Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 5. december 2024

Scroll to top

Top

9 kommentarer

Weekendtest: Siemens EQ6 – den perfekte maskine i mellemklassen?

Weekendtest: Siemens EQ6 – den perfekte maskine i mellemklassen?
Gastromand

Danmark er og bliver en kaffedrikkende nation! Vi elsker kaffe og på alle niveuaer – nogle sværger til billig filterkaffe, andre er til Nespresso, nogle rister sågar deres egne bønner og invisterer tusindvis af kroner i udstyr, andre besøger små baristaer rundt omkring i byerne, hvor de nyder deres kaffe…

Lige meget hvad niveauet er, så er der enighed om, at kaffe en er fantastisk drik i Danmark, og ofte noget som binder os sammen, fx “hygger” man over en kop kaffe og besøger du venner mødes man ofte med udtrykket – “Jeg giver lige en kop kaffe” hvis ikke, så er det bestemt ingen skam at invitere sig selv ind: “Giver du ikke lige en kop kaffe?” – Kaffe er noget vi mødes over, hygge med og drikker i store mængder i Danmark.

Kaffe og sødt…

På Gastromand elsker vi også kaffe. Vi er ikke nået dertil endnu, hvor vi selv rister og nørder helt i bund, men vi har efterhånden testet temmelig mange maskiner i forskellige prisklasser, niveauer og typer. Så erfaringen indenfor kaffemaskiner og espressomaskiner er bred…

Siemens EQ6…

Jeg er nok den som går mest til stålet når det drejer sig om kaffe og har seneste testet denne Siemens EQ9 som er temmelig vild og som næsten opnåede top-karakter. Nu er turen komme til “lillebror” EQ6 som bestemt også er værd at kaste et blik på.

Storebror og Lillebror…

Udseende og førstehåndsindtryk

Den er temmelig stor, men så snart den er sluttet til, så ser det lige pludselig slet ikke så slemt ud. Den er utrolig nem at starte op – Plug and Play – i med stikket, på med noget vand og bønner og så er du faktisk klar til at rulle. Den har Siemens systemet “SensoFlow”, som de ofte benytter. Det betyder kort sagt, at systemet sikrer en konstant bryggetemperatur og dermed garanterer dig maksimal espresso nydelse hver gang. Jeg forventer faktisk intet mindre.

De forskellige typer kaffe du kan brygge…

Den er mere eller mindre idiotsikkert. Ellers er det muligt at lave en række tilpasninger til din kaffe, størrelse, temperatur og endda brygge flere kopper på samtidig, og det er altså rart.

Kvalitet og design

Den består af hærdet plastik, chrome og aluminium, en kæmpe vandtank, plads til 300 gram bønner og en stor drypbakke. Hvis du summerer alt det op, så er den faktisk ret kompakt, hvilket er imponerende.

Plads til 300 gram – hvis du presser lidt

Jeg bemærker, at den også har keramisk kværn og faktisk med et lavt lydniveau, når du vel at mærke lige lukker den til. Den har videre et sensor system i kværnen, som gør at kværnen automatisk tilpasser kværnetiden efter den kaffeblanding der er i. Det lyder smart og egentlig har jeg ikke mulighed for at teste det på andre måder end at smage mig frem, så det har jeg tænkt mig at gøre!

Good to go…

Testen

Jeg har faktisk lidt lyst til at gentage mig selv fra den tidligere test:

Kan den lave kaffe? Tjek
Kan den lave espresso? Tjek
Kan den lave varm mælk? Tjek
Kan du sætte din datter på 7 til at lave en kop kaffe til dig? Tjek

Naturligvis kan den lave kaffe, latte, espresso, cappuccino og alt muligt andet og det fungerer. Faktisk synes min piger den er ret sjov at bruge og elsker når Far gerne vil have kaffe. De er 7, 8 og 10 år gammel og selv min mindste, som faktisk ofte er med på billederne her på Gastromand kan starte den og lade den rense igennem, trykke på “espresso” eller cafe crema” og lave en kop til mig – så brugervenlighed og funktionerne er i top.

Selv min datter på 7 kan bruge den – så ja, den er brugervenlig…

Det er muligt at ændre malingen vha. 4 forskellige indstillinger, som du ændrer hvor du hælder bønnerne i. Du kan videre justere kaffestyrken i 7 forskellige indstillinger og naturligvis også mængden helt ned fra en lille espresso til en fuldvoksen kopkaffe – 20 ml. – 240 ml. Det hele foregår på et stort grafisk display, med interaktiv menu og den taler også dansk!

Indstilling i højden, filterkaffe, maskinrummet og vandtank…

Det med mælk

Du kan benytte one-touch-systemet til at lave en Macchiato eller en Latte, det eneste du lige skal vide er, at der ikke er nogen tilhørende mælkbeholder. Der gik lidt før jeg fattede det, men du skal faktisk bare fylde et glas os så stikke slange ned i glasset, så suger den nemlig mælken op. Det egentlig enkelt nok, og faktisk er det pladsbesparende da du ikke skal have en mælkebeholder stående. Dog ved jeg jo, at EQ9 har den integreret hvor det faktisk ikke fylder noget, så jeg er alligevel lige splittet mellem om det er smart eller ikke gennemtænkt. Ikke desto mindre fungerer det.

Bønnerne

Over kværnen sidder en stor bønnebeholder til hele bønner, og espressomaskinen kværner kun den mængde der skal bruges til hver enkel kop. Den har faktisk også funktionen med, at den brokker hvis der ikke er bønner nok, det er virkelig godt. I alle test kigger jeg på bønner, hvilket skyldes, at maskinen kan være nok så god, have keramisk kværn med flere kamre, perfekt temperatur og bryggetid – men den kan ikke sikre, at bønnerne rent faktisk er god nok – ristet perfekt og er friske!

Derfor er det uhyre vigtigt, at du vælger nogle bønner som passer til dig. Jeg har her kigget på Peter Larsen kaffen og kaffe fra Copenhagen Coffee Lab denne gang og de leverer sgu varen. Copenhagen Coffee Lab holder til ved Standlodsvej 48 og er ret nede med kaffe og håndlaver det hele. De har nogle lækre produkter, hvor jeg har kigget på deres “Kenya”, “Brasilien” og “Etiopien”. Alle sammen er yderst aromatiske, og fungerede godt i Siemens EQ6 – for mig er “Brasilien” nok favoritten grundet de sødmefulde noter, det er jeg ret vild med i kaffen. 

Peter Larsten er også et godt bud, og prisen på deres kaffe er en kende billigere end mange af mikroristerierne. Nogle vil måske sige, at de er mainstream – jeg vil sige de laver god kaffe. Her har jeg drukket pænt meget af deres “Mexico“, som egentlig fangede mig fordi den var – ja fra Mexico og så havde den også nogle søde noter som “Brasilien” fra Copenhagen Coffee Lab – men den er lidt mildere i smagen. Så en god afveksling. Ellers har jeg drukket deres “Etiopien” som virkelig giver dig et godt wake-up-call når den laves stærkt – masser af fylde og tæthed! Er du til det mere klassiske så fungerer deres Java også godt. Priserne for 200 gram ligger på 37-40 kr.

Peter Larsens luksus udgave var også med…

Udover disse havde jeg også fornøjelsen af, at smage noget af Peter Larsens bedste kaffe som kommer fra deres “Viborg” kollektion“. Hvis du er til syrlig kaffe så kunne dette godt være kaffen for dig!

Aroma Double Shot

Jeg skal lige huske at nævne dette område i testen, som er ret fedt. Det er en nye funktion som  giver mulighed for at lave kaffe med helt op til 8 forskellige styrke niveauer. Kaffestyrken indstilles fra 1 til 5 bønner, og kan så lave dobbeltbrygning med 1, 3 og 5 bønner i styrke. For mig fungerer det ret godt – primært når jeg er træt…

Duften af friskbrygget stærk kaffe…

Rengøring

Drypbakken kan lægges i opvaskemaskinen. Ellers er det nemt at vaske op. Den skal have noget rensning en gang imellem, navnlig hvis du ikke bruger kalkfrit vand. Det er svært at slippe udenom og helt fair – den skal også holdes kørende. Dog er renseprogrammet meget enkelt og også hurtigt gennemført. Jeg har haft andre maskiner, hvor det tog op til 40-50 minutter at gennemføre og gennemskylning af vand efterfølgende varede evigheder. Sådan er det ikke her. Derudover har espressomaskinen automatisk rengøring, hvor maskinen gennemskyller når du tænder og slukker maskinen.

Dommen

Det er svært ikke at sammenligne denne med EQ9, da jeg næsten lige har haft den og på nogle områder giver det faktisk god mening. Nu er det vigtigt at huske, at priserne er temmelig langt fra hinanden. På en god dag kan du få EQ9 til 15.000 kr. og EQ6 til ca. 6000 kr. så vi snakker næsten 3 gange så stor en investering. Men der er også en stor forskel på disse maskiner. Der er 2 kværner og kamre, bedre display og flere muligheder for fininstillinger på EQ9 – videre har den Wi-Fi og “Coffee World”. Kigger vi dog isoleret på kværnen, så er der ikke den store forskel – så til syvende og sidste mener jeg ikke, at EQ9 nødvendigvis laver en bedre kop kaffe og det er vigtigt at tage med. Det er også årsagen til, at jeg mener denne maskine skal have samme karakter når vi ser isoleret på EQ6 – hvis du insisterer på en sammenligning, så vil den ligge en karakter under, da du får nogle flere muligheder som er ret fedt når du står om morgenen og har brug for dig fix.

Du kan læse mere om EQ6 her på Simens hjemmeside eller på Kicthen One, hvor den kan købes online – man kunne jo håbe på, at den kom på tilbud.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Teknisk data

Senso Flow-system
AutoMilkClean
7 kaffestyrke indstillinger
4 kværn indstillinger
CeramDrive – keramisk kaffekværn
Dobbeltbrygning
OneTouch Function

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Peter

    Til italienske kaffespecialiteter som espresso/latte macchiato og cappuccino, bruger man altså italienske espressoblandinger, som fx Lavazza Oro. Ikke Peter Larsen.

  2. Kenneth

    Synes den lyder spændende, og sikkert også fair i pris, men! Hvor tit skal rens udføres? Og jeg er selv vild med cappuccino med en snert af chokolade, kan den det?

    • Peter

      Du river vel bare lidt chokolade i koppen før du brygger? ;)

  3. Bob in Denmark

    We need to upgrade from old Siemens Supresso S75 which was a disaster design.
    Please in future do the daddy thing and describe/show practical things like clean the tray and machine interior without needing professional contractors; fill coffee container without doing contortions; change filter without destroying water tank. I like your concise description of the EQ6 – we just ordered one. Thanks.
    ——
    Vi er nødt til at opgradere fra gamle Siemens Supresso S75, som var et katastrofedesign.
    Vær venlig at gøre noget ved farsinde i fremtiden og beskrive / vise praktiske ting som at rengøre bakken og maskinindretningen uden at have brug for professionelle entreprenører; fyld kaffebeholder uden at gøre kontortioner; skift filter uden at ødelægge vandtanken. Jeg kan godt lide din kortfattede beskrivelse af EQ6 – vi har lige bestilt en. Tak.

  4. Michael

    Det er en rigtig god maskine, der nemt og enkelt kan det den skal; lave en god kop kaffe hurtigt.
    Det er nemt at vælge programmer med styrke og kop størrelse, nogle gange kan “smarte” features blot være smarte, men ikke så brugsvenlige.
    Let at vedligeholde, ikke så mange dikkedarer ☕☕☕☕☕☕

  5. Kaffenørden

    Hej igen, Familiefar – beklager den sene svar!

    Ristningen betyder ofte ret meget, men også kaffens naturlige profil. Prolog synes jeg som regelt har et rigtig fint niveau med højt syre og frugtniveau. De er klart anbefalelsesværdige.

    Ja, har haft kigget lidt på den. Jeg har dog besluttet mig for,at jeg skal have fat i en manuel espresso-maskine, da jeg selv kan lege lidt med variablerne der.

  6. Kaffenørden

    Ganske udemærket udemærket maskine. Har haft den derhjemme i længere tid, og den leverer en udemærket kop kaffe. Man savner dog muligheder for finjustering og evne til tilpasse løbetiden for at regulere bitter/syrlighed.

    jeg er personligt meget til de syrlige kaffer. De undersøgte kaffer Coffee Lab og PL leverer fine produkter, men mere i den mørke spektrum. Jeg har stødt på firmaet ØNSK som leverer kaffe direkte sourcet fra Nicaragua. Gode syrlige kaffer med chokoladeagtige noter. Kan findes på https://www.onsk.dk/

    • Hej Kaffenørd,

      Jeg giver dig helt ret – det er en god maskine og så er prisen egentlig ret fair! Sjovt du nævner de syrlige typer af kaffe, jeg drak én imorges fra Prolog i Kødbyen, som virkelig var syrlig – glemte at høre indtil bønnerne og ristningen…. Jeg kender faktisk ikke Ønsk – men det lyder nu meget godt, det må komme med i næste test!

      Har du set denne maskine? Den har nogle flere muligheder – https://gastromand.dk/anmeldelse-siemens-eq-9-connect-s900/

    • Peter

      I italienske kaffer undgår man faktisk det syrlige, så maskinerne skal helst ikke være indstillet til dét som standard.

Smid en kommentar