VIN UDEN PIS: Sommerens bedste grillvine
For satan mand, kan du mærke det? Der er den ondenhyleme varmegrader i luften, du har verfet møllene ud af bermudaerne og luftet gipsbenene i haven for første gang. Pigebenene er allerede solbrune, strandene har gæster og det er sgu SOMMER.
Så skal kuglegrillen ud fra vinterhi, Silvan har briketter på paller og du skal for alvor i gang med at grille.
Så kunne vi jo lige lave et par aftaler, ku’ vi ikke? Den første kunne være, at vi blev enige om at ikke alting behøver at blive lavet på grill. Det betyder at dine petit four marengs, lagkagebunde og blødkogte æg stadig gerne må laves i køkkenet. Ligeså din risotto, dine ægte saucer og din morgen havregrød.
Jovist, det kan da alt sammen lade sig gøre på en grill, hvis man nu nørder med den slags. Men det kan også lade sig gøre at slå plænen med en tre-i-ener. Det betyder ikke, at det er en god idé. Ok?
Den anden aftale kunne til gengæld være, at du udfordrer dig selv lidt mere, med det der så rent faktisk giver mening at grille. Måske behøver det ikke altid at være Føtex-slagterens affaldsbakke med svinekam, pølser og hakkebøffer med urtesørgekrans?
Det kunne være året, hvor du kaster dig ud i at grille østers, hvide asparges og blæksprutte. Bare lige for at prøve noget nyt.
Nå, men vi behøver egentligt ikke at aftale en skid. Men måske kunne du lokkes til at drikke lidt vin til? Du kan gå flere veje. Du kan drikke tunge, tætte og kraftige vine, der matcher dit røde kød, dine blodige wagyu-bøffer og den rosa lammekølle. Eller du kan vælge saftige, lette vine, der er behagelige i varmen og skaber kontrast til det ofte tunge grillmåltid. Hvad end du vælger, så køl dine vine ned til mindst en 14-16 grader. Rødvin varmere end 18 grader har kun sin berettigelse med rosiner og mandler i, og det må gerne vente lidt. Jo varmere vejr, desto koldere vin. Den skal nok nå at blive lun, hurtigere end du bryder dig om.
En enkelt hvid har sneget sig med i testen og den kører du bare lige fra køleskabet.
Afsted, skipper, der er grillkul, der skal tændes op. Skål!
Sommerens grillvine
Famille Durieu Vin de France u.å [BEDST TIL PRISEN]
Pris: 125,-
Forhandler: Noer&Kofod
Skal lige have lidt luft inden venlig fadduft og sommerbær dukker op. Munden er lige dele solbærcharme og faste tanniner, lige det du har brug for til en juicy steak. Flot vin. der kommer fra Neuf, og lige udenfor, hvorfor det “kun” er en “Vin de France”.
Uro Toro 2014 [BEDST I TEST]
Pris: 175,- v.6 (normalpris 285,-)
Forhandler: Jysk Vin
Flot, tæt og indbydende næse af mørke bær. Tæt og meget kraftig mund med rigelige finkornede tanniner og krydret finish. Flot spansk bulderbasse til de rødeste bøffer eller en rosa-forgudsskyldikkegennem-stegt dyrekølle fra sommerbukken.
Zuccardi Q Tempranillo 2014
Pris: 99,95 v. 6 (normalpris 139,95)
Forhandler: Jysk Vin
Varm, moden og venlig frugtnæse med vanilje fra fad. Harmonisk og venlig mund med bløde tanniner og pæn saftighed. Dejligt krydret og prisvenlig grill-allrounder til alt fra vejfest til tomandsterrassehygge.
Pulenta Malbec 2016
Pris: 199,-
Forhandler: Propperiet
Tæt næse af røde bær og et pikant pift af kærnemælk og maling. Munden er juicy, let og venlig og det kan have sin fordel i grillkontekst. 14 grader, store glas og ditto slurke. Fin vin, der dog ikke lever helt op til prisen.
Cepa Alta Roble 2016
Pris: 112,50
Forhandler: Noer&Kofod
Så er der dæleme smæk på både fad og frugt i næsen på denne fætter fra Ribera del Duero. Munden er elegant jammy og det hele er rart. Også til leverancerne fra din kuglegrill.
Black Cloud Red Blend 2017
Pris: 126,-
Forhandler: Noer&Kofod
Charmerende næse af ymer, fad og brombær. Munden er silkeblød, slikken og pleasende. Teknisk vellavet og bredt appellerende vin, der også klarer sukkerholdige bbq-marinader. Desværre noget for dyr.
Abbotts&Delaunay Corbieres A tire d’Aile 2017
Pris: 99.33 v. 3 stk. (normalpris 129,-)
Forhandler: Propperiet
Næse af let umoden frugt. Let, tør mund med ru tanniner. Rustik, men ikke uden charme. Dekantér og køl ned, så bliver alt godt.
Naturaleza Salvaje Azul y Garanza 2017
Pris: 199,-
Forhandler: Propperiet
Afdæmpet næse med sødmefuld frugt. Meget saftig og behagelig mund med engleblide tanniner. Elegant og vellavet vin til fjerkræ og kalv.
Lealtanza Reserva Rioja 2012
Pris: 125,- v.6 (normalpris 139,-)
Forhandler: Jysk Vin
Flot udviklet og moden næse. Munden har saftig syre, medium fylde og masser af velsmag. Flot gammel vin, der måske ikke er helt oplagt til grill, så gem dine amerikanerrubs og keep it simple. Lammefilet, bagt kartoffel og grøn salat. Eller kanin. Mmmmmmm…..
Piqueras Black Syrah & Monastrell
Pris: 65,- v.6 (normalpris 80)
Forhandler: Erik Sørensen
Ret reduktiv og småpruttet næse, så giv den luft. Munden er ret sødlig og let prikkende. Frugt, træ, alkohol og sødme i venlig kommerciel stil. Prøv kølig til hverdagsgrillpølserne.
El Sentido de la Vida 2015
Pris: 150,- v.6 (normalpris 200)
Forhandler: Erik Sørensen
Krydret og gavmild næse med nydelig, veldoseret fadnote. Munden er saftig og elegant med tørre, omgængelige tanniner. Flot vin på spændende blend af syrah, cencibel, cab og monastrel.
3 finger Jack Old Vine Zinfandel
Pris: 119,- (normalpris 179,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Masser og tæt og venlig frugt i næsen. Krydret mund med varm frugt. Småvulgært på den fede måde og helt velfungerende i grill sammenhæng. Hold den sval.
Terra Linda Syrah 2017
Pris: 59,- (normalpris 89)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Næse af tjære, brombær og tæt på overdoseret fad. Munden er venlig, glat og i pæn balance. Teknisk flot vin, der måske savner lidt personlighed, men hey…..59 kroner? Det er en god pris for en venlig grillfætter.
Botijo Rojo Garnacha Vinas Viejas 2016
Pris: 85,- (normalpris 139,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Her er også tæt næse med masser af fad. Munden er lidt lettere i udtrykket, saftig og behagelig. Venlig og vellavet, alsidig vin, der nok skal håndtere hele sortimentet fra “slagterens grillpakke”
Naia 2018
Pris 110,- v. 6 (normalpris 160)
Forhandler: Erik Sørensen
Krydret næse af våd flint og pomelo. Tæt og spicy mund, der kan være med på hvadsomhelst. Grillet hønsefugl, blæksprutte eller torskefisk, lammefilet, brisler. Eller paella, når vi nu er i Spanien. Nydelig hvidvin på verdejo.
Stik os en kommentar
Tags
Abbotts&Delaunay Corbieres A tire d'Aile Black Cloud Red Blend botijo rojo Cepa Alta Roble El Sentido de la vida Erik Sørensen Erik Sørensen Vin Grill Grillvin Jysk Vin Kjær & Sommerfeldt naia Naturaleza Salvaje Azul y Garanza Noer&Kofod Piqueras Black Propperiet Pulenta Malbec Syrah Tempranillo terra linda Verdejo Zuccardi Q-
Hej vinhjerne
Dejligt humoristiske indlæg du laver, men hvor har I gjort af Mads? Det er længe siden, han har skrevet noget. Vi savner ham.
Comments