Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. marts 2024

Scroll to top

Top

Vin
6 kommentarer

Bourgogne: “Vinen Dionysos skabte”

Bourgogne: “Vinen Dionysos skabte”
Gastromand

Der er utrolig mange gode bud på, hvad du kan drikke til nytår, som for mange er årets fest, hvor der lige spenderes lidt ekstra på hvidvin, rødvin og ikke mindst bobler. Sådan er det også for os på Gastromand, og vi har faktisk besluttet os for vores retning….

På Gastromand har nogle af os allerede styr på maden, og det er – tro det eller lad være – take away! Det lyder måske som om vi er dovne og er faldet af på den – men når vi laver mad 364 dage om året så er det altså okay, at vi den sidste dag lader os forkæle lidt. Nu er det kun nogle stykker af os – bl.a. mig som Familiefar – der har 3 tøser nytårsaften, som nok forventer, at jeg laver et eller andet børnevenligt mad til dem. Så for ikke også at skulle lave en 6-retters ved siden af, så har jeg faktisk valgt Danmarks Mest Eksklusiv Nytårsmenu fra Mads Cortsen, som Webmasteren har testet. Resultatet var fænomenalt og selv flere uger efter går han rundt med hænderne overhovedet!

Vinguden Dionysos

Der er allerede et bud vin til menuen, som kommer fra Erik Sørensen – 6 flasker for 1995 kr. Ellers der er nogle seriøse bud imellem – men vil du derimod som mig gå “classic all the way“, så kommer her en række vine, som praktisk talt får dig til at tro på Vinguden Dionysos som lærte os mennesker at lave vin!

Først var det de marmelade-tunge frugtbamser blottet for syre og taniner

Mange af de dejlige menesker jeg omgiver mig med i mit liv, har lige som mig en personlig vinrejse i bagagen. De fleste har en vin, som først og fremmest fik dem til at få øjnene op for vin og forstå, at der er mere end supermarkeds vin til 50-60 kr. flasken. For mig var det en oversøisk Shiraz fra huset Errazuriz som fik mig til at forstå, hvor dyb og fyldig en vin kunne være og jeg var forført! Herefter startede min rejse med oversøiske vine fra Australien og USA, hvor jeg slet ikke kunne få nok af de marmelade-tunge frugtbamser blottet for syre og taniner. Sidenhen lærte jeg så, at det faktisk var syren jeg havde det svært med.

Rubicon – en af frugtbamserne…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En skønne dag smagte jeg, dog lettere tilfældigt, først en Kistler fra USA på Pinot Noir, som er et hus der laver vin efter de klassiske traditioner i Bourgogne. Her begyndte jeg at kigge mod the old world – det er udtrykket for Europa, hvor the new world er oversøiske, og så var jeg igen forført…

Palmer Margaux 1982

Vendepunktet blev da jeg smagte en Palmer fra kommunen Margaux fra 1982! Jeg husker helt tydeligt da Morten Nielsen, fra Mortens Kro i Aalborg, åbnede vinskabet og hev den frem. Jeg var helt tavs, og da jeg drak første tår var det som om lyden i den ellers godt fyldte restaurant blev svagere – og min smags og duftesans blev skærpet til det yderste! Det var en tilstand af lykke og vinguden Dionysos rakte hånden mod mig!

Hele pointen med min historie er, at min vinrejse endte i Frankrig og mere specifikt omkring Bordeaux og Bourgogne. Efter jeg havde smagt de store vine, begyndte jeg nemlig at finde bordeaux-blends og pinot noirs i fornuftige prisklasser og dyrkede det til hudløshed. Dog lærte jeg, at det kan være uhyre svært at finde nogle gode dråber til fornuftige penge, men denne søgen er også ovre nu.

Det perfekte sæt til nytårsaften…

Klassisk Bourgogne for the world!

William Fevre er en af de førende producenter i Chablis, og klassisk helt ind til benet. For lige at sætte nogle ord på dette, så snakker vi en sprød, mineralsk og rang Chardonnay. Ikke noget med en vin som har fået alt for meget varme og alt for ambitiøst brug af egetræ, som det nogle gange ses med Chardonnay – specielt når de kommer fra USA, fordi så er der dømt vaniljekonfekt – dette er en helt anden stil.

Sprød, mineralsk og rang Chardonnay…

Et godt sted at starte er 2015 Petit Chablis, William Fevre som er så autentisk som noget bliver! Helt ren, rank og mineralsk – hvis du kender udtrykket “flint” om en vin, så er det præcis her det kommer til udtryk. Prisen er 150 kr. hvis du tager 6 stk. I samme kategori findes 2015 Chablis, William Fevre som er en lille smule dyrere, 170 kr. hvis du tager 3 stk. De ligner hinanden, men jeg synes at finde en kende mere frugt i form af grønne æbler i den første.

God Chablis til pengene…

Hvis du eksempelvis vil ofre lidt ekstra nu her, hvor vi rammer nytår og som mig er dybt forelsket i Bourgogne og Chablis så er 2015 Chablis 1. Cru, Vaillons, William Fevre uden tvivl vejen frem! Her får du virkelig smæk for pengene, men du skal også finde 320 kr. hvis du tager 2 stk. ellers er prisen 370 kr. Her kommer der langt mere frugt og fylde til udtryk, hvor pære, let abrikos og grønne æbler pludselig er fremme i næsen. Den har sin syre og mineraltiet, men det er i balance og kombineret med en lækker frugt – dette bliver vinen for mig til nytår!

Kunne godt blive en “hverdagsvin” for mig – men så skal jeg nok bede om lønforhøjelse…

Hvis du ikke kender Bouchard Père & Fils

Og hvis du pt. sidder og savler over dette indlæg så er det måske på tide, at du giver dem et besøg. For mig var det lidt af en øjenåbner – men på den fede måde. Jeg har smagt Bourgogne masser af gange og har efterfølgende forsøgt at finde nogle gode dråber til fornuftige penge (omkring 150 kr.) men har gang på gang været skuffet. Oplevelsen var der bare ikke – for meget alkohol og for lidt frugt – ingen balance og en ensporet duft – skuffelsen ville ingen ende tage.

Disse vine lader dog til at være et uhyre godt bud. 2015 Bourgogne Pinot Noir Réserve, Bouchard Père & Fils  ligger på 130 kr., hvis du tager 6 stk. og det kan du roligt gøre. Den har den traditionelle duft af jordbær, skovbund, lidt tanniner og en kende blid røg over sig – og hvis du serverer den ved 14 grader og lader den åbne sig i glasset så er det virkelig et godt glas!

In Burgundy we trust…

Hvad siger du til at smide ca. 100 kr. mere efter flasken? Hvis du er game så er 2015 Monthélie, Domaine Bouchard Père et Fils nok det bedste bud til prisen. Her får du faktisk det samme som ved den første, men med langt mere kompleksitet og dybde. Den smukke og omfavnende Pinot Noir, er bare så perfekt! Du skal tage 3 stk. for at få den til 240.

Utrolig godt køb til 240,- faktisk sjældent jeg oplever en så flot Bourgogne til de penge…

Til sidst kan du vælge 2015 Beaune du Château, 1. Cru, Domaine Bouchard Père et Fils , hvor vi er på 300 kr. ved køb af 2 flasker. Her får du en vin som virkelig viser, hvorfor Pinot Noir fra Bourgogne er noget af det bedste der findes. Allen Meadows, den meget respekterede Bourgogne-specialist, skriver i Burghound ”Næsten lige så spændende som kvaliteten er de beskedne priser, som helt tydeligt ikke er fulgt med den ekstraordinære kvalitet”. Jeg kan kun give ham ret!

Slut altid af på toppen…

Vi slutter med starten!

Egentlig bør man jo starte op med boblerne, men i dette indlæg bliver det afslutningen. Jeg har også været til store vinsmagninger, hvor man efter en 12-14 store vine slutter af med kølige bobler og det er faktisk ikke dumt. Champagne Henriot, Brut Souverain, Reims er det godt bud, den ligger lige nu til 300 kr., hvilket er et godt køb. Det er en helt igennem smuk og elegant champagne, ikke noget klodset over hverken bobler eller stil – helt enkelt og tilpas. Ren i smagen, strigent og med noter af pære, lidt nyslået græs og en afsluttende sødme. Til nytår er det bestemt ikke er dårlig bud.

Hvis du gerne vil spendere noget ekstra fx til nytår, så er deres vintage fra 2006 – også af Henriot – et godt bud. Her får du meget champagne for pengene og jeg er tilbøjelig til at vælge én vintage fremfor to NV – men det er naturligvis en smags sag.

Yderst oplagt til nytårsaften…

Prisen er lige nu 560 kr., hvor den ellers ligger på 700 kr. Du får også en utrolig kompleks og flot champagne med alt fra NV – bare med langt mere dybde. Her får du virkelig oplevelsen af, hvad en smuk kombination af chardonnay og point noir kan sammen! Til min nytårstale bliver det boblerne jeg skænker og skåler med Hendes Majestæt Dronningen!

Hendes Majestæt Dronningen…

Har du valgt vin til din nytårsaften? Og hvilket område i verden sværger du til når det kommer til vin? 

 

 

 

 

 

 

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. mikkel

    Hej

    Ang. bourgogne som du nævner, så tænker jeg at du mener dem i artiklen ovenfor.

    William Fevre er længe siden jeg har smagt det sidst, men det er en forholdsvis klassisk type, som godt have brug for noget tid for at vise hvad den kan. Jeg har været til en smagning for mange år siden hvor vi smagte samtlige vine fra årgang 1997 (tror jeg det var) Der fremstod Les Clos et niveau over alle andre.

    Bouchard var i mange år et temmelig ordinært hus, men efter at Henriot gik ind i det er der virkelig sket noget. Mit gæt er, at det var i starten af 00’erne og siden da er kvaliteten forbedret markant. Jeg synes dog, at man skal lidt op i niveau – og pris – før det bliver spændende. Beaune Clos du Chateau og opefter er interessant. Specielt de hvide er blevet ret gode og Bouchard fremstiller noget af det bedste Le Montrachet der er på markedet (hvis det også holdes op på prisen) Vigne l’Enfant Jesus er bourgogne i den bedre halvdel og smager normalt altid godt.

    Jeg er fuldstændig enig med dig ang. Sassicaia. Den er fantastisk i en stor årgang, men den kan fremstå noget anonym i mindre gode årgange. Ornellaia og for den sags skyld også Solaia er mere konsistente. Guado de Gemoli som koster det halve af de nævnte vine og som også er primært CS synes jeg er et godt køb hvis man er til denne type.

  2. mikkel

    Hej igen

    Ja Barolo, og for den sags skyld også Barbaresco, kan noget når det får de her 10-12 år hvor jeg synes at de fleste peaker. Ja nebbiolo ligner på nogle punkter meget pinot noir, specielt de typer fra La Morra. Omvendt så er jeg gået galt af Rocche dei Manzonis pino nero, som jeg var overbevist om, at de var 10 år gammel modernist barolo. Det var så 10 år gammel pinot noir fra Monforte….

    Jeg holder meget af blends fra Toscana og Ornellaia står for mig stadig som en af de bedste, om end stilen i visse årgange kommer til at ligne cab fra Napa. I sammenligning med Bordeaux så finder jeg de fleste toscanske blends fyldigere, med lidt mere sødme og så med den bitterhed, som jeg synes kendetegner meget vin fra Italien. Bordeaux har jeg drukket meget af, men gør det sjældent mere, og hvis jeg ser på hvor jeg får mest for mine penge, så vil jeg søge mod Toscana og ikke Bordeaux.

    Står mit valg mellem et toscansk blend og en brunello så vil jeg nok oftest foretrække brunelloen, da jeg holder vældig meget af den struktur og stil, som man ofte finder i vinene.

    Ja måske skal jeg tage 2 af hver – så er der måske en rest tilbage til dagen efter……

    • Hej Mikkel – du har virkelig styr på det og vigtigere – hvad du gerne vil have! Det kunne sgu være meget fedt at høre din holdning til ovenstående Bourgogner! Jeg er ret enig med dig – jeg har aldrig smag Ornellaia men vil gerne – Sassicaia har jeg dog drukket flere gange og det har været blandede oplevelser – i de helt store årgangen er det fantastsisk – andre er det ikke pengene værd…. Hvad synes du om den?

      Jeg har lige sikret caviar til nytår, så der skal afgjort nogle flere bobler til :-)

  3. mikkel

    Hej

    Jeg er ivrig læser af jeres blog – super fed.

    Og jeg er meget enig i jeres betragtning. Bourgogne har for mig altid stået og vil sikkert også stå som det ultimative. Intensiteten i vinene kombineret med en lethed og elegance gør, at jeg altid falder tilbage til Bourgogne.

    Dog vil jeg sige at Piemonte og i særdeleshed barolo er noget der kommer tæt på og de bedste baroloer kan efter min mening godt konkurrere med bourgogne – om ikke andet så fordi, at prisen er væsentlig lavere og de kan udvikle sig i lige så lang tid.

    I nævnte rækkefølge:

    1: Bourgogne (både rød og hvis)
    2: Piemonte (barolo/barbaresco)
    3: Toscana (brunello)

    Så det bliver sikkert inde for dette spektre, at nytårsflaskerne skal findes.

    Rigtig god jul :-)

    • Hej Mikkel,

      Tak for rosen og tak for kommentaren – jeg er naturligvis meget enig i din betragtning og fedt at høre, at mine tanker deles. Sjovt at du nævner netop Barolo som jeg også indenfor de sidste indlæg er begyndt at komme noget tættere på. De kan nemlig også noget helt særlig og har jo netop mange ligheder med Pinot Noir når vi kigger på druerne – begge er utrolig svære at få til at gå og udvikle sig, men når det lykkes så har du tilgengæld også noget af det smukkeste i verden…

      Jeg smagte for nylig en Barbaresco på Studio i KBH som var noget af det yppeste jeg nogensinde har smagt – den var fra 1997 men husker desværre slet ikke navnet, det var noget af de sidste vi fik så helt ædru var jeg ikke :-)

      Nu skriver du Toscana – hvad tænker du om deres blends i forhold til bordeaux?

      Til nytår skal du da have 2 flasker fra hver af dine områder i Top 3 :-)

Smid en kommentar