Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 7. december 2024

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Mac and cheese med dansk øko-ost

Mac and cheese med dansk øko-ost
Webmasteren
Der er osteretter og så er der osteRETTEN over dem alle - Mac and Cheese

Vanedannende symbiose af ost og pasta med populærkulturelt udspring i Guds eget land. Prøv at droppe den traditionelle cheddar til fordel for nogle gode, lokale, økologiske oste.

Opskriften er udgivet i samarbejde med Mejeriforeningen og ostekulturkampagnen Ost & ko. Se også opskriften på en svedig klassisk ostefondue, og læs artiklen om “5 ting, du slet ikke har fattet om økologisk ost“.

Der er retter, som er osteretter, fordi de indeholder ost, og fordi osten løfter helheden eller en specifik hovedingrediens til nye højder. Og så er der retter, som er osteretter, fordi osten får lov til at spille smagsmæssig førsteviolin. Sådan en ret er mac and cheese. En køkkenteknisk komposition, hvis eneste formål at at transportere rå mængder af dybt stimulerende, cremet, intens og varm smeltet ost ind i din krop.

Som til de fleste andre osteretter handler det store spørgsmål om, hvorvidt ingredienslisten skal holdes så neutral som muligt for at give plads til ostens eget udtryk. Eller om det er ok at sætte en lille kontrasterende retning på, fx i form af noget syre (fx via sennep) eller krydret frugtighed (fx via paprika/cayennepeber e.l.). Her i opskriften har vi valgt sidstnævnte.

Et alternativ er at køre den syrligt/frugtige kontrast som garniture fx i form af syltede jalapeños/peberfrugter. Nogle vælger at gå den tunge umamiplanke helt ud og toppe mac’en med bacontern, ristede hasselnødder, skinke eller kylling. Gastromand-style. Because why not. Giv den gas!

Mac and Cheese – med dansk økoost

Der er osteretter og så er der osteRETTEN over dem alle – Mac and Cheese
4.80 fra 10 stemmer
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 400 g makaroni
  • 25 g smør
  • 25 g mel
  • 3 dl sødmælk
  • 1 dl fløde
  • 2 dl revet økologisk ost gerne en moden og intens fast ost
  • 1 dl revet økologisk mozzarella pga. typens formidable smelteevne
  • 1 dl rasp
  • ½ tsk. paprika
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 180 grader
  • Kog pastaen i saltet vand, til den er al dente. Drys med lidt olivenolie, så den ikke klistrer sammen
  • Smelt smør i en gryde. Tilføj mel og rist af under omrøring. Tilsæt herefter mælk lidt ad gangen under omrøring, så du undgår klumper. Tilsæt fløden til sidst. Kog godt igennem
  • Tilsæt halvdelen af den revne ost til saucen. Rør godt rundt, og smag til med salt, peber og paprika
  • I et ildfast fad kommes halvdelen af pastaen, halvdelen af saucen, derefter resten af pastaen og resten af saucen. Dæk overfladen med resten af osten, og drys med et let lag rasp
  • Bages i ovnen i cirka 20 min. Osten skal være smeltet, og raspen skal være gylden
  • Servér som hovedret med en stor grøn salat eller som tilbehør til hvad som helst
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar
Tags

Kommentarer

  1. 5 stars
    Mac and cheese – retten som kan være lige så lækker, som den kan være tarvelig :) Dette er bevis på at en ret, som mange forbinder med med en tarvelig færdigret man køber i en æske, kan være ret lækker, hvis bare man bruger nogle ordentlige råvarer.

Smid en kommentar

4.80 from 10 votes (9 ratings without comment)

Opskrift Vurdering