Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. januar 2023

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Rødvin & Ost!

VIN UDEN PIS: Rødvin & Ost!
Vinhjernen

”Kigger I ikke over til lidt ost og rødvin?”  Sådan har mange invitationer lydt på kryds og tværs af kongeriget og senere eksekveret på oldschool vis med ringe af peberfrugt, appelsinskiver og klaser af vindruer, som regel lagt oveni blåskimmelosten til stor skræk for de børn, der nuppede en drue. Altid hyggeligt med sådan en lidt mere uformel sammenkomst end en egentlig middag.

Det pudsige er, at fagfolk i form af sommelierer, vinskribenter og andre kloge hoveder i årevis har råbt højt om, at hvidvin er meget bedre til oste end rødvin. Jeg er selv en af dem. Hvidvin har syre og alkohol, der matcher mælkefedmen perfekt og der er en hvidvin til alle slags ost, lige fra sancerre til gedeosten til gewürztraminer til et stykke hørmende Münster. Til blåskimmel kan man drikke sauternes eller tilsvarende.

Men uanset hvad fagfolk råber om, så inviterer vi stadigt hinanden til ”Ost og rødvin”. Det tager vi konsekvensen af her på kanalen og tester konceptet af.  Vi har bedt om ostevenlige vine fra forhandlerne og ladet det være op til dem at vælge frit. Så nu er det tid til at blindteste de indkomne vine mod seks forskellige og klassiske ostetyper. Frisk gedeost, emmentaler, gruyeres, tomme de savoie, moden camembert og blåskimmel(Fourmé d’Ambert). 

Hver vin kan få op til 2 point per ost. 0, hvis det clasher helt, 1, hvis det fungerer nogenlunde og 2, hvis det er et godt match.  Så må vi se, hvad det bliver til.  Der indgår dog ikke det vanlige bombardement af uvedkommende frugt og grønt, ligesom alverdens ostevenlige condimenter eller andre marmeladelignende ting heller ikke får plads. Sukker kan, om noget, ødelægge en god rødvin, så vi lader vin møde ost 1 til 1 uden forstyrrende sidespring. 

Smagenoterne nedenfor er skrevet udenfor oste-kontekst, men ledsaget af en ”Oste-score” på op til 12 point, måske med en ledsagende kommentar om, hvor vinen fungerede bedst.

Say ”cheese” !

Dem til ostebordet

Hook&Ladder Pinot Noir 2017 [BEDST TIL MILDE OSTE]

Pris: 129,96 v. 6 ( normalpris 189,-)

Forhandler: Jysk Vin

Lidt reduktiv næse med masser af jammy jordbærduft. Munden har sødme efter amerikansk palette, men med syrebid til at kompensere. Meget blød, frugtdrevet pinot, der savner lidt struktur.

Til ost er den en acceptabel rødvins-allrounder og lander på ostescore:


Tempus 2021

Pris: 75,- v. 6 (normalpris 95,-)

Forhandler: Jysk Vin

Ret animalsk, småbrettet næse med dirty frugt. Rustik mund med sød frugt og småkradsende tanniner. Ikke uden charme, men ikke på niveau med årgangen inden.

Til ost fungerer den til faste, milde oste, men dens tanniner gør livet svært for den.


Louis Jadot Chorey-Lés-Beaune 2018 [BEDST I TEST]

Pris : 199,- (normalpris 289,-)

Forhandler : Kjær&Sommerfeldt

Lidt forknyt næse, der holder på dyderne. Blidt fadpræg. Saftig, velstruktureret mund med unge, upolerede tanniner. Kan snildt gemmes et par år.

Ikke ostevin. Gik an til emmentaler og til dels ged, men døde på resten. Lav mormorkylling i stedet.


Altanza Reserva 2015

Pris: 99,95 v. 6 (normalpris 149,-)

Forhandler: Jysk Vin

Tilbageholdende, men dejligt fadkrydret næse med sorte bær. Tæt, glat mund med begyndende blide tanniner og fin balance. Diskret sødme og tør finish.

Klarede som den første vin skærene til de fleste oste uden at være et supermatch.


Tommasi Ripasso ”Palanca” 2018

Pris: 119,- (normalpris 179,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Pleasernæse med vaniljeduftende fad, moden frugt og lidt staldnoter. Munden starter blidt med smådirty frugt inden heftig syre tager teten. Jeg savner en anelse balance til prisen.

Til ost fungerer vinen faktisk fint og håndterer alle oste uden at knække.


La Bastide Saint Dominique Côtes du Rhône 2020 [BEDST TIL PRISEN]

Pris:  105,- v. 6 (normalpris 119,-)

Forhandler: Jysk Vin

Skøn næse af hindbær, anis og urter. Harmonisk og charmerende mund med blid sødme og stor drinkability.

Til ost er dette testens bedste vin, især glimrende til halvhårde og hårde oste.


Stik os en kommentar

Smid en kommentar

ANNONCE