Endelig en opskrift: Maltboller – med ØL!
Jeg har længe battlet med at finde en opskrift på noget maltbrød, som virkelig var god. Jeg har nok afprøvet 4-5 forskellige bagemetoder og endnu flere forskellige ingredienser, før jeg landede på denne opskrift. Faktisk var nogen af de brød jeg kom frem til så dårlige at ikke en gang fuglene gad æde det.
Men nu er den her – maltbollen som fungerer. Brug den som kuvertbrød, i madpakken, brunch eller til morgenbordet.
Læs også: Simremad: Kanin i øl
Ingredienser
- 150 g surdej
- 250 g maltmel
- 100 g rugmel
- 420 g sigtemel
- 5 dl. Stout
- 25 g gær
- 15 g salt
- 5 spsk. olie
- 2 spsk. honning
- 1 spsk. brun farin
Sådan gør du
- Bland gær og øl, og kom surdej i.
- Tilføj olie, honning, brun farin og mel og kør det hele på en maskine i mindst 8 min.
- Kom salt i, og kør dejen videre i 2 min.
- Lad dejen hæve i 2 timer. Dejen er gerne meget klistret, men det er helt okay. Drys den gerne med lidt mel inden hævning.
- Kom mel på hænderne og form bollerne. Der bliver typisk til 18-20 boller. Det er nødvendigt at bruge flere bageplader.
- Når bollerne er formet skal de efterhæve på bagepladerne i ca. 1 time.
- Fyr op for ovnen på max. (250-260 grader). Sæt et fad med vand i bunden af ovnen.
- Når ovnen er brandvarm smider du en bagplade i midten og skruer ned på 220 grader og bager bollerne i 23 min.
- Bollerne kan sagtens spises varme.
Hvordan ser dit favoritbrød ud?!
Stik os en kommentar-
Det er formodentlig lyst maltmel, der er anvendt. Det bliver helt sort og bittert med mørkt(brændt) maltmel.
-
Det er da godt nok det dyreste bage boller-forsøg, jeg har prøvet. Maltmel fra Aurion – 60 kr. Stoutøl – 25kr. Sigtemel til 13.kr og så det løse. Forsøget mislykkedes. De er totalt bitre, de boller, der kommer ud af den proces. På Aurion posen står der, der max skal bruges 2 spise skefulde. Jeg kan læse, her i tråden, folk spørger dig, om det ikke er for meget maltmel. Jeg var faktisk i tvivl, om jeg skulle sætte den sidste plade boller i ovnen. Tror ikke, vi får dem spist. Æv. -
Hej.
Kan man evt bruge almindelig gær, istedet for surdej?
-
Jeg har prøvet denne opskrift hvor jeg har bagt det som et stort brød, men det blev meget tyndt og flad, smagen var dog helt fantastisk, har du nogle erfaringer med at bage det som et brød?? -
Hej! Bollerne ser godt nok fine ud, men har du ikke et billede, hvor du har skåret en af dem over?
-
Surdej? Er ikke velbevandret i dette. Hvad er sammensætningen til maltboller?
-
Hej….
Jeg er lige støt på opskriften og den ser mega lækker ud- er allerede igang med surdejen:) men….. Jeg tænker det samme som der er blevet spurgt om, 250 g maltmel:0 det virker godt nok af meget… Er det en skrivefejl?? Og at der skulle stå 25 g? Syntes ik der helt bliver svaret på det der bliver spurgt om;)
Vh Rikke -
Hey mand!
Hvilken maltmel bruger du?
Jeg har en øko en som er mørk som det herligste kakaopulver. Men som regel bruger jeg bare et par skefulde i en dej.
Derfor lyder det lidt voldsomt med 250 gr maltmel i din opskrift – som jeg ellers har tænkt mig at kaste mig ud i, da jeg også har afsøgt en god maltdejsopskrift længe.fru Winther
Comments