Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. juli 2024

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Mads Cortsen vil lave Danmarks mest eksklusive nytårsmenu: Vi har testet den og dommen er klar

Mads Cortsen vil lave Danmarks mest eksklusive nytårsmenu: Vi har testet den og dommen er klar
Webmasteren

Er du typen der, ligesom os, anser nytårsaften som den perfekte undskyldning for at give en max gas på alle tænkelige måder? Typen der ikke synes der kan købes for meget kaviar og champagne til årets sidste aften, ja så er den her nyhed lige noget for dig!

Har du boet under en sten og tænker ”hvem fanden er Mads Cortsen”, ja så kan jeg fortælle at den 21 årige nordjyde blev nr. 2 i Masterchef i 2016, hvorefter han sprang ud som gastronomisk iværksætter med sit eget ”home dining” koncept, som vi tidligere har testet med stor succes!

Men Mads Cortsen kan kun være et sted nytårsaften. Den kompromisløse unge mand er med egne ord ”en spade til at lave penge”. Derfor vil den unge mand nu lave Danmarks mest eksklusive nytårstakeawaymenu – den menu han selv vil spise nytårsaften. Og det betyder altså rigeligt topkvalitetskaviar, Piemonte-trøffel, pighvar, oksemørbrad, champagne i lange baner og ja, 24 karat bladguld – selvfølgelig!

Og det lyder jo alt sammen meget godt, men fungerer det også i praksis? Ja, hvem er bedre til at vurdere det end de rutinerede gastromænd? Så det satte vi os for at finde ud af og derfor blev efterårsferien bl.a. brugt på at afholde Nytårs-warmup med alt hvad det indebar af mad, vin, champagne og truthorn!


Cortsen Dinigs Nytårsmenu 2017

Snacks

Nashipære, youzu

Prestige caviar, friskost, lotusrod

Dansk skinke, kanstanjecreme

Forret

Torsk, emulsion på ørredrogn, grøn tomat, bladselleri, ærteskud

Mellemret

Pighvar-, champagne-suppe, hånddykkede norske kammuslinger

Hovedret

Mørbrad fra Himmerland, souffle, trøffel, kartoffel, morkler

Dessert

Brownie, hvid chokolade, parfait, passionsfrugt


Førstehåndsindtryk

Selvfølgelig er maden det vigtigste, når vi snakker nytårs-takeaway. Men næsten lige så vigtigt er detaljer som opskrifter, pakninger og tilberedningstid. Og Cortsen overlader intet til tilfældighederne. Menuen kommer i 3 kasser – 1 til fryseren, 1 til køleskabet og 1 til køkkenbordet. Samtlige råvarer er pakket i passende bøtter, poser og flasker, mærket med en farvekode for henholdsvis snacks, forret osv. der går igen i opskrifterne, så det er dejlig nemt at afkode og finde de rigtige råvarer – også når alkoholen går ind (det kan jeg skrive under på). Farvekoderne går i øvrigt igen på vin- og juicemenu. Genialt!

Sidst men ikke mindst er tilberedningen minimal og vejledningerne er overskuelige og nemt forståelige. Jeg mindes nemt enhver nytårshosts værste mareridt: Undertilberedt oksemørbrad og en pose rå kartofler, der ”bare lige skulle have 45 min. ovnen” imens uroen spreder sig ved bordet og klokken hastigt nærmer sig 24:00. Det er der heldigvis ikke noget af her.

Menu

Den japanske nashipære med yozu og tørrede blomster gør sit job, deler vandene med sin te-agtige smag og trækker mundvandet frem. Den danske skinke bliver kaldt ”helt ualmindeligt god” af aftenens gæster, men blandt de tre snacks stikker den ekstravagante og salte kaviar med syrlig friskost og super sprød lotusrod ikke overraskende ud og når den skylles ned med den medfølgende champagne er der altså dømt tidlig raketafgang!

Så er der serveret…

Nytårstorsk er en klassiker. Og her kommer den altså i en ekstra liret og lækkert udseende udgave. Toppet med emulsion på ørredrogn, tern af syltede grønne tomater og lidt sprød bladselleri og ærteskud er der tale om en ret der smager næsten lige så godt som den er flot!

Når man betaler 995,- for en nytårsmenu forventer man selvfølgelig ikke at der er sparet på noget (eller i hvert fald ikke ret meget). Skulle man stadig være i tvivl efter at have indtaget kaviar og torsk, tager suppen på pighvar (hvad ellers) og champagne (ja hvad ellers) med hånddykkede norske kammuslinger og syltede perleløg effektivt hånd om den del. Det er ganske enkelt den bedste suppe jeg nogensinde har smagt med en perfekt balance mellem fiskesmag, salt og fedme. Suppleret af de bløde kammuslinger og søde/syrlige/sprøde perleløg rammer vi det høje C. Det er ganske enkelt ALLE pengene værd.

LÆS OGSÅ: International Champagne Day: Dobbelt op på Dom Perignon

Selvom Mads understregede, at jeg ikke skule stege de sarte og allerede lavbagte kammuslinger, er der stadig kun en gastromand i mit køkkenog han foretrækker altså sine skaldyr stegte. Og dermed fik de delikate kammuslinger et hurtigt svirp på den ene side på en brandvarm pande.

Der er naturligvis kun en slags vin der rigtigt rimer på pighvar – og det er hvid Bourgogne! Og Beaune Clos St. Landry, 1. Cru, 2014 er prikken over det berømte i på en helt igennem fremragende servering, der nok skal tage kegler hos selv de største og mest krævende nytårsselskaber.

Vi kommer ikke udenom, at der er en grund til at det hedder en HOVEDret. Og sjældent er menuens HOVEDattraktion vigtigere end på årets sidste af. Alt skal bare spille! Og vigtigst, i hvert fald hvis du spørger en gastromand, er det: Kødet skal være mørt, saftigt og velsmagende og saucen skal binde hele retten sammen. Ikke en nem opgave. Og hvis du så lige tilsætter det krydderi, at retten skal tilberedes på forhånd og være så tilpas tilberedt at den skal kunne færdiggøres af en gastronomisk imbicil, ja så har du en ægte udfordring.

Med mørbrad af Himmerlandskvæg med souffle på morkler og vintertrøfler fra Piemonte; pommes de From med trøffel, smør og hvidløg; broken gel på reduceret rødbedesaft og sidst en sauce på stegte morkler, fond, fløde og masser af kærliged er der i hvert fald basis for succes!

Med andre ord en rigtig herreret med masser af smæk på smag og mmmmmmm-effekt. Skulle du være så uheldig at få en rigtig spelttøs til bords, kan hun med rette påpege den manglende grøntsag on the side. Vi levede dog mere end fint med de super sprøde skorzonechips.

LÆS OGSÅ: TEST – her er der bedste Nytårschampagner

Ikke så få gange, når vi har stået overfor en skulle vælge nytårsmenu (ja det er altså sket for denne gastromand før), har desserten været en dealbreaker for selskabets gastrogirls. Ingen chokolade, ingen bestilling.

Brownie bling!

Derfor var der også stor glæde (og lettelse?) at spore på den anden side af bordet, da aftenens sidste tallerken ikke blot afsløre en kugle af hvid chokolade, men også et solidt stykke lige dele rigt og klægt brownie – lige som det skal være. Nå ja, og bladguld selvfølglig! Dessertvinen manglede måske de sidste 2 gram for at kunne følge den lækre dessert helt til dørs, men hvad gør det, når der stadig er Barolo i glasset?! Vi klarer os!

 

Vinmenu

Det er en alvorlig opgave at sætte vin til Danmarks mest luksuriøse nytårstakeaway. Til den alvorlige opgave har Cortsen allieret sig med de kompetente folk hos Erik Sørensen vin og det er der kommet en nøje tilpasset vinmenu ud af, der virkelig formår at spille maden op til dans. Og vi snakker altså ikke din gennemsnitsvinmenu, hvor restauranten prakker dig vinene med størst avance på på. 3x champagne – den ene bedre end den anden, hvid Bourgogne, Barolo meden håndfuld år på bagen og Sauterne-like dessertvin. Whats not to like?

5 down,1 champagne to go…

Vinmenuen koster 1995,- for en kasse med 6 forskellige flasker og så kan du jo selv vælge hvor mange I skal være om at dele sådan en omgang.

Saftmenu

Du kender godt situationen; der er et par stykker i selskabet, der ikke drikker alkohol og med god grund ikke ønsker at bidrage til en som regel dyr vinmenu. Den akavede situation tager Cortsen hånd om ved at tilbyde en saftmenu – udviklet specielt til menuen. Vinmenuen er god, saftmenuen er genial!

Den reducerede, ufiltrerede æblemost med lime gør det fremragende som champagneerstatning og derfra bliver saftene bare bedre og bedre med pæresaften trukket med rosmarin får kæresten helt op at ringe!

Selv den svære hovedretsudfordring, hvor saftmenuernes manglende taniner ofte kommer til kort, klarer ”rødvinserstatningen” i form af rødbedesaft med solbær til UG!

Saftmenuen koster 295,- for en kasse med 6 forskellige flasker.

Dommen

Er mission “Danmarks mest eksklusive nytårsmenu” så lykkedes for det unge stjernefrø? Der er i hvert fald ingen tvivl om, at menuen er den mest luksuriøse og mest gennemførte takeaway-menu, som denne gastromand har sat til livs og i min bog står der nytårsfest skrevet udover den med store fede bogstaver!

Menuen fås i en begrænset mængde. Læs mere og bestil på Cortsendining.dk

 

 

Og hvordan ser man så ud når man lige har sat Danmarks mest eksklusive nytårsmenu med tilhørende drikke til livs? VELTILPAS!

Velbekomme, skål og godt nytår! :)

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Test

    Flot menu!

  2. Arbejdshesten

    Det ser vildt godt ud!
    Hvad med at prøve Restaurant Næs i Kalundborg?

Smid en kommentar