Gastromand.dk | 26. September 2018

Scroll to top

Top

9 kommentarer

Weekendtesten: Kaffeabonnement fra √ėristeriet

Weekendtesten: Kaffeabonnement fra √ėristeriet
Familiefaren

Jeg husker meget tydeligt den gr√łnne kaffeb√łtte i mit barndomshjem hvor min far hvem torsdag efter min Mor havde handlet i Obs (det hed det f√łr Kvickly overtog skidtet) klippede en ny pose R√łd Karat op og h√¶ldte i.

Jeg voksede op med, at det nok var “rigtig” kaffe og s√•dan skulle kaffe smage og lugte (dufte er ikke det rigtige udtryk her). N√•r jeg t√¶nker tilbage, s√• husker jeg ogs√• hvordan jeg allerede som meget ung n√łd duften af friskkv√¶rnet kaffe n√•r folk og f√¶ selv malede dem i diverse supermarkeder og gl√¶dede mig underligt til den dag, hvor jeg skulle kunne nyde kaffe ville komme. Idag s√• kan man faktisk bringe den himmelske duft ind i hjemme uden det store besv√¶r, navnlig hvis man henter hos “√ėristeriet” K√łbenhavn.

 

Wake-me-up-inside...

Wake-me-up-inside…

Selve konceptet

√ėristeriet satser p√• “back-to-bacis” og bruger kaffeb√łnner fra alverdens steder i verden. De bruger “slowroast” – g√¶tter p√• det er lidt som n√•r vi Gastrom√¶nd laver pulledpork – Low and Slow – s√•dan da, hvor b√łnner ristes i en¬†gammeldags manuel trommel kafferister. De ristes n√•r der afgives ordrer og de afsendes samme dag som de er ristet. Du kan bestille et kaffeabonnement efter din smag og passende m√¶ngde, lige fra 400 gram til 4 kg og s√• har du ogs√• muligheden for at g√• all in p√• gear p√• deres side. Prisen starter ved 115,- om m√•neden for 400 gram kaffe helt op til 1095,- for 4 kg kaffe og 4 kg espresso – ellers kan du stort set f√• det som du vil her imellem dette sp√¶nd. Kaffen bliver s√• leveret til n√¶rmeste posthus hver m√•ned. Faktisk undrede denne del mig lidt, at den ikke kommer direkte til d√łren, s√• jeg spurgte ejeren, som forklarede, at deres kunder foretr√¶kker den p√• denne m√•de, da de alligevel som regel ender med, at skulle afhente det p√• posthuset.

 

Stempel...

Stempel…

Lidt synd du ikke kan dufte gennem et billede...

Lidt synd du ikke kan dufte gennem et billede…

Hvordan smager det så?

Ja, nu er det jo smagen og duften, hvis du er virkelig entusiast, som det i virkeligheden drejer sig om. Jeg har nu v√¶ret igennem adskillige poser, og jeg mener adskillige! Kaffe og espressob√łnner fra Brazil, Mexico, Indien, Bolivia, Peru, Adado, New Guinea, Etiopien og Colombia. Det ville v√¶re vanskeligt at komme med detaljer om samtlige udgaver af alle de b√łnner jeg har kv√¶rnet igennem det sidste 6-7 m√•neder, s√• jeg n√łjes med at fremh√¶ve mine favoritter.

 

Dig in!

Dig in!

Single Origin Espresso

M√•ske skulle jeg blive ungkarl igen? I hvert fald er det Single Origin Espresso, som falder mest i min smag. B√łnner fra Peru, som giver en meget bl√łd og cremet espresso, som n√¶sten er kakao-agtig i smagen, den har ogs√• lidt syre, som skaber den perfekte balance i min verden.

Bolivia Superior AA, Shade Brown

P√• kaffensiden er det sv√¶rt at v√¶lge en absolut favorit, men hvis du vrider armen om p√• mig, s√• er det Bolivia. Omr√•det er ogs√• popul√¶rt hos mange kaffe-n√łrder, hvor kvaliteten er helt i top. Jeg har b√•de drukket denne som stempelkaffe, filterkaffe og smidt den gennem min espressomaskine, og det giver en l√¶kker kaffe hver gang – dog er stempel eller espresso det bedste her. Denne er mild i smagen og n√¶sten hvad jeg vil kalde elegant – det er ikke en tung og kraftig kaffe hvilket passer glimrende til min smag.

 

Favoritterne...

Favoritterne…

Dommen

√ėristeriet er et lille h√•ndv√¶rkskafferisteri med en helt klar “back-to-basic’s” holdning til kaffe. S√•dan kan du l√¶se p√• deres hjemmeside, og det er sandt – s√• sandt som det er sagt. Jeg er meget imponeret over smag, dybde og kompleksitet. Ind imellem s√• bruger jeg nogle Lavazza eller Enzo b√łnner for lige at “rense” ud imellem √ėristeriet √łkologiske b√łnner og der er en verden til forskel. Lavazza og Enzo laver glimrende b√łnner og de smager bestemt godt. Men du f√•r bare en helt anden kaffe og espresso her. Forst√• nu endeligt at det idag er positivt at blive kaldt “n√łrd” og hos √ėristeriet er de n√łrder og de kan deres kram. En enkelt gang fik jeg en notits med om, at jeg lige skulle vente et par dage med at √•bne b√łnnerne, da de var ristet for nogle f√• dage siden, for pokker da – s√• kan man sgu da kun blive imponeret. Prisen synes jeg ogs√• er ganske rimelig – du betaler jo hurtigt minimum samme pris, hvis du g√•r til en af de mange sm√• butikker, som “selv” kv√¶rner deres kaffe, ofte har jeg f√łlt mig lidt snydt her, n√•r jeg f√•r 400 gram for 60-70 kr. Et eller andet sted, s√• klinger vi mellem 5 og 6 stjerner her, og da jeg ikke kan finde noget som helst at s√¶tte en finger p√• ja, s√• er jeg ikke bleg for at give fuld ild og 6 velfortjente stjerner. Du kan l√¶se mere om √ėristeriet¬†her.

6/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Hvilken kaffe er din favorit? Og hvordan foretrækker du den?! 

Kommentarer

 1. Fantastisk risteriet som jeg selv får det meste af min kaffe fra. Personligt er jeg mest til deres espresso unika og puro 10 der begge er dejligt komplekse.

  • Helt enig Kim – har du noget abonnement hos dem eller hvordan?

 2. Jeg er selv blevet helt forelsket i kaffe fra √ėristeriet. Ligesom Kim er min favoritespresso ogs√• dere Unica. Til Hario, stempel, filter etc. er favoritterne nok de etiopiske Yirgacheffe og Sidamo – jeg er helt tosset med den frugtige syrlighed de lysristede etiopiske kaffer har, men det er selvf√łlgelig en smagssag.

  • S√•dan er det jo med smag Martin :-) men helt enig – navnlig med Yirgacheffe – jeg sidder med en kop Lavazza nu, det er virkelig ikke det samme. Jeg talte p√• vores lille redaktion idag med Webmasteren om det, og diskutterede hvordan ens smag og gr√¶nse for “det gode” og “det bedre” nemt kan flytte sig, hvilket jo naturligvis er positivt. Engang synes jeg fx ogs√• vin fra Australien var det eneste rigtige – jo tungere jo bedre :-)

 3. Kaffen√łrden

  Utrolig fine kaffer. Personligt synes jeg at der er rigtig mange sp√¶ndende nye akt√łrer, som g√łr sig godt indenfor kaffeabonnementer. S√¶rligt det nye firma √ėNSK har startet et sp√¶ndende koncept, hvor de s√¶lger en variende kaffe hver m√•ned. Herved pr√łver man alts√• en ny kaffe hver m√•ned. LinK: https://www.onsk.dk/

  • Enig og tak for kommentaren! Har du selv abonnement hos dem…? Kunne b√¶re de skal med i n√¶ste test… og Ja, vi har ret mange gode risterier i Danmark ūüėä

 4. Kaffen√łrden

  Ja, jeg har haft abonnement ved dem siden i sommers hvor jeg m√łdte dem ved deres kaffecykel i f√¶lledparken.
  Personligt er jeg rigtig glad for de nicaraguanske kaffer, da de har en dejlig dybde og undernote af chokolade.

Smid en kommentar