena og krydderier. Derudover også salt og peber.
  • Kom i kurven. Spray med fedt.
  • Kør på pommes program. (20 minutter ved 200 grader cirka)

Salsa

  • Skræl ananas, skær i skiver. Skræl løg og skær i kvarte. kom i ovnfastfad sammen med hvidløg og chilier. Sæt under grillen til de har taget farve, Fjern hvidløg og chilierne først, da de andre ting skal have lidt længere.
  • Fjern kerner fra chilien og kom i blender sammen med ananas, løg, hvidløg og de resterende ting fra opskriften.
  • Blend til glat og kom på en sutteflaske.
  • Blend alle ingredienserne til guacamolen og kom også den på en sutteflaske.

Samling

  • Fordel fritterne i både eller skåle. Riv ost over og giv dem godt med de forskellige saucer og creme fraiche. Top med kyllingevinger og koriander. Server de resterende saucer/salsaer på siden, så folk selv kan supplere op.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Smid en kommentar