VIN UDEN PIS: Rhône, Forest, Rhône…
Vi er glade for Côtes du Rhône-vine i Danmark. I 2020 konsumerede vi knap 2,4 millioner flasker og det er da også en sjat. Og en 7% stigning i forhold til 2019. Co-Rhône-a? De fleste af dem er rødvine og der er al mulig grund til succesen. De krydrede, saftige vine, der typisk kommer fra det sydlige Rhône, passer både til den danske hverdagsgastronomi og vinøse temperament.
Selvom jeg lejlighedsvis begræder tendensen med at røde vine fra supermarkedet bliver tungere, kraftigere og sødere og stedse mere ens, så foretrækker jeg at vinene i det mindste afspejler, hvor de kommer fra og ikke er små amarone- eller ripassokloner. Og vinene fra Côtes du Rhône er traditionelt krydrede med en alkoholisk sødme, uden at være ubalancerede.
Det skyldes mest brugen af grenache, der oftest er primærdrue, men sjældent alene-drue i vinene. Grenache giver sødme og alkohol og det kræver ofte et supplement af noget andet, medmindre man er Chateau Rayas.
Læs også: VIN UDEN PIS: COVID-vine
Rent vinklassifikationsteknisk (langt ord) er der forskellige klasser af Côtes du Rhône. Der har, bogstaveligt talt, været dyrket vin i området fra før Kristi fødsel hvilket utallige fund af amfora-rester vidner om. Rygter om en stentavle med anmeldelser med overskriften ”Vinum Sine Urinae” er dog ubekræftede. Men de har gjort det længe, ok?
Nederst i hierarkiet har vi generisk ” Côtes du Rhône AOC”. Det er den største appellation og dækker hele Rhônedalen, men langt det meste kommer altså fra syd. Det meste er rødvin, men der laves også en sjat hvid og rosé. Et step op ad stigen kommer ” Côtes du Rhône Villages AOC”. Her er reglerne en tand mere strikse og kvaliteten derfor et nøk bedre. Endnu et trin oppe møder vi ” Côtes du Rhône Villages + bynavn AOC”. Omkring 20 småbyer i Rhône kan prale af at måtte lave vin i denne appellation. Måske har du hørt om Plan de Dieu, Visan eller Chusclan?
Der er et trin over dette og det er Rhône-dalens cru’er. Her kender du måske Hermitage i nord eller Chateauneuf-du-Pape i syd. Og så er vi oppe i en prisklasse, hvor det begynder at nive lidt.
Læs også: Coq au Vin (rouge)
Et særkende for Rhône (i hvert fald syd) er mængden af druesorter. Hele 13 forskellige druesorter, både røde og hvide, kan bruges til at sammensætte din tirsdagsfrikadellevin. Den mangfoldighed indenfor et distrikt er et særsyn og med til at gøre Rhône-vine til noget helt særligt.
Côtes du Rhône
La Bastide Saint Dominique Côtes du Rhône Villages 2018
Pris: 115,- v. 6 (normalpris 129,-)
Forhandler: Jysk Vin
Behagelig grenache-domineret næse med fin duft af røde bær og røget strejf af nymalet træterrasse. Munden er let og saftig med rustikke, upolerede tanniner og krydret finale. Dejlig vin med tydeligt aftryk af Rhône og med pænt styr på de hele 14,5%.
Domaine de la Janasse ”Terre d’Argile” CdR Villages 2018 [BEDST I TEST]
Pris: 139,- v. 6 (normalpris 175)
Forhandler: Jysk Vin
Her sker der virkeligt noget i snudeskaftet; Modne bær, garrique og et floralt, nærmest lavendel-agtigt pift. Munden er spicy og fyldig, uden at være tung og det hele hænger nydeligt og saftigt sammen. 2017 var en charmetrold. Det er ’18 også.
Domaine de Javone La Premiere Pente Côtes du Rhône 2018
Pris: 69,- (normalpris 119)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Økoblend på syrah og grenache. Næsen præget af lidt for moden frugt og er en smule alkoholisk. Munden er bestemt drikkelig og balanceret, med en kort letbitter finale. Er den stadig lidt ung? Plejer at være bedre.
Villa des Gres Côtes du Rhône 2019 [BEDST TEST PRISEN]
Pris: 74,- v. 6 (normalpris 95)
Forhandler: Jysk Vin
Krydret og relativt rhône-ish næse med røde bær og en urtet parfume. Munden er juicy med ru tanniner og livlig syre. Det er altså saftig og lækkert, det her, og du skal ikke købe færre end seks. Man behøver nærmest ikke andre Gres-gange i Rhône.
Côtes du Rhône u. producentnavn
Pris: 45,-
Forhandler: LIDL
Næsen er Ikke helt ren og lider af en spøjs, lidt for jammy note. For så vidt velfungerende mund med retronasalt tørsleffvaniljepift. Drikkelig, men ikke synderligt rhône’sk og lidt for karakterløs og ”gemacht”.
Sådan smager vi
Vinhjernen sætter flasker for munden og kører den i lodret. Der slubres højlydt for at lade luft slippe ind i flasken. Karakteren gives efter hvor meget, der bliver drukket; en gastromand per 1/6 flaske. Man kan således ikke få mere end 6 GM
Stik os en kommentar
Smid en kommentar