Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 8. juni 2023

Scroll to top

Top

Øl
5 kommentarer

Mandagsbajeren II – Black IPA

Mandagsbajeren II – Black IPA
Ølhunden

Vinteren er stadig over os, så jeg holder mig til det sorte øl. Der skal dog en gang friskhed til at komme sig over en lang nat med Superbowl og alt hvad der hører sig til. Derfor bliver dagens mandagsbajer en black IPA fra det amerikanske bryggeri Widmer Brothers Brewing fra Portland, Oregon.

Det er altså en mørk øl med maltkarakter og ristet smag der samtidig får et ordentlig skud humlewidmer1 der giver en masse bitterhed og aroma. Dette er ikke den mest udbredte øltype, men det sjove ved den er den måde smagen overrasker, i forhold til det første visuelle tunge og mørke udtryk. Hvis du kender nogen der hårdnakket påstår at de ikke kan lide sorte og mørke øl skal du servere dem en black IPA og se hvad de siger til den!

Pitch Black IPA hedder øllen og holder den 6,5 % alkohol. Den er humlet med sorterne alchemy og den super klassiske amerikanske humle cascade.

Som navnet antyder hældes den i glasset med en kulsort farve, og en fin lys let brunlig skumkrone på omkring en fingertykkelse. Aromaen er først og fremmest frisk og floral fra humlen med noter af citrus og appelsin. Den ristede malt kommer lidt i baggrunden med chokolade og kaffe, og giver sammen med humlen en duft hen af blommer og dadler.

Mundfylden er let til medium og tør med en fin karbonering. Friskheden og bitterhed fra humle er det første der rammer og overrasker i forhold til den kulsorte farve . Ligesom med aromaen sniger malten og den mørke smag sig ind efter lidt tid, dog uden på nogen måde at være dominerende. Det brændte fra malten og bitterheden fra humle giver en let syrlig og bitter eftersmag af kaffe.

widmer2Pitch Black IPA ville egne sig godt til svin eller kylling hvor det lyse kød spiller godt op til friskheden fra humlen samtidig med at malten tilføjer lidt mere karakter. En fin, behagelige og frisk øl der driller sanserne lidt. Der kunne dog godt være skruet lidt op for bitterhed og humle samt en anelse mere mørk og ristet malt.

Pitch Black IPA, 33cl 6,5% ,  Windmer Brothers Brewing, købt hos BarleyWine til 32 kr

Del din madagsbajer med os på instagram, facebook eller Twitter via #mandagsbajer

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Thomas Borg

  Jeg kan klart anbefale To Øl Black Malts and Body Salts, men den er til den ekstreme side. Hvis man er til den mere afdæmpede vil Amager Hr. Papsø in Black være et godt bud. Simcoe og Sorachi Ace er de brugte humler. Simcoe bidrager med citrus og eksotisk frugt mens den japanske Sorachi Ace har et mere spicy touch.
  Beer Here Dark Hops skulle også være til at få fat på herhjemme. Den er ret aggressiv i sin humleprofil, men har fantastisk lækker cremet krop.

  • Bryggeren

   Jeg må hellere prøve den af så!
   Sorachi kan være ganske underholdende, men må blankt erkende, at jeg af og til synes, den bidrager med for meget dild-smag til øllen.

 2. Bryggeren

  Lækkert, med en tur til Firestone!
  Uden selv at have prøvet den har jeg hørt, at To Øl Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA skulle være en smager værd! Så gør det jo ikke noget, at To Øl er dansk…

 3. Kaj

  Black IPAs er absolut min favorit type også om mandagen :-) Pitch’en du beskriver er endnu ikke prøvet, men er hermed på listen.
  Den bedste jeg har smagt er Firestone Walker Wookey Jack Black Rye IPA. Desværre har jeg ikke fundet den i DK endnu, men måske nogen kender et sted?

  • Ølhunden

   Det var faktisk også Firestones Wookey Jack der var med til at få mine øjne op for Black IPAs til Copenhagen Beer Celebration sidste år. Fik dog smagt på den efter adskillelige andre (stærke!) øl, så vil rigtig gerne prøve den igen, hvilket jeg helt sikkert kommer til, da jeg er så heldig at skulle i praktik 3 måneder hos netop Firestone Walker her til april.
   Har heller ikke kunne finde nogle steder herhjemme man kan få deres øl udover mikkellers bottleshop lige efter Copenhagen Beer Celebration hvor de havde nogle flasker i overskud. Mon ikke der bliver mulighed for det igen i år når de gæster festivalen?
   Hvad kan du ellers anbefale inden for Black IPAs? Kan godt mærke jeg skal have smagt på nogle flere.

Smid en kommentar