Hvid Bourgogne: Overpriced eller alle pengene værd?
Denne artikel er for dig, som holder af hvidvin og gerne vil betale lidt og måske endda meget mere for en god flaske hvidvin. Udtrykket “Hvid Bourgogne” kan få de fleste vinelskere tli enten at trække på smilebåndet og se forelsket ud, eller skynde sig at holde fast på tegnebogen, for det kan nemlig blive en dyr affære…
Min vinrejse med rødvin er godt i gang og har efterhånden varet i mange år. Jeg har været vidt omkring i flere dele af verden og er endt i “Old World” som er udtryk for Europa, ofte med tankerne på de klassiske lande som Frankrig og Italien. Min hvidvinsrejse er stadigvæk jomfruelig og kun i de spæde opstartsår. Jeg har endnu ikke fundet mig tilrette i hverken “New World”, som er udtryk for alt andet end “Old Wolrd” primært med tankerne ledt mod USA og Australien, og jeg har heller ikke fundet druen jeg elsker endnu!
Jeg kan nyde en knastør Chablis som jeg tidligere har skrevet en del om – jeg kan nyde en fuldfed oversøisk Chardonnay som jeg fornylig gjorde fra Rustenberg, da jeg besøgte Sydafrika og alt derimellem. Derfor finder jeg det også utrolig interessant når jeg får muliheden for at blogge om hvidvin. I dette indlæg springer vi lige barndommen, teeenageårene og store dele af voksenlivet over i min vinrejse, da vi går direkte til Hvid Bourgogne og ja, jeg skriver “H”med stort – for det er stort det her!
Erik Sørensen Vin
Lad os lige et sekund fokusere på vores gode samarbejdspartner her. Erik Sørensen er en importør, der har eksisteret i mere end 60 år, og var med til at introducere nogle kendte vinområder i DK. Nogen vil nok skrive under på, at Erik Sørensen var med til at gøre op med datidens supermarkedsvin. Deres mission var og er nemlig helt enkelt – “Danskerne skal have mulighed for at drikke god vin fra producenter, der brænder for den vin, de laver” – og på Gastromand hilser vi den slags velkommen! Netop denne mission udleves i hverdagen, hvor de gennem stærke relationer til deres producenter kan engagere sig personligt, hvilket kommer kunderne til gode, og det er både restauranter og en vinelsker som dig.
”Allerede før vores kunder åbner den flaske vin, de har købt hos os, skal de tænke at det er den bedste vin, de har smagt.”
Welcome to the Jungle!
Jeg vil godt starte med en “aha-oplevelse” for Bourgogne – ja selv Frankrig er lidt af en jungle at finde rundt i. For mig bliver det navnlig svært, da kommuner, områder og navne på vinen er på fransk, hvilket gør det lidt svært for mig at huske. Jeg har det sgu nemmere med, at vinen hedder “Dog Point” eller “Kung Fu Girl”. Jeg ved godt, at det klassiske og sofistikerede går af det, men det er altså svært. Lad os kigge på den første jeg smagte som er 2014 Macon Lugny St. Pierre, Monopole Bouchard Père et Fils – hvad er så hvad her? Elementært min kære Watson!
Bourgogne er overordnet inddelt i forskellige områder. Cote de Nuit, hvor de mest kendte rødvinskommuner er Gevry-Chambertin, Vosne-Romanée som du sikkert har hørt om.
Côte de Beaune har de kendte hvidvinskommuner som Meursault, Puligny-Montrachet og mange flere – herunder også Mâcconias, hvor vores vin kommer fra. Der er ingen premier cru eller grand cru marker i Mâcconais, men man må godt skrive den by på etiketten, som vinen kommer fra: Lugny. Således står Macon-Lugny og Mâcconais = Macon. Derudover skriver de også Saint Pierre, som er et underområde omkring Lugny by..
Så fik vi det på plads! Smager skidtet så godt? Ohhh yes!
Denne Mâcon-vin er virkelig noget for mig, og den er vildt forførende med sin duft, friskhed og fylde. For lige at trække dette helt ned på jorden, så kommer der noget mere krop og fylde i en vin som denne grundet området og så det, at vi er langt mod syd. Den er sprød og en smule cremet, og kommer til at blive serveret til en pastaret med unghane eller lignende – også er 150 kr. en fair pris for en vin som denne. Hvis du er ny i dette område, så vil jeg næsten gætte på, at du får lyst til at udforske Bourgogne mere efter du har smagt denne.
Hvis jeg var dig ville jeg dog investere lidt mere og så købe et par flasker 2015 Meursault les Clous, Domaine Bouchard Père et Fils. Til disse skal du ganske vist også finde 400 kr. pr. stk. og ja, det er mange penge, og for nogen er det rigtig mange penge for hvidvin – men fat mod!
Her snakker vi en duftpalette som er noget bredrede af melon, æble, fersken og lime. Den har en lækkker syre og god balance – men det bedste er klart eftersmagen, som virkelig varer ved!
“Kvalitet koster!”
En skønne dag står du og skal fejre en særlig begivenhed, og så skal der drikkes det helt store Bourgogne – og det er så sagt med et gran salt, for det kan sagtens blive vildere og dyerere! Lige her med 2015 Corton Charlemagne, Grand Cru, Bouchard Père et Fils kommer du dog i nærheden af toppen, og får en utrolig smuk vin med en kompleksitet som vil feje benene væk under dig. For mit vedkommende var den store begivenhed faktisk, da jeg åbnede denne en torsdag aften til en omgang skaldyrsrisotto!
Den er helt fantastisk og et eksempel på, at du kan få utrolig stor vin, som udfordrer og flytter din opfattelse af vin mere end du aner – kort sagt er den bare vanvittigt lækker at få i munden! Den intensitet du møder her, kombineret med elegance og et væld af duft og smag er helt eminent. Hånden på hjertet er det den dyreste og bedste hvidvin jeg nogensinde har drukket. Prisen er 1600 kr. for en flaske, og lad os kalde en spade for en spade – det er mange penge – men som Zlatan Ibrahimovic sagde til pressen, da de udfordrede ham på hans høje løn “Kvalitet koster!”…
Er Hvid Bourgogne så pengene værd?
Det kommer meget an på hvem du spørger – for ja, nogle vil helt klart tilslutte sig, at dette eksklusive område laver noget af det bedste vin i verden, og derfor er det netop pengene værd. Andre vil nok sige, at 1600 kr. aldrig kan forsvare prisen for en vin ligemeget hvad. For mig handler det ikke så meget om prisen – det handler om oplevelsen og ens prioritering i livet. For mig har disse vine været en kæmpe oplevelse og jeg ville nødig være dem foruden! Du kan dog ikke komme uden om, at du betaler en del for navn og område – Bourgogne er dyrt og det er lige meget om det er hvid eller rød. Men husk på, at noget af de dyreste vin i verden kommer herfra. Når Romenee Conti frigiver deres kasse med de 6 forskellige marker koster de snildt 50.000 og langt mere i de rigtige årgange – er det pengene værd?
Hvad er din holdning til Bourgogne – er det pengene værd?
Stik os en kommentar
-
Hej Lars – Du udtrykker det helt perfekt. Sidste år da vi var i Frankrig besøgte vi som altid Albert Sounit i Rully. Her er Knud Kjellerup medejer og naturligvis købte vi nogle af hans hvide med hjem.
Hilsen Jette -
Kan kun tilslutte mig ovennævnte. For mig slår de hvide bourgogner alle andre chardonnayer i alle prisklasser man sammenligner dem med.Ingen andre steder opnår Chardonnay den kombination af frugt, dybde og kompleksitet.Gode Price/value vine til 120-180kr Macon-villages eller Vire-Clesse. Prøv danske Knud Kjellerups hvide, de er outstanding til prisen.
-
Heller ikke de oversøiske Lars? (Efter din mening altså?) :-)
-
-
Jeg elsker Bourgogne uanset om det er rød eller hvid, og efter flere års ferier i området, har vi efterhånden smagt nogle stykker.
Hilsen Jette-
Enig Jette, det er også heaven, frygtede faktisk lidt jeg trådte nogen over tæerne mht. disse vine, da prisen kan skræmme nogen :-)
-
Kommentarer