Gastromand.dk | 19. February 2018

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Mads Cortsen vil lave Danmarks mest eksklusive nytårsmenu: Vi har testet den og dommen er klar

Mads Cortsen vil lave Danmarks mest eksklusive nytårsmenu: Vi har testet den og dommen er klar
Webmasteren

Er du typen der, ligesom os, anser nyt√•rsaften som den perfekte undskyldning for at give en max gas p√• alle t√¶nkelige m√•der? Typen der ikke synes der kan k√łbes for meget kaviar og champagne til √•rets sidste aften, ja s√• er den her nyhed lige noget for dig!

Har du boet under en sten og t√¶nker ‚ÄĚhvem fanden er Mads Cortsen‚ÄĚ, ja s√• kan jeg fort√¶lle at den 21 √•rige nordjyde blev nr. 2 i Masterchef i 2016, hvorefter han sprang ud som gastronomisk iv√¶rks√¶tter med sit eget ‚ÄĚhome dining‚ÄĚ koncept, som vi tidligere har testet med stor succes!

Men Mads Cortsen kan kun v√¶re et sted nyt√•rsaften. Den kompromisl√łse unge mand er med egne ord ‚ÄĚen spade til at lave penge‚ÄĚ. Derfor vil den unge mand nu lave Danmarks mest eksklusive nyt√•rstakeawaymenu ‚Äď den menu han selv vil spise nyt√•rsaften. Og det betyder alts√• rigeligt topkvalitetskaviar, Piemonte-tr√łffel, pighvar, oksem√łrbrad,¬†champagne i lange baner og ja, 24 karat bladguld – selvf√łlgelig!

Og det lyder jo alt sammen meget godt, men fungerer det også i praksis? Ja, hvem er bedre til at vurdere det end de rutinerede gastromænd? Så det satte vi os for at finde ud af og derfor blev efterårsferien bl.a. brugt på at afholde Nytårs-warmup med alt hvad det indebar af mad, vin, champagne og truthorn!


Cortsen Dinigs Nytårsmenu 2017

Snacks

Nashipære, youzu

Prestige caviar, friskost, lotusrod

Dansk skinke, kanstanjecreme

Forret

Torsk, emulsion p√• √łrredrogn, gr√łn tomat, bladselleri, √¶rteskud

Mellemret

Pighvar-, champagne-suppe, hånddykkede norske kammuslinger

Hovedret

M√łrbrad fra Himmerland, souffle, tr√łffel, kartoffel, morkler

Dessert

Brownie, hvid chokolade, parfait, passionsfrugt


F√łrsteh√•ndsindtryk

Selvf√łlgelig er maden det vigtigste, n√•r vi snakker nyt√•rs-takeaway. Men n√¶sten lige s√• vigtigt er detaljer som opskrifter, pakninger og tilberedningstid. Og Cortsen overlader intet til tilf√¶ldighederne. Menuen kommer i 3 kasser ‚Äď 1 til fryseren, 1 til k√łleskabet og 1 til k√łkkenbordet. Samtlige r√•varer er pakket i passende b√łtter, poser og flasker, m√¶rket med en farvekode for henholdsvis snacks, forret osv. der g√•r igen i opskrifterne, s√• det er dejlig nemt at afkode og finde de rigtige r√•varer ‚Äď ogs√• n√•r alkoholen g√•r ind (det kan jeg skrive under p√•). Farvekoderne g√•r i √łvrigt igen p√• vin- og juicemenu. Genialt!

Sidst men ikke mindst er tilberedningen minimal og vejledningerne er overskuelige og nemt forst√•elige. Jeg mindes nemt enhver nyt√•rshosts v√¶rste mareridt: Undertilberedt oksem√łrbrad og en pose r√• kartofler, der ‚ÄĚbare lige skulle have 45 min. ovnen‚ÄĚ imens uroen spreder sig ved bordet og klokken hastigt n√¶rmer sig 24:00. Det er der heldigvis ikke noget af her.

Menu

Den japanske naship√¶re med yozu og t√łrrede blomster g√łr sit job, deler vandene med sin te-agtige smag og tr√¶kker mundvandet frem. Den danske skinke bliver kaldt ‚ÄĚhelt ualmindeligt god‚ÄĚ af aftenens g√¶ster, men blandt de tre snacks stikker den ekstravagante og salte kaviar med syrlig friskost og super spr√łd lotusrod ikke overraskende ud og n√•r den skylles ned med den medf√łlgende champagne er der alts√• d√łmt tidlig raketafgang!

S√• er der serveret…

Nyt√•rstorsk er en klassiker. Og her kommer den alts√• i en ekstra liret og l√¶kkert udseende udgave. Toppet med emulsion p√• √łrredrogn, tern af syltede gr√łnne tomater og lidt spr√łd bladselleri og √¶rteskud er der tale om en ret der smager n√¶sten lige s√• godt som den er flot!

N√•r man betaler 995,- for en nyt√•rsmenu forventer man selvf√łlgelig ikke at der er sparet p√• noget (eller i hvert fald ikke ret meget). Skulle man stadig v√¶re i tvivl efter at have indtaget kaviar og torsk, tager suppen p√• pighvar (hvad ellers) og champagne (ja hvad ellers) med h√•nddykkede norske kammuslinger og syltede perlel√łg effektivt h√•nd om den del. Det er ganske enkelt den bedste suppe jeg nogensinde har smagt med en perfekt balance mellem fiskesmag, salt og fedme. Suppleret af de bl√łde kammuslinger og s√łde/syrlige/spr√łde perlel√łg rammer vi det h√łje C. Det er ganske enkelt ALLE pengene v√¶rd.

LÆS OGSÅ: International Champagne Day: Dobbelt op på Dom Perignon

Selvom Mads understregede, at jeg ikke skule stege de sarte og allerede lavbagte kammuslinger, er der stadig kun en gastromand i mit k√łkkenog han foretr√¶kker alts√• sine skaldyr stegte. Og dermed fik de delikate kammuslinger et hurtigt svirp p√• den ene side p√• en brandvarm pande.

Der er naturligvis kun en slags vin der rigtigt rimer p√• pighvar – og det er hvid Bourgogne! Og Beaune Clos St. Landry, 1. Cru, 2014 er prikken over det ber√łmte i p√• en helt igennem fremragende servering, der nok skal tage kegler hos selv de st√łrste og mest kr√¶vende nyt√•rsselskaber.

Vi kommer ikke udenom, at der er en grund til at det hedder en HOVEDret. Og sj√¶ldent er menuens HOVEDattraktion vigtigere end p√• √•rets sidste af. Alt skal bare spille! Og vigtigst, i hvert fald hvis du sp√łrger en gastromand, er det: K√łdet skal v√¶re m√łrt, saftigt og velsmagende og saucen skal binde hele retten sammen. Ikke en nem opgave. Og hvis du s√• lige tils√¶tter det krydderi, at retten skal tilberedes p√• forh√•nd og v√¶re s√• tilpas tilberedt at den skal kunne f√¶rdigg√łres af en gastronomisk imbicil, ja s√• har du en √¶gte udfordring.

Med m√łrbrad af Himmerlandskv√¶g med souffle p√• morkler og vintertr√łfler fra Piemonte; pommes de From med tr√łffel, sm√łr og hvidl√łg; broken gel p√• reduceret r√łdbedesaft og sidst en sauce p√• stegte morkler, fond, fl√łde og masser af k√¶rliged er der i hvert fald basis for succes!

Med andre ord en rigtig herreret med masser af sm√¶k p√• smag og mmmmmmm-effekt. Skulle du v√¶re s√• uheldig at f√• en rigtig speltt√łs til bords, kan hun med rette p√•pege den manglende gr√łntsag on the side. Vi levede dog mere end fint med de super spr√łde skorzonechips.

LÆS OGSÅ: TEST Рher er der bedste Nytårschampagner

Ikke s√• f√• gange, n√•r vi har st√•et overfor en skulle v√¶lge nyt√•rsmenu (ja det er alts√• sket for denne gastromand f√łr), har desserten v√¶ret en dealbreaker for selskabets gastrogirls. Ingen chokolade, ingen bestilling.

Brownie bling!

Derfor var der ogs√• stor gl√¶de (og lettelse?) at spore p√• den anden side af bordet, da aftenens sidste tallerken ikke blot afsl√łre en kugle af hvid chokolade, men ogs√• et solidt stykke lige dele rigt og kl√¶gt brownie ‚Äď lige som det skal v√¶re. N√• ja, og bladguld selvf√łlglig! Dessertvinen manglede m√•ske de sidste 2 gram for at kunne f√łlge den l√¶kre dessert helt til d√łrs, men hvad g√łr det, n√•r der stadig er Barolo i glasset?! Vi klarer os!

 

Vinmenu

Det er en alvorlig opgave at s√¶tte vin til Danmarks mest luksuri√łse nyt√•rstakeaway. Til den alvorlige opgave har Cortsen allieret sig med de kompetente folk hos Erik S√łrensen vin og det er der kommet en n√łje tilpasset vinmenu ud af, der virkelig form√•r at spille maden op til dans. Og vi snakker alts√• ikke din gennemsnitsvinmenu, hvor restauranten prakker dig vinene med st√łrst avance p√• p√•. 3x champagne ‚Äď den ene bedre end den anden, hvid Bourgogne, Barolo meden h√•ndfuld √•r p√• bagen og Sauterne-like dessertvin. Whats not to like?

5 down,1 champagne to go…

Vinmenuen koster 1995,- for en kasse med 6 forskellige flasker og så kan du jo selv vælge hvor mange I skal være om at dele sådan en omgang.

Saftmenu

Du kender godt situationen; der er et par stykker i selskabet, der ikke drikker alkohol og med god grund ikke √łnsker at bidrage til en som regel dyr vinmenu. Den akavede situation tager Cortsen h√•nd om ved at tilbyde en saftmenu – udviklet specielt til menuen. Vinmenuen er god, saftmenuen er genial!

Den reducerede, ufiltrerede √¶blemost med lime g√łr det fremragende som champagneerstatning og derfra bliver saftene bare bedre og bedre med p√¶resaften trukket med rosmarin f√•r k√¶resten helt op at ringe!

Selv den sv√¶re hovedretsudfordring, hvor saftmenuernes manglende taniner ofte kommer til kort, klarer ‚ÄĚr√łdvinserstatningen‚ÄĚ i form af r√łdbedesaft med solb√¶r til UG!

Saftmenuen koster 295,- for en kasse med 6 forskellige flasker.

Dommen

Er mission “Danmarks mest eksklusive nyt√•rsmenu” s√• lykkedes for det unge stjernefr√ł? Der er i hvert fald ingen tvivl om, at menuen er den mest luksuri√łse og mest gennemf√łrte takeaway-menu, som denne gastromand har sat til livs og i min bog st√•r der nyt√•rsfest skrevet udover den med store fede bogstaver!

Menuen fås i en begrænset mængde. Læs mere og bestil på Cortsendining.dk

 

 

Og hvordan ser man s√• ud n√•r man lige har sat Danmarks mest eksklusive nyt√•rsmenu med tilh√łrende drikke til livs? VELTILPAS!

Velbekomme, skål og godt nytår! :)

Kommentarer

  1. Arbejdshesten

    Det ser vildt godt ud!
    Hvad med at pr√łve Restaurant N√¶s i Kalundborg?

  2. Test

    Flot menu!

Smid en kommentar