Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. februar 2024

Scroll to top

Top

9 kommentarer

Weekendtesten: Kaffeabonnement fra Øristeriet

Weekendtesten: Kaffeabonnement fra Øristeriet
Gastromand

Jeg husker meget tydeligt den grønne kaffebøtte i mit barndomshjem hvor min far hvem torsdag efter min Mor havde handlet i Obs (det hed det før Kvickly overtog skidtet) klippede en ny pose Rød Karat op og hældte i.

Jeg voksede op med, at det nok var “rigtig” kaffe og sådan skulle kaffe smage og lugte (dufte er ikke det rigtige udtryk her). Når jeg tænker tilbage, så husker jeg også hvordan jeg allerede som meget ung nød duften af friskkværnet kaffe når folk og fæ selv malede dem i diverse supermarkeder og glædede mig underligt til den dag, hvor jeg skulle kunne nyde kaffe ville komme. Idag så kan man faktisk bringe den himmelske duft ind i hjemme uden det store besvær, navnlig hvis man henter hos “Øristeriet” København.

 

Wake-me-up-inside...

Wake-me-up-inside…

Selve konceptet

Øristeriet satser på “back-to-bacis” og bruger kaffebønner fra alverdens steder i verden. De bruger “slowroast” – gætter på det er lidt som når vi Gastromænd laver pulledpork – Low and Slow – sådan da, hvor bønner ristes i en gammeldags manuel trommel kafferister. De ristes når der afgives ordrer og de afsendes samme dag som de er ristet. Du kan bestille et kaffeabonnement efter din smag og passende mængde, lige fra 400 gram til 4 kg og så har du også muligheden for at gå all in på gear på deres side. Prisen starter ved 115,- om måneden for 400 gram kaffe helt op til 1095,- for 4 kg kaffe og 4 kg espresso – ellers kan du stort set få det som du vil her imellem dette spænd. Kaffen bliver så leveret til nærmeste posthus hver måned. Faktisk undrede denne del mig lidt, at den ikke kommer direkte til døren, så jeg spurgte ejeren, som forklarede, at deres kunder foretrækker den på denne måde, da de alligevel som regel ender med, at skulle afhente det på posthuset.

 

Stempel...

Stempel…

Lidt synd du ikke kan dufte gennem et billede...

Lidt synd du ikke kan dufte gennem et billede…

Hvordan smager det så?

Ja, nu er det jo smagen og duften, hvis du er virkelig entusiast, som det i virkeligheden drejer sig om. Jeg har nu været igennem adskillige poser, og jeg mener adskillige! Kaffe og espressobønner fra Brazil, Mexico, Indien, Bolivia, Peru, Adado, New Guinea, Etiopien og Colombia. Det ville være vanskeligt at komme med detaljer om samtlige udgaver af alle de bønner jeg har kværnet igennem det sidste 6-7 måneder, så jeg nøjes med at fremhæve mine favoritter.

 

Dig in!

Dig in!

Single Origin Espresso

Måske skulle jeg blive ungkarl igen? I hvert fald er det Single Origin Espresso, som falder mest i min smag. Bønner fra Peru, som giver en meget blød og cremet espresso, som næsten er kakao-agtig i smagen, den har også lidt syre, som skaber den perfekte balance i min verden.

Bolivia Superior AA, Shade Brown

På kaffensiden er det svært at vælge en absolut favorit, men hvis du vrider armen om på mig, så er det Bolivia. Området er også populært hos mange kaffe-nørder, hvor kvaliteten er helt i top. Jeg har både drukket denne som stempelkaffe, filterkaffe og smidt den gennem min espressomaskine, og det giver en lækker kaffe hver gang – dog er stempel eller espresso det bedste her. Denne er mild i smagen og næsten hvad jeg vil kalde elegant – det er ikke en tung og kraftig kaffe hvilket passer glimrende til min smag.

 

Favoritterne...

Favoritterne…

Dommen

Øristeriet er et lille håndværkskafferisteri med en helt klar “back-to-basic’s” holdning til kaffe. Sådan kan du læse på deres hjemmeside, og det er sandt – så sandt som det er sagt. Jeg er meget imponeret over smag, dybde og kompleksitet. Ind imellem så bruger jeg nogle Lavazza eller Enzo bønner for lige at “rense” ud imellem Øristeriet økologiske bønner og der er en verden til forskel. Lavazza og Enzo laver glimrende bønner og de smager bestemt godt. Men du får bare en helt anden kaffe og espresso her. Forstå nu endeligt at det idag er positivt at blive kaldt “nørd” og hos Øristeriet er de nørder og de kan deres kram. En enkelt gang fik jeg en notits med om, at jeg lige skulle vente et par dage med at åbne bønnerne, da de var ristet for nogle få dage siden, for pokker da – så kan man sgu da kun blive imponeret. Prisen synes jeg også er ganske rimelig – du betaler jo hurtigt minimum samme pris, hvis du går til en af de mange små butikker, som “selv” kværner deres kaffe, ofte har jeg følt mig lidt snydt her, når jeg får 400 gram for 60-70 kr. Et eller andet sted, så klinger vi mellem 5 og 6 stjerner her, og da jeg ikke kan finde noget som helst at sætte en finger på ja, så er jeg ikke bleg for at give fuld ild og 6 velfortjente stjerner. Du kan læse mere om Øristeriet her.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Hvilken kaffe er din favorit? Og hvordan foretrækker du den?! 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Kaffenørden

  Ja, jeg har haft abonnement ved dem siden i sommers hvor jeg mødte dem ved deres kaffecykel i fælledparken.
  Personligt er jeg rigtig glad for de nicaraguanske kaffer, da de har en dejlig dybde og undernote af chokolade.

 2. Kaffenørden

  Utrolig fine kaffer. Personligt synes jeg at der er rigtig mange spændende nye aktører, som gør sig godt indenfor kaffeabonnementer. Særligt det nye firma ØNSK har startet et spændende koncept, hvor de sælger en variende kaffe hver måned. Herved prøver man altså en ny kaffe hver måned. LinK: https://www.onsk.dk/

  • Enig og tak for kommentaren! Har du selv abonnement hos dem…? Kunne bære de skal med i næste test… og Ja, vi har ret mange gode risterier i Danmark 😊

 3. Jeg er selv blevet helt forelsket i kaffe fra Øristeriet. Ligesom Kim er min favoritespresso også dere Unica. Til Hario, stempel, filter etc. er favoritterne nok de etiopiske Yirgacheffe og Sidamo – jeg er helt tosset med den frugtige syrlighed de lysristede etiopiske kaffer har, men det er selvfølgelig en smagssag.

  • Sådan er det jo med smag Martin :-) men helt enig – navnlig med Yirgacheffe – jeg sidder med en kop Lavazza nu, det er virkelig ikke det samme. Jeg talte på vores lille redaktion idag med Webmasteren om det, og diskutterede hvordan ens smag og grænse for “det gode” og “det bedre” nemt kan flytte sig, hvilket jo naturligvis er positivt. Engang synes jeg fx også vin fra Australien var det eneste rigtige – jo tungere jo bedre :-)

 4. Fantastisk risteriet som jeg selv får det meste af min kaffe fra. Personligt er jeg mest til deres espresso unika og puro 10 der begge er dejligt komplekse.

  • Helt enig Kim – har du noget abonnement hos dem eller hvordan?

Smid en kommentar