Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

4 Comments

VIN UDEN PIS: Sommerens bedste grillvine

VIN UDEN PIS: Sommerens bedste grillvine
Vinhjernen

For satan mand, kan du mærke det? Der er den ondenhyleme varmegrader i luften, du har verfet møllene ud af bermudaerne og luftet gipsbenene i haven for første gang. Pigebenene er allerede solbrune, strandene har gæster og det er sgu SOMMER.

Så skal kuglegrillen ud fra vinterhi, Silvan har briketter på paller og du skal for alvor i gang med at grille.

Så kunne vi jo lige lave et par aftaler, ku’ vi ikke? Den første kunne være, at vi blev enige om at ikke alting behøver at blive lavet på grill. Det betyder at dine petit four marengs, lagkagebunde og blødkogte æg stadig gerne må laves i køkkenet. Ligeså din risotto, dine ægte saucer og din morgen havregrød.

Jovist, det kan da alt sammen lade sig gøre på en grill, hvis man nu nørder med den slags. Men det kan også lade sig gøre at slå plænen med en tre-i-ener. Det betyder ikke, at det er en god idé. Ok?

Den anden aftale kunne til gengæld være, at du udfordrer dig selv lidt mere, med det der så rent faktisk giver mening at grille. Måske behøver det ikke altid at være Føtex-slagterens affaldsbakke med svinekam, pølser og hakkebøffer med urtesørgekrans?

Det kunne være året, hvor du kaster dig ud i at grille østers, hvide asparges og blæksprutte. Bare lige for at prøve noget nyt.

Nå, men vi behøver egentligt ikke at aftale en skid. Men måske kunne du lokkes til at drikke lidt vin til?  Du kan gå flere veje. Du kan drikke tunge, tætte og kraftige vine, der matcher dit røde kød, dine blodige wagyu-bøffer og den rosa lammekølle. Eller du kan vælge saftige, lette vine, der er behagelige i varmen og skaber kontrast til det ofte tunge grillmåltid. Hvad end du vælger, så køl dine vine ned til mindst en 14-16 grader. Rødvin varmere end 18 grader har kun sin berettigelse med rosiner og mandler i, og det må gerne vente lidt. Jo varmere vejr, desto koldere vin. Den skal nok nå at blive lun, hurtigere end du bryder dig om.

En enkelt hvid har sneget sig med i testen og den kører du bare lige fra køleskabet.

Afsted, skipper, der er grillkul, der skal tændes op. Skål!

Sommerens grillvine

 

Famille Durieu Vin de France u.å [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 125,-

Forhandler: Noer&Kofod

Skal lige have lidt luft inden venlig fadduft og sommerbær dukker op. Munden er lige dele solbærcharme og faste tanniner, lige det du har brug for til en juicy steak. Flot vin. der kommer fra Neuf, og lige udenfor, hvorfor det “kun” er en “Vin de France”.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Uro Toro 2014 [BEDST I TEST]

Pris: 175,- v.6 (normalpris 285,-)

Forhandler: Jysk Vin

Flot, tæt og indbydende næse af mørke bær. Tæt og meget kraftig mund med rigelige finkornede tanniner og krydret finish. Flot spansk bulderbasse til de rødeste bøffer eller en rosa-forgudsskyldikkegennem-stegt dyrekølle fra sommerbukken.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Zuccardi Q Tempranillo 2014

Pris: 99,95 v. 6 (normalpris 139,95)

Forhandler: Jysk Vin

Varm, moden og venlig frugtnæse med vanilje fra fad. Harmonisk og venlig mund med bløde tanniner og pæn saftighed. Dejligt krydret og prisvenlig grill-allrounder til alt fra vejfest til tomandsterrassehygge.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Pulenta Malbec 2016

Pris: 199,-

Forhandler: Propperiet

Tæt næse af røde bær og et pikant pift af kærnemælk og maling. Munden er juicy, let og venlig og det kan have sin fordel i grillkontekst. 14 grader, store glas og ditto slurke. Fin vin, der dog ikke lever helt op til prisen.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Cepa Alta Roble 2016

Pris: 112,50

Forhandler: Noer&Kofod

Så er der dæleme smæk på både fad og frugt i næsen på denne fætter fra Ribera del Duero.  Munden er elegant jammy og det hele er rart. Også til leverancerne fra din kuglegrill.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Black Cloud Red Blend 2017

Pris: 126,-

Forhandler: Noer&Kofod

Charmerende næse af ymer, fad og brombær. Munden er silkeblød, slikken og pleasende. Teknisk vellavet og bredt appellerende vin, der også klarer sukkerholdige bbq-marinader. Desværre noget for dyr.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Abbotts&Delaunay Corbieres A tire d’Aile 2017

Pris: 99.33 v. 3 stk. (normalpris 129,-)

Forhandler: Propperiet

Næse af let umoden frugt. Let, tør mund med ru tanniner. Rustik, men ikke uden charme. Dekantér og køl ned, så bliver alt godt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Naturaleza Salvaje Azul y Garanza 2017

Pris: 199,-

Forhandler: Propperiet

Afdæmpet næse med sødmefuld frugt. Meget saftig og behagelig mund med engleblide tanniner. Elegant og vellavet vin til fjerkræ og kalv.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Lealtanza Reserva Rioja 2012

Pris: 125,- v.6 (normalpris 139,-)

Forhandler: Jysk Vin

Flot udviklet og moden næse. Munden har saftig syre, medium fylde og masser af velsmag. Flot gammel vin, der måske ikke er helt oplagt til grill, så gem dine amerikanerrubs og keep it simple. Lammefilet, bagt kartoffel og grøn salat. Eller kanin. Mmmmmmm…..

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Piqueras Black Syrah & Monastrell

Pris: 65,- v.6 (normalpris 80)

Forhandler: Erik Sørensen

Ret reduktiv og småpruttet næse, så giv den luft. Munden er ret sødlig og let prikkende. Frugt, træ, alkohol og sødme i venlig kommerciel stil. Prøv kølig til hverdagsgrillpølserne.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

El Sentido de la Vida 2015

Pris: 150,- v.6 (normalpris 200)

Forhandler: Erik Sørensen

Krydret og gavmild næse med nydelig, veldoseret fadnote. Munden er saftig og elegant med tørre, omgængelige tanniner. Flot vin på spændende blend af syrah, cencibel, cab og monastrel.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

3 finger Jack Old Vine Zinfandel

Pris: 119,- (normalpris 179,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Masser og tæt og venlig frugt i næsen. Krydret mund med varm frugt. Småvulgært på den fede måde og helt velfungerende i grill sammenhæng. Hold den sval.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Terra Linda Syrah 2017

Pris: 59,- (normalpris 89)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Næse af tjære, brombær og tæt på overdoseret fad. Munden er venlig, glat og i pæn balance. Teknisk flot vin, der måske savner lidt personlighed, men hey…..59 kroner? Det er en god pris for en venlig grillfætter.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Botijo Rojo Garnacha Vinas Viejas 2016

Pris: 85,- (normalpris 139,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Her er også tæt næse med masser af fad. Munden er lidt lettere i udtrykket, saftig og behagelig. Venlig og vellavet, alsidig vin, der nok skal håndtere hele sortimentet fra “slagterens grillpakke”

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Naia 2018

Pris 110,- v. 6 (normalpris 160)

Forhandler: Erik Sørensen

Krydret næse af våd flint og pomelo. Tæt og spicy mund, der kan være med på hvadsomhelst. Grillet hønsefugl, blæksprutte eller torskefisk, lammefilet, brisler. Eller paella, når vi nu er i Spanien. Nydelig hvidvin på verdejo.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Stik os en kommentar

Comments

  1. Jette Sauerberg

    Hej vinhjerne

    Dejligt humoristiske indlæg du laver, men hvor har I gjort af Mads? Det er længe siden, han har skrevet noget. Vi savner ham.

    • Hej Jette. Familiefaren er ikke længere en del af Gastromand, så du må nøjes med alle os andre:)

Submit a Comment