Gastromand.dk | 22. April 2018

Scroll to top

Top

6 kommentarer

Bourgogne: “Vinen Dionysos skabte”

Bourgogne: “Vinen Dionysos skabte”
Familiefaren

Der er utrolig mange gode bud pÃ¥, hvad du kan drikke til nytÃ¥r, som for mange er Ã¥rets fest, hvor der lige spenderes lidt ekstra pÃ¥ hvidvin, rødvin og ikke mindst bobler. SÃ¥dan er det ogsÃ¥ for os pÃ¥ Gastromand, og vi har faktisk besluttet os for vores retning….

PÃ¥ Gastromand har nogle af os allerede styr pÃ¥ maden, og det er – tro det eller lad være – take away! Det lyder mÃ¥ske som om vi er dovne og er faldet af pÃ¥ den – men nÃ¥r vi laver mad 364 dage om Ã¥ret sÃ¥ er det altsÃ¥ okay, at vi den sidste dag lader os forkæle lidt. Nu er det kun nogle stykker af os – bl.a. mig som Familiefar – der har 3 tøser nytÃ¥rsaften, som nok forventer, at jeg laver et eller andet børnevenligt mad til dem. SÃ¥ for ikke ogsÃ¥ at skulle lave en 6-retters ved siden af, sÃ¥ har jeg faktisk valgt Danmarks Mest Eksklusiv NytÃ¥rsmenu fra Mads Cortsen, som Webmasteren har testet. Resultatet var fænomenalt og selv flere uger efter gÃ¥r han rundt med hænderne overhovedet!

Vinguden Dionysos

Der er allerede et bud vin til menuen, som kommer fra Erik Sørensen – 6 flasker for 1995 kr. Ellers der er nogle seriøse bud imellem – men vil du derimod som mig gÃ¥ “classic all the way“, sÃ¥ kommer her en række vine, som praktisk talt fÃ¥r dig til at tro pÃ¥ Vinguden Dionysos som lærte os mennesker at lave vin!

Først var det de marmelade-tunge frugtbamser blottet for syre og taniner

Mange af de dejlige menesker jeg omgiver mig med i mit liv, har lige som mig en personlig vinrejse i bagagen. De fleste har en vin, som først og fremmest fik dem til at få øjnene op for vin og forstå, at der er mere end supermarkeds vin til 50-60 kr. flasken. For mig var det en oversøisk Shiraz fra huset Errazuriz som fik mig til at forstå, hvor dyb og fyldig en vin kunne være og jeg var forført! Herefter startede min rejse med oversøiske vine fra Australien og USA, hvor jeg slet ikke kunne få nok af de marmelade-tunge frugtbamser blottet for syre og taniner. Sidenhen lærte jeg så, at det faktisk var syren jeg havde det svært med.

Rubicon – en af frugtbamserne…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En skønne dag smagte jeg, dog lettere tilfældigt, først en Kistler fra USA pÃ¥ Pinot Noir, som er et hus der laver vin efter de klassiske traditioner i Bourgogne. Her begyndte jeg at kigge mod the old world – det er udtrykket for Europa, hvor the new world er oversøiske, og sÃ¥ var jeg igen forført…

Palmer Margaux 1982

Vendepunktet blev da jeg smagte en Palmer fra kommunen Margaux fra 1982! Jeg husker helt tydeligt da Morten Nielsen, fra Mortens Kro i Aalborg, Ã¥bnede vinskabet og hev den frem. Jeg var helt tavs, og da jeg drak første tÃ¥r var det som om lyden i den ellers godt fyldte restaurant blev svagere – og min smags og duftesans blev skærpet til det yderste! Det var en tilstand af lykke og vinguden Dionysos rakte hÃ¥nden mod mig!

Hele pointen med min historie er, at min vinrejse endte i Frankrig og mere specifikt omkring Bordeaux og Bourgogne. Efter jeg havde smagt de store vine, begyndte jeg nemlig at finde bordeaux-blends og pinot noirs i fornuftige prisklasser og dyrkede det til hudløshed. Dog lærte jeg, at det kan være uhyre svært at finde nogle gode dråber til fornuftige penge, men denne søgen er også ovre nu.

Det perfekte sæt til nytÃ¥rsaften…

Klassisk Bourgogne for the world!

William Fevre er en af de førende producenter i Chablis, og klassisk helt ind til benet. For lige at sætte nogle ord pÃ¥ dette, sÃ¥ snakker vi en sprød, mineralsk og rang Chardonnay. Ikke noget med en vin som har fÃ¥et alt for meget varme og alt for ambitiøst brug af egetræ, som det nogle gange ses med Chardonnay – specielt nÃ¥r de kommer fra USA, fordi sÃ¥ er der dømt vaniljekonfekt – dette er en helt anden stil.

Sprød, mineralsk og rang Chardonnay…

Et godt sted at starte er 2015 Petit Chablis, William Fevre som er sÃ¥ autentisk som noget bliver! Helt ren, rank og mineralsk – hvis du kender udtrykket “flint” om en vin, sÃ¥ er det præcis her det kommer til udtryk. Prisen er 150 kr. hvis du tager 6 stk. I samme kategori findes 2015 Chablis, William Fevre som er en lille smule dyrere, 170 kr. hvis du tager 3 stk. De ligner hinanden, men jeg synes at finde en kende mere frugt i form af grønne æbler i den første.

God Chablis til pengene…

Hvis du eksempelvis vil ofre lidt ekstra nu her, hvor vi rammer nytÃ¥r og som mig er dybt forelsket i Bourgogne og Chablis sÃ¥ er 2015 Chablis 1. Cru, Vaillons, William Fevre uden tvivl vejen frem! Her fÃ¥r du virkelig smæk for pengene, men du skal ogsÃ¥ finde 320 kr. hvis du tager 2 stk. ellers er prisen 370 kr. Her kommer der langt mere frugt og fylde til udtryk, hvor pære, let abrikos og grønne æbler pludselig er fremme i næsen. Den har sin syre og mineraltiet, men det er i balance og kombineret med en lækker frugt – dette bliver vinen for mig til nytÃ¥r!

Kunne godt blive en “hverdagsvin” for mig – men sÃ¥ skal jeg nok bede om lønforhøjelse…

Hvis du ikke kender Bouchard Père & Fils

Og hvis du pt. sidder og savler over dette indlæg sÃ¥ er det mÃ¥ske pÃ¥ tide, at du giver dem et besøg. For mig var det lidt af en øjenÃ¥bner – men pÃ¥ den fede mÃ¥de. Jeg har smagt Bourgogne masser af gange og har efterfølgende forsøgt at finde nogle gode drÃ¥ber til fornuftige penge (omkring 150 kr.) men har gang pÃ¥ gang været skuffet. Oplevelsen var der bare ikke – for meget alkohol og for lidt frugt – ingen balance og en ensporet duft – skuffelsen ville ingen ende tage.

Disse vine lader dog til at være et uhyre godt bud. 2015 Bourgogne Pinot Noir Réserve, Bouchard Père & Fils  ligger pÃ¥ 130 kr., hvis du tager 6 stk. og det kan du roligt gøre. Den har den traditionelle duft af jordbær, skovbund, lidt tanniner og en kende blid røg over sig – og hvis du serverer den ved 14 grader og lader den Ã¥bne sig i glasset sÃ¥ er det virkelig et godt glas!

In Burgundy we trust…

Hvad siger du til at smide ca. 100 kr. mere efter flasken? Hvis du er game så er 2015 Monthélie, Domaine Bouchard Père et Fils nok det bedste bud til prisen. Her får du faktisk det samme som ved den første, men med langt mere kompleksitet og dybde. Den smukke og omfavnende Pinot Noir, er bare så perfekt! Du skal tage 3 stk. for at få den til 240.

Utrolig godt køb til 240,- faktisk sjældent jeg oplever en sÃ¥ flot Bourgogne til de penge…

Til sidst kan du vælge 2015 Beaune du Château, 1. Cru, Domaine Bouchard Père et Fils , hvor vi er pÃ¥ 300 kr. ved køb af 2 flasker. Her fÃ¥r du en vin som virkelig viser, hvorfor Pinot Noir fra Bourgogne er noget af det bedste der findes. Allen Meadows, den meget respekterede Bourgogne-specialist, skriver i Burghound ”Næsten lige sÃ¥ spændende som kvaliteten er de beskedne priser, som helt tydeligt ikke er fulgt med den ekstraordinære kvalitet”. Jeg kan kun give ham ret!

Slut altid af pÃ¥ toppen…

Vi slutter med starten!

Egentlig bør man jo starte op med boblerne, men i dette indlæg bliver det afslutningen. Jeg har ogsÃ¥ været til store vinsmagninger, hvor man efter en 12-14 store vine slutter af med kølige bobler og det er faktisk ikke dumt. Champagne Henriot, Brut Souverain, Reims er det godt bud, den ligger lige nu til 300 kr., hvilket er et godt køb. Det er en helt igennem smuk og elegant champagne, ikke noget klodset over hverken bobler eller stil – helt enkelt og tilpas. Ren i smagen, strigent og med noter af pære, lidt nyslÃ¥et græs og en afsluttende sødme. Til nytÃ¥r er det bestemt ikke er dÃ¥rlig bud.

Hvis du gerne vil spendere noget ekstra fx til nytÃ¥r, sÃ¥ er deres vintage fra 2006 – ogsÃ¥ af Henriot – et godt bud. Her fÃ¥r du meget champagne for pengene og jeg er tilbøjelig til at vælge én vintage fremfor to NV – men det er naturligvis en smags sag.

Yderst oplagt til nytÃ¥rsaften…

Prisen er lige nu 560 kr., hvor den ellers ligger pÃ¥ 700 kr. Du fÃ¥r ogsÃ¥ en utrolig kompleks og flot champagne med alt fra NV – bare med langt mere dybde. Her fÃ¥r du virkelig oplevelsen af, hvad en smuk kombination af chardonnay og point noir kan sammen! Til min nytÃ¥rstale bliver det boblerne jeg skænker og skÃ¥ler med Hendes Majestæt Dronningen!

Hendes Majestæt Dronningen…

Har du valgt vin til din nytårsaften? Og hvilket område i verden sværger du til når det kommer til vin? 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

  1. mikkel

    Hej

    Jeg er ivrig læser af jeres blog – super fed.

    Og jeg er meget enig i jeres betragtning. Bourgogne har for mig altid stået og vil sikkert også stå som det ultimative. Intensiteten i vinene kombineret med en lethed og elegance gør, at jeg altid falder tilbage til Bourgogne.

    Dog vil jeg sige at Piemonte og i særdeleshed barolo er noget der kommer tæt pÃ¥ og de bedste baroloer kan efter min mening godt konkurrere med bourgogne – om ikke andet sÃ¥ fordi, at prisen er væsentlig lavere og de kan udvikle sig i lige sÃ¥ lang tid.

    I nævnte rækkefølge:

    1: Bourgogne (både rød og hvis)
    2: Piemonte (barolo/barbaresco)
    3: Toscana (brunello)

    Så det bliver sikkert inde for dette spektre, at nytårsflaskerne skal findes.

    Rigtig god jul :-)

    • Hej Mikkel,

      Tak for rosen og tak for kommentaren – jeg er naturligvis meget enig i din betragtning og fedt at høre, at mine tanker deles. Sjovt at du nævner netop Barolo som jeg ogsÃ¥ indenfor de sidste indlæg er begyndt at komme noget tættere pÃ¥. De kan nemlig ogsÃ¥ noget helt særlig og har jo netop mange ligheder med Pinot Noir nÃ¥r vi kigger pÃ¥ druerne – begge er utrolig svære at fÃ¥ til at gÃ¥ og udvikle sig, men nÃ¥r det lykkes sÃ¥ har du tilgengæld ogsÃ¥ noget af det smukkeste i verden…

      Jeg smagte for nylig en Barbaresco pÃ¥ Studio i KBH som var noget af det yppeste jeg nogensinde har smagt – den var fra 1997 men husker desværre slet ikke navnet, det var noget af de sidste vi fik sÃ¥ helt ædru var jeg ikke :-)

      Nu skriver du Toscana – hvad tænker du om deres blends i forhold til bordeaux?

      Til nytår skal du da have 2 flasker fra hver af dine områder i Top 3 :-)

  2. mikkel

    Hej igen

    Ja Barolo, og for den sags skyld ogsÃ¥ Barbaresco, kan noget nÃ¥r det fÃ¥r de her 10-12 Ã¥r hvor jeg synes at de fleste peaker. Ja nebbiolo ligner pÃ¥ nogle punkter meget pinot noir, specielt de typer fra La Morra. Omvendt sÃ¥ er jeg gÃ¥et galt af Rocche dei Manzonis pino nero, som jeg var overbevist om, at de var 10 Ã¥r gammel modernist barolo. Det var sÃ¥ 10 Ã¥r gammel pinot noir fra Monforte….

    Jeg holder meget af blends fra Toscana og Ornellaia står for mig stadig som en af de bedste, om end stilen i visse årgange kommer til at ligne cab fra Napa. I sammenligning med Bordeaux så finder jeg de fleste toscanske blends fyldigere, med lidt mere sødme og så med den bitterhed, som jeg synes kendetegner meget vin fra Italien. Bordeaux har jeg drukket meget af, men gør det sjældent mere, og hvis jeg ser på hvor jeg får mest for mine penge, så vil jeg søge mod Toscana og ikke Bordeaux.

    Står mit valg mellem et toscansk blend og en brunello så vil jeg nok oftest foretrække brunelloen, da jeg holder vældig meget af den struktur og stil, som man ofte finder i vinene.

    Ja mÃ¥ske skal jeg tage 2 af hver – sÃ¥ er der mÃ¥ske en rest tilbage til dagen efter……

    • Hej Mikkel – du har virkelig styr pÃ¥ det og vigtigere – hvad du gerne vil have! Det kunne sgu være meget fedt at høre din holdning til ovenstÃ¥ende Bourgogner! Jeg er ret enig med dig – jeg har aldrig smag Ornellaia men vil gerne – Sassicaia har jeg dog drukket flere gange og det har været blandede oplevelser – i de helt store Ã¥rgangen er det fantastsisk – andre er det ikke pengene værd…. Hvad synes du om den?

      Jeg har lige sikret caviar til nytår, så der skal afgjort nogle flere bobler til :-)

  3. mikkel

    Hej

    Ang. bourgogne som du nævner, så tænker jeg at du mener dem i artiklen ovenfor.

    William Fevre er længe siden jeg har smagt det sidst, men det er en forholdsvis klassisk type, som godt have brug for noget tid for at vise hvad den kan. Jeg har været til en smagning for mange år siden hvor vi smagte samtlige vine fra årgang 1997 (tror jeg det var) Der fremstod Les Clos et niveau over alle andre.

    Bouchard var i mange Ã¥r et temmelig ordinært hus, men efter at Henriot gik ind i det er der virkelig sket noget. Mit gæt er, at det var i starten af 00’erne og siden da er kvaliteten forbedret markant. Jeg synes dog, at man skal lidt op i niveau – og pris – før det bliver spændende. Beaune Clos du Chateau og opefter er interessant. Specielt de hvide er blevet ret gode og Bouchard fremstiller noget af det bedste Le Montrachet der er pÃ¥ markedet (hvis det ogsÃ¥ holdes op pÃ¥ prisen) Vigne l’Enfant Jesus er bourgogne i den bedre halvdel og smager normalt altid godt.

    Jeg er fuldstændig enig med dig ang. Sassicaia. Den er fantastisk i en stor årgang, men den kan fremstå noget anonym i mindre gode årgange. Ornellaia og for den sags skyld også Solaia er mere konsistente. Guado de Gemoli som koster det halve af de nævnte vine og som også er primært CS synes jeg er et godt køb hvis man er til denne type.

Smid en kommentar