Genialt: Lav din egen Gin – så nemt er det
Lav din egen gin! Hvor svært kan det være? Ikke specielt svært, men hvis den skal sidde i skabet første gang, så læs roligt videre…
Har du fulgt bare lidt med på blog, facebook eller instagram, har du med stor sandsynlighed opdaget at vi er hoppet på gintoget – og det 110%. Derfor lå det naturligvis også lige til højrebenet at forsøge at lave Gastromands helt egen gin, da vi blev kontaktet af Aalborg Akvavit og spurgt om ikke vi havde lyst til at teste de nye Aalborg Basis. Du har måske allerede set glassene med den økologiske Basis snaps stå i butikkerne og undret dig over hvad det går ud på – now you know!
The (Gin) Basics
Det handler om enebær og ordet gin er da også en sammentræning af det franske ord for enebær, nemlig genièvre. Ifølge wiki er gin defineret som spiritus tilsat enebær. Derudover snakker man ofte om destilleret gin og London (Dry) gin, men det er altså ikke det vi er ude i her. I EU har en gin i øvrigt en alkoholstyrke på minimum 37,5%. Aalborg Basis holder “kun” 35%, så hvis du går i små sko, må du i kælderen efter lidt finsprit…
Take One: Mere julesnaps end gin
Hvis du følger Gastromand på instagram, har du måske set take 1 bestående af enebær, korianderfrø, Orange-, lime- og citronskal, kardemomme, peberkorn, lavendel, laurbær, Rosmarin, Ingefær og kamille. Resultatet blev ikke helt som jeg havde ønsket, men nærmere en mellemting mellem en gin og en julesnaps – det var en ommer og en konstatering af at det åbenbart ikke var helt så ligetil som først antaget!
Take Two: Enebær enebær enebær
Jeg måtte tydeligvis gå mere systematisk til værks – første skridt blev at lave noget der smagte umiskendeligt af gin – uden så mange dikkedarer.
Ingredienser
- 0,5 L Aalborg Basis
- 2 spsk. enebær
Sådan gør du
- Knus enebærrene i en morter
- Kom de knuste enebær op i glasset med Aalborg Basis
- Lad glasset trække 8-24 timer alt efter temperament - jeg endte med 12 timer
- Si din basisgin igennem et klæde eller kaffefilter 3 gange
Resultatet blev en overraskende velsmagende og afrundet hjemmelavet basisgin med tydelig enebærsmag. Første delmål var nået – succes!
Nå, men når man når et mål, skal man jo sætte sig et nyt; næste skridt blev at forsøge at lave min egen version af en af mine favorit-gins – Hendricks Gin, så der var ikke tid til at hvile på laurbærrene – jagten på sammensætningen af botanicals gik i gang.
- Hendricks’ duft er præget af agurk, roser og appelsin
- Bagsiden af flasken afslører enebær, koriander, citrusskal, agurk og rosenblade
- Hendricks hjemmeside afslører bl.a. kamille
Appelsinen var alt for dominerende i Take One, så den blev udeladt og Gastromands Gin skulle dermed bestå af:
- Agurk
- Citronskal
- Rosenblade
- Koriander
- Kamille
Tørret kamille kan bl.a. fås i Matas, men jeg synes ærlig talt det var sjovere bare at bruge det tebrev jeg havde liggende i skabet.
Den præcise opskrift på en hjemmelavet Hendricks Gin får du her:
Ingredienser
- 0,5 L Hjemmelavet basisgin
- 1 tsk Letknuste korianderfrø
- Citronskal af 1 citron
- 1 håndfuld Rosenblade gerne hybenrose
- 1 Brev kamillete
- Saft af 1/4 agurk
Sådan gør du
- Prop koriander, citronskal og rosenhovedet i glasset og ryst
- Lad trække 1 times tid - duft og smag evt. undervejs og vurder om den skal have mere tid
- Tilsæt brevet med kamillete
- Lad trække yderligere 15 min.
- Fisk ingredienserne op af glasset
- Filtrer evt. som ved enebærrene
- Sidst og aller vigtigst smager du til med agurksaften - har du en Hendricks, har du naturligvis noget at sammenligne med
Og så er det ellers bare at servere med din favori-tonic!
Få flere gode idéer til din næste hjemmelavede snaps på Aalborgakvavit.dk
Stik os en kommentar-
Kan jeg bruge vodka i stedet for Aalborg basis, der jo er lidt tyndt?😉
Kh Hanne -
Min basisgin har jo selvsagt taget farve af de knuste enebær.
Nu går jeg i gang med at eksperimentere med de forskellige smage.
Kan frosne rabarber bruges?
God jul og godt nytår. -
Jer har en del juleakvavit på hylden, jeg drikker det sjældent.
Kan jeg transformer det til Gin. -
Jeg en del Julesnaps på hylden, jeg drikker sjældent snaps.
Kan transformer det til Gin. -
Tak for nogle fantastiske opskrifter. Efter at jeg har laver basisgin har jeg brugt peperkorn og havtorn. Jeg kan ikke rigtig finde nogle opskrifter med havtorn kender du en opskrift ?
-
Hejsa – jeg vil også til at kaste mig ud i at lave min egen Gin. Jeg har en liter finsprit, går ud fra, at jeg blot kan fortynde denne til ca. 40%, så har man vel det der svarer til de “basis Gin” man kan købe i forretningerne ?
-
Hejsa – skal da også lige prøve. Laver selv en rønnebær snaps (Bornholms røn) og har lidt til overs i fryseren. Tænkte om ikke det kan bruges i Gin og ser så, at både Njord og den skotske Caorunn indeholder dette. Tænker at ville prøve med Rønnebær, Koriander, Citron og kamille – nogen, der vil give et bud på mængden af hver til en flaske?
pft mvh John -
Hvorfor ikke lave ekstrakter af hver ingerediens, som så kan fremstilles, f. eks når roser og agurker blostrer, samt når enebær er modne etc?
-
Tænker at skulle forsøge mig første gang med hjemmebryg og synes opskriften lyder fantastisk. Har læst kommentarerne og kan forstå at agurksaft skal i umiddelbart inden servering. Omkring rosenblade hvordan skaffer man dette hvis man ikke bare kan købe en rose i en blomsterbutik. Den kan vel være sprøjtet ? Andet man kan erstatte med ?
-
-
Halløj. En lidt sen kommentar, men jeg er ny i hjemmebryggeriet. Er på min anden omgang gin, og jeg synes det kniber lidt med farven… kan man tilsætte farvestof, der ikke giver smag?
Jeg synes ikke lige jeg kan finde noget, men ville være fedt hvis jeg eks. kan gøre min gin grøn i stedet for den pisgule farve den har nu. -
Agurkesaft- Mon dog?
Man skal vist hellere smutte ud i drivhuset og samle agurkeBLOMSTER. -
Hej !
Der er flere gange blevet spurgt om hvor længe en hjemmelavet gin kan holde. Det er dog ingen der har svaret fornuftigt. Min oplevelse af min hjemmelavede gin var nemlig at efter den blev fyldt på flaske og skulle gemmes til en festlig lejlighed, endte den op med at være kedelig og helt uden den gode smag den havde da jeg fyldte den på flasken. Er det noget I andre kender til ???Vh Simon
-
Agh hjælp jeg har for megen agurkesaft i … ( har fulgt take Two) hvad gør jeg ? Starter forfra? Eller er der noget der kan rede den? -
Hej. Opskriften og ingrediensernes blandingsforhold i det såkaldte “fejlskud”, der endte som en mellemting imellem julesnaps og gin kunne jeg rigtig godt tænke mig. Kan jeg finde dem et sted? Med tanken på julens snarlige komme ville et sådant “bastardprodukt” inden for alkoholens verden være helt perfekt til en af de julefrokoster, jeg skal deltage i. ;-) -
Fantastisk guide! Jeg brugte dog kittet fra ginlab.dk men det foregik meget på samme måde – slap bare for at købe al udstyret… Jeg tilføjede dog selv agurkeskiver, der var skrællet på langs; dét giver et helt vildt lækkert touch… Godt tip!-
Fantastisk guide! Jeg brugte dog kittet fra ginlab.dk men det foregik meget på samme måde – slap bare for at købe al udstyret… Jeg tilføjede dog selv agurkeskiver, der var skrællet på langs; dét giver et helt vildt lækkert touch… Godt tip!
-
-
Hvor lang tid kan den færdige gin holde sig efter den er færdig?
-
Tænker indtil den er fordampet
-
-
Hej gutter
Jeg har forsøgt et par gange med jeres opskrift, og en lille smule variation. I begge tilfælde bliver den mørk ligesom jeres billeder viser – har I ikke et fedt trick til at holde den klar i farven?? :-)
God onsdag!
Vh. Kristian -
Hvad betyder “1×5 cm citronskal”?
Det er en meget konfus mængdeangivelse, synes jeg.
Der er små citroner og store citroner.
Jeg må prøve mig frem.
Comments