Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. februar 2024

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Plan Bee – New York baseret øl i verdensklasse

Plan Bee – New York baseret øl i verdensklasse
Hopdaddy

Jeg har igen haft gang i et samarbejde med en af mine favorit webshops. Nemlig https://www.kihoskh.dk/. De har leveret tre virkelig spændende øl denne her gang!

Ind imellem støder man på noget øl, som kan noget ekstra. Og indimellem støder man på øl som kan noget helt helt særligt. Plan Bee Farm Brewery er netop den slags øl!

Udover at være et 100% New York State gård bryggeri. Så laver Plan Bee øl på sin helt egen måde. Blandt andet med deres egene gærstamme, fra egne bistader…

Plan Bee Farm Brewery klinger på ingen måde med noget man kender. Måske det dufter en smule af Farmhouse Ales, men det er vist også det!
Hos Plan Bee har de gentænkt det at lave øl. Samtidighed med, at de har taget det helt ned. Helt ned til at plan hvor det ikke bliver mere jordnært og i kontakt med processen. Selvom New York State lyder stort og smart. Så er folkene bag Plan Bee det absolut modsatte. De beskriver sig selv og deres øl sådan her:

At Plan Bee Farm Brewery our mission is to brew 100% New York State ingredient beer. We source all our ingredients from the state of New York with many grown on site. Our beers go from ground to glass within measurable feet of their origins. Our goal is to work with local businesses to produce a delicious product for the community we serve.
Today, brewers talk about ‘local’ craft beer while sourcing ingredients from around the world. At Plan Bee Farm Brewery, we define ‘local’ as that which grows in New York State, if not on our farm. Over the course of the next few years we will work tirelessly to reduce the radius of our sourced ingredients. The goal is to be able to say, “I planted & processed everything in this beer personally.” 

Så ja. Plan Bee er 100% NYS basseret øl. Alt deres øl er gæret vildt med deres egne gærstammer. Gærstammer de blandt andet har rendyrket fra deres egne bistader og honning her fra. Hvis ikke det lyder spænende nok endnu, så bruger de også coolship i deres brygproces.

Det er en gammel metode, bedst kendt fra Belgien, hvor man lader urten (øl før det er tilsat gær) køle naturligt i store åbne kar. Det giver selvfølgelig en ukontrolleret, men ønsket, tilførsel af bakterier og kulturer fra luften.

Tre utroligt flotte flasker. Man er ikke i tvivl om at der har været bier indblandet!

Jeg har smagt, testet og bedømt tre forskellige øl fra Plan Bee. Udover de tre viste øl, så har https://www.kihoskh.dk/ yderlige to varianter i sortiment. Blandt andet Pepper Vild Ale med blandede chilifrugter.

Plan Bee har valgt af afbillede en bi på alle deres øl. Det giver selvfølgelig god mening, eftersom deres husgær stammer fra bistaderne på gården.
Der er dog lidt ekstra bi i den sidste øl. Som jeg virkelig glæder mig til at fortælle om! Nu har i fået en idé om hvem Plan Bee er og hvad de kan. Så her kommer der lidt øl!


Introøl fra bondegården

Plan Bee – Barn Beer

Barn Beer er Plan Bees basisøl, eller signaturøl om man vil.
Det er en 5,5% American Wild Ale. Endnu en gang beskriver de måske øllen bedst selv:

“100% NYS ingredients: 6-row organic barley and wheat from Stone House Farms and malted at Hudson Valley Malt (Germantown, NY), hopped with Perle and Saaz from Crooked Creek Hopyard (Addison, NY) and fermented with a wild yeast culture from our raw honey and honey comb from our bees on the farm in Poughkeepsie, NY. Coolship cooled and fermented in white oak. “

Hvis ikke det allerede lyder eksklusivt nok. Så gør den flotte flaske da det sidste! Det her er i min optik en utroligt flot basisøl! Den viser fint hvad Plan Bee forsøger. Nemlig at lave vildtgæret forfriskende øl med karakter.

Øllen fremstår utroligt lys med en flot gul farve. Men meget lys. Den ser bestemt ikke ud af meget. Duften er meget mild , men byder dog på lidt mere. Den har fine noter af korn, lyst brød og en behagelig syrlig undertone.

Smagen er super frisk og læskende. Den er fyldt med flotte perlende bobler, en knas tør eftersmag og en lille smule hø. Det lugter lidt af, at den godt kunne udvikle noget mere karakter ved at ryge i kælderen et års tid.

Men alt i alt en virkelig fin sommerøl!

Pris: 118.- for 37,5cl
Kan købes her: https://www.kihoskh.dk/products/plan-bee-barn-beer


Blommer og ferskner fra naboen

Plan Bee – Rose Hill

Rose Hill er trods navnet hverken lavet med roser eller noget andet i den stil. Den er lavet med blommer og ferskner fra Rose Hill Farm, som øllen så er opkaldt efter. Rose Hill Farm er en biodynamisk frugtfarm der blander et hav af forksællige sorter. Det vil sige, at ingen ved hvilke sorter af blommer og ferskner der er brugt i øllen.

Rose Hill lander også på 5,5% så det er ikke her forskellen ligger.
I bund og grund er basisøllen den samme. Her har den bare ligget og trukket med store mængder frisk frugt. Hvilket giver en markant anderledes karakter. Her begynder Plan Bee virkelig at vise hvad de kan!

Udover at farven er en tand dybere end Barn Beer, så har dne også markant mere at byde på. Duften er sart og elegant med fine noter af fersken og hyben. Den gemmer også på en tiltalende sødlig blommenote til sidst.

Smagen er SÅ fin og afstemt. Øllen har en elegant syre, der følger hele vejen igennem. Den byder på en subtil smag af fersken og blomme.

Det her er en virkelig elegant frugtøl! Flot afstemt og virkelig velbalanceret.

Pris: 150,- for 37,5cl
Kan købes lig her: https://www.kihoskh.dk/products/plan-bee-rose-hill


Flagskibsøl med bivoks

Plan Bee – “COMB”

“COMB” er en forkortelse af honeycomb altså bikage eller honningtavler i en kommerciel bistad. Bikagen er den voksstruktur bestående af sekskantede huller som arbejderbierne laver. Det er blandt andet den voks man kan lave lys og lignende af.

“COMB” er en helt anden klasse end de andre øl. Det er en øl der bliver lavet en gang om året. Øllen er et blend af øl lagret på flere fadtyper: neutral amrikansk eg, rødvinsfade, hvidvinsfade og bourbonfade.

Det her er virkelig en speciel øl! Farven er åbenlyst mere mørkere og mere dyb. Mens duften er hårdt præget af bivoks. Den dufter virkelig kraftigt af bivoks. Hvilket overraskende nok faktisk er virkelig, virkelig lækkert!
Udover bivoks har den tydelige noter af egetræ.

COMB smager heldigvis ikke af bivoks som sådan. Men fedmen er der! Smagen er både flot syrlig og fed samtidig. Virkelig en lækker balance!
Noterne af egetræ varer ved i smagen, samtidig med en smule hø og en mildt cremet fornemmelse fra det flotte skum.

Det her er på alle måder en oplevelse man skal unde sig selv!

Pris: 245,- for 75cl
kan (og bør) købes lige her: https://www.kihoskh.dk/products/plan-bee-comb


Hopdaddy over and out!

PS. HVis du er tørstig efter mere humle, så følg med lige her: https://www.instagram.com/hopdaddydk/

Og vær aldrig bange for at komme med en kommentar eller to!

Tak fordi du læser med.

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Mark V

  Ser dejligt ud, men også nogle ret voldsomme priser må man sige.

  Overvejet at kigge lidt på https://www.treehousebrew.com/ som ligger i MA?

  De dyrker også en del af deres ting selv og laver absurd gode øl!
  (var så heldig lige at få et ny batch her i sidste uge, lækkert!)

  • Hopdaddy

   Hej Mark.
   Ja, vi er enige om at priserne måske ligger lige til den gode side.
   Personligt syntes jeg dagtens de to af øllene kan bære deres pris.
   Mens basis øllen måske burde ligge lidt lavere.

   Men pris er altid en svær diskussion!

   Tree house Brewing kender jeg skam godt. Jeg har desværre til gode at smage deres øl. Da de jo ikke just ligger og flyder hvor som helst her i europa. Desværre.

   • Mark V

    Jeg har det i hvert fald noget stramt med tanken om en “basis” øl til over 300 kr/L. Så forsvinder “basis” delen ligesom lidt :)

    Til de priser er de her øl kun noget man prøver for at prøve dem, ikke øl man reelt kommer til at drikke, hvilket jo er synd såfremt de er så gode.

    Treehouse distribuere desværre ikke deres øl da de kan afsætte alt hvad de laver direkte ved bryggeriet. Vi må håbe de får skaleret op så de kan komme på markdet.
    Personlig er jeg så heldig at mit hovedkontor ligger relativt tæt derpå og jeg har kollegaer som elsker lidt øl udveksling :)

Smid en kommentar