Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

98 Comments

Beef Wellington med Rødvinsglace

Beef Wellington med Rødvinsglace
Webmasteren

Beef Wellington er ikke uden grund en vaskeægte klassiker! At kalde Beef Wellington for Fast Food er måske en tilsnigelse, men når de først har lavet det et par gange, sidder det i fingrene.

Beef Wellington er vaskeægte festmad og er for mange ensbetydende med Nytårsaften. Og der er i den grad spænding og noget festligt over at skære igennem den sprøde butterdej og lade Beef Wellington’ens indre åbenbare sig.

Læs også: Duck Wellington

Jeg har længe haft lyst til at lave Beef Wellington og da jeg blev inviteret til Århus til en herreaften, skulle denne klassiker stå sin prøve og den bestod med store roser til følge!

ANBEFALET TILBEHØR: Pommes Anna og rødvinsglace.

Beef Wellington med Rødvinsglace

4.29 fra 71 stemmer
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 30 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Engelsk
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 600 g Oksemørbrad
  • En rulle butterdej
  • 400 g Blandede svampe – champignon kan også sagtens bruges
  • 1 Stilk frisk rosmarin
  • Ca. 100g parmaskinke – den bedste du kan opdrive
  • 2 spsk. Dijon sennep
  • 1 spsk. Brun farin – alternativt honning
  • 2 Æggeblommer
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du

  • Tag mørbraden ud af køleskabet og giv den noget salt

Sød sennep

  • Bland sennep og brun farin

Svampe

  • Rens og hak svampe og roasmarin fint
  • Steg svampe og roasmarin på en tør pande indtil svampene har smidt al væsken
  • Smag til med salt og peber

Mørbrad

  • Varm din favoritpande op på fuld skrald
  • Brun mørbraden på alle sider
  • Krydr den med salt og peber
  • Fjern mørbraden fra panden
  • Smør mørbraden med den søde sennep

Samling

  • Læg et stort stykke film ud på bordet
  • Fordel parmaskinken på filmen så der er et par cm. overlap
  • Fordel svampene på parmaskinken
  • Læg den smurte mørbrad midt på svampene
  • Rul stramt
  • Køl i min. 1 time – du kan med fordel lave alt hertil dagen i forvejen
  • Rul butterdejen ud på et stykke bagepapir
  • Del butterdejen i ca. 1/3 og 2/3.
  • Fjern filmen fra mørbraden og placer mørbraden på det mindste af butterdejsstykkerne
  • Pensl butterdejskanterne med æg
  • Brug det store stykke butterdej som låg
  • Skær evt. ovreskydende butterdej fra
  • Pres de to stykker sammen med en gaffel
  • Pensl Wellingtonen med resten af ægget
  • Rids Wellingtonen med en skarp kiv
  • Drys med flagesalt og evt. frisk rosmarin
  • Bag i ovnen ved 200 grader indtil kernetemperaturen er 55 grader (brug et stegetermometer og forvent at det tager 20-40 min.)
  • Tag ud og hvil i ca. 15 min.
  • Skær i ca. 2 cm. tykke skiver – brug evt. en franskbrødkniv

Video

Noter

Hvis du synes det virker uoverskueligt at begive dig i kast med denne klassiker, så vil jeg lade Gordon himself komme til orde i 2 min. i den vedhæftede video – han får det til at se så dejligt nemt ud!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Et par tips

  1. Fortæl din slagter at du skal bruge et stykke mørbrad til beef wellington, så burde han være helt med på at det skal være et regulært stykke med samme tykkelse i hele stykkets længde. Ellers må du selv i gnag med at pudse mørbraden af.
  2. Ramsey bruger en kraftig engelsk sennep – jeg synes personligt det bedste resultatet opnås ved at blande Dijon sennep med lidt honning eller brun farin
  3. Wellington’en blev serveret med pommes duchesse, Brødrene Koch inspireret rødvinsglace, bagte skalotteløg og chips af artiskok.
  4. Det er næsten umuligt at undgå at butterdejen bliver blød i bunden. Nogen bruger at stege den på panden. Jeg har haft held med at benytte et forvarmet ovnfast fad før jeg overførte wellingtonen til fadet.
  5. Du kan med fordel tilberede til og med pkt. 6 under Samling dagen i forvejen

I glasset fik vi rigeligt 2004 Brunello di Montalcino fra producenten Camigliano

Så er der serveret…

Hvad er dine erfaringer med den engelske klassiker? Kom gerne med dem i en kommentar!

Om Beef Wellington

Selvom det er en klassisk britisk ret, er Beef Wellington blevet en populær del af den internationale kulinariske scene. Denne lækre ret består af mørt oksekød, traditionelt filet, der er indpakket i lag af sauteret champignon, sennep og en indviklet indpakning af smørdej. Resultatet er en himmelsk kombination af mørt kød og den rige smag af svampe, der er indhyllet i den sprøde dej. Beef Wellington serveres ofte med en velsmagende sauce, der fuldender smagsoplevelsen. Uanset om det er til en særlig lejlighed eller som en kulinarisk forkælelse, er Beef Wellington en sensationel ret, der tilfredsstiller selv de mest krævende ganer. Giv dig selv lov til at nyde denne gastronomiske mesterværk, og oplev smagen af luksus på tallerkenen.

Stik os en kommentar

Comments

  1. Lasse

    5 stars
    Drop alt det der langtidsstegning og sous vide, ind i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter alt efter mobradens størrelse, bum!

  2. Markus

    Jeg har planer om, at langtidstege Chateaubriand til ca 53-54 grader, derefter lade den hvile i ca 30 min. Og så rulle den sammen som anbefalet og sætte på køl i 45. Min. Derefter bage den ved høj varme, til butterdejen er flot og gylden.
    Min tvivl ligger på, om vi ender med, at få en kold mørbrad under dejen?
    Hva tænker folket?

  3. Nicki

    4 stars
    Sousvide den ved 54 grader først så er det bare så er det bate dejen som skal være færdig.

    • Lullu

      5 stars
      Når man går op i ægte håndværk og klassisk gastronomi, så undgår man tøsetricks som sousvide.

      200° i 35-40 min., hvile i 15 min., så sidder den lige i skabet.

  4. Jannie

    Under “Et par tips” pkt 5 skriver du: “”Du kan med fordel tilberede til og med pkt. under Samling dagen i forvejen””

    Hvilket punkt under samling mener du?

    (Den skal i øvrigt afprøves til nytår)

    • Hej Jannie!

      Til og med punkt 6 under “Samling” :)

      Good luck og godt nytår!

    • Beklager. Der skulle stå pkt 6. Tak for Heads up👍

  5. Peder Ahle Kirkegaard

    5 stars
    Hej, hvor lang tid og ved hvilken temperatur skal man forvente at stege den for at nå 55 grader når stegen vejer 2200 gram.

    Glæder mig til at prøve opskriften.

    Godt nytår

    Mvh Peder

    • Det er sgu et godt spørgsmål Peder. Et vildskud ville være 40 min. hvis stegen vel og mærke er stuetemperatur ved start. Men det er et gæt.

      • Peder Ahle Kirkegaard

        Tak for dit svar, hvilken temperatur steger du den ved?

      • 185-200 grader

      • Peder Ahle Kirkegaard

        👍😊

    • Sofie

      Hej Peder
      Må jeg høre hvordan det gik med at lave en Wellington af en mørbrad på så stor størrelse? 🙂

  6. Ole

    Kan man evt tilberede det dagen før, så det er klar til at komme i ovnen.

    • Hej Ole.

      Jeg ville lave til og med pkt. 6 under Samling dagen forinden:)

      Godt nytår!

  7. James Bates

    Han bruger ikke sød engelsk sennep, han bruger Colemans English mustard som er meget stærkere end en dansk “stærk” sennep og slet ikke sød. Det kan godt fås i Danmark som pulver (firkantet gul blikdåse) Den skal bare blandes op med vand. Men smag til! Det kan sammenlignes med wasabi i stærkhedsgrad…

  8. Dennis

    Tænkte det var på tide at se hvordan andre laver denne fantastiske klassiker.

    Så hermed mine erfaringer.

    For det første bruner jeg min mørbrad med smør og frisk timian. Dernæst hakker jeg ikke mine svampe, jeg laver en souffle i stedet og smøre på. Jeg bruger halv serano / halv pancetta. Det gør jeg for at tilføre lidt ekstra fedt.

    Jeg servere altid pommes Anna og Demi glace til denne klassiker, den fortjener det bedste :-)

  9. Louise

    Hvordan er den dagen efter? Kan den spises?

    • Sunny

      Ja men jeg ville foreslå at spise den kold, da den kan være meget tør

  10. Palle

    5 stars
    @Jacob
    Brugte 40 min på 200 c varmluft med tre styk (en stor mørbrad delt i tre) i ovnen.
    Ville være noget forsigtig med 275 grader ! – og starte noget lavere.

    Den var iøvrigt pragtfuld – virkelig lækker ting at servere.

  11. Jacob

    4 stars
    Nu har jeg kigget opskriften igennem et par gange, og synes ikke jeg kan finde nogen ovn temperatur eller ca tid på hvor længe den skal have, ville være meget dejligt med en lille rettesnor at gå efter.
    30minutter på 275’C ?

  12. Nicolaj

    Fantastisk opskrift, den må jeg prøve. Vil lige høre om i har et forslag til hvordan man får stegetermometeret ind i uden at ødelægge det hele.

  13. Dennis L

    5 stars
    Hej.

    tak for den bedste side til inspiration. :-)
    Har lavet den flere gange og altid med stor succes. jeg brugte sidste gang dijonsennep med honning ( færdigkøbt glas ). det kan varmt anbefales.

    • Hej Dennis.

      Godt at høre og tak for roserne! :)

  14. Jens Frederiksen

    Ohøj. Denne skal laves i aften. Men hvordan vil en god Bornholmsk sennep virke? Den har jo også sødme og en gang skrald på!! Har i prøvet den eller er jeg prøvekanin på det forsøg :-)

    • Er sikker på, at det vil være et hit! :)

      Let us know…

      • Jens Frederiksen

        5 stars
        Smagte fremragende! Det tror jeg faktisk jeg er mere til end den klassiske Dijon/engelske.. Så give it a go næste gang :-)

  15. Malene

    Tror i vildt filet kunne bruges i stedet?

  16. Peter

    Hej ,
    Det ser fantastisk ud. Men tager du ikke fejl med senneppen?
    Gordon R i den version jeg har set bruger bedre English mustard. Og den er overhovedet ikke sød.

    • Hej Peter.

      Det tror jeg faktisk du har ret i. Ikke desto mindre er jeg overbevist om at resultatet bliver bedst med en sødet sennep:)

  17. Josephine

    Jeg kan ikke se opskrift eller link? Findes det et andet sted? :)

    • Er nu opdateret med opskrift Josephine;)

  18. Kathrine

    Kunne godt tænke mig at høre, om nogle har erfaringer med at fryse en beef wellington efter stegning og indpakning med parmaskinke, svampe og butterdej, men inden bagning? Hvordan blev resultatet ved optøning og bagning?

    • Jeg ville fryse den uden butterdej, men either way burde der ikke være problemer:)

  19. Allan Hintze

    Tak for jeres fantastiske web og bog!
    I har inspireret mig til at købe en Sous Vide. Kan jeg med fordel komme mørbraden i den et par timer inden, og evt. hvilken temp. i forhold til tid i ovn efterfølgende…?

    Skål ;0)

    • Hej Allan. Lige præcis mørbraden vinder ikke det store ved sous vide da den allerede er mør:)

Submit a Comment

4.29 from 71 votes (55 ratings without comment)

Opskrift Vurdering