Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 3. december 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Syrah! Syrah! Syrah! – og så det lange…

VIN UDEN PIS: Syrah! Syrah! Syrah! – og så det lange…
Vinhjernen

Vinen længe leve: Syrah!  Syrah!  Syrah!…. – og så det lange.

Egentligt skulle det have handlet om Nordrhône, det kan jeg nemlig så godt lide, men så meget vin er der heller ikke derfra, altså Nordrhône, ude hos vores deltagende forhandlere og så var der selvsagt ikke mange vine til test og så kan det risikere at blive en kedelig artikel, hvis der ikke er en god håndfuld anmeldte vine og sådan skal det jo heller ikke være og fanden og hans, tjaaa ikke pumpestok, den var nemlig ikke hans, det hedder vist nok i sin fulde længde ”gid Fanden havde ham og hans pumpestok” og hvem han egentlig var, det aner jeg ikke. Men med en pumpestok var han nok ikke vinmager.

Nå, men tilbage til syrah. En skøn rødvinsdrue, der leverer sit allerypperste i det nordlige Rhône, hvor den er eneste tilladte rødvinsdrue. Til gengæld må man gerne blende med den hvide viognier, helt op til 20 % i visse appellationer og de klæder hinanden godt, de to druer.

Druen, der også kaldes shiraz i bl.a Australien og Sydafrika oprinder fra Frankrig, selvom man tidligere antog at den kom fra Persien, hvor byen Shiraz lå.

Syrah har lagt pollen til bestøvning af sorten peloursin og har dermed en andel af druen petite sirah(durif), som er populær i Californien og Israel. Og for at gøre forvirringen total brugte man i Rhone-dalen udtrykket ”petite syrah” om en særlig klon af syrah, der gav klaser med små druer. Forvirret? Så tag et glas vin.

Druen leverer kraftige vine med en pæn del tanniner og ofte en duft af brombær og peber. I Rhône ofte kombineret med duft af viol, ymer og bacon. Rhônestilen er kølig og elegant, i Australien var vinene i gamle dage tunge og bombastiske men her har man også fået øjnene op for en lidt lettere stil.

I det meste af den vinproducerende del af verden laves der vine på syrah og dagens test byder således på eksempler fra både Rhône, Spanien og U.S of A.  Et par stykker af dem er blends, men det tilgiver vi. Det er jo snart jul.

Syrah

 

Kunin Syrah 2014

Pris: 319,- v. 6 (normalpris 349,-)

Forhandler: Vinomani

Krydret næse, både af urter, maling og sød frugt. Munden har bløde tanniner, spændstig syre og blid frugt. Kedelig note, god vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Malijay Opus de Malijay 2013

Pris: 99,- v. 3(normalpris 149,-)

Forhandler: Propperiet

Det dufter godt der her, så vi tilgiver de 50% grenache. Der er røde bær, sød tjære og garrique (vinfint for “urteduft”) i næsen. Munden starter saftigere end Paris Hiltons dagbog inden strukturen af tannin og alkohol armerer den bløde frugt. Pæn vin, sgu.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Chateau Malijay La Part des Anges 2015

Pris: 99,- v. 3(normalpris 149,-)

Forhandler: Propperiet

Her er det hele 80 % syrah så nu snakker vi forretning. Næsen er lavendelkrydret, men ikke helt så gavmild som på Opus. Til gengæld er munden en større charmetrold end din festglade svoger og formentlig også mere elegant. Juicy, rank, mineralsk og yderst drikkevenlig. Steg et par lammeskanke og bliv et gladere menneske.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Terra Linda Syrah 2017

Pris: 59,- (normalpris 89,-)

Forhandler: Kjær & Sommerfeldt

Der er masser af jammy brombærfrugt i næsen på den prisvenlige spanier her. Munden er også en venlig boksehandske af fed, solvarm frugt inden du reddes af den tanniske gongong til sidst. Vellavet til prisen, sgu, om end den ikke er stor. Men stik en flaske til naboen, så han kan opgradere fra den billige købmandsripasso. Her er der bedre vin i samme stil og tilbudsprisen er ganske fair.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Chapoutier Crozes Hermitage Les Meysonniers 2016 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 199,-

Forhandler: Kjær & Sommerfeldt

Crozes Hermitage er en appellation i Nord Rhône og Chapoutier en af de gode gamle huse. Og næsen er HELT rigtig. Brombær, krydderiskuffe, kærnemælk og røg. Munden er rød frugt, knuste sten og saftighed i læssevis. Jæssir!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

J.L Chave Hermitage Farconnel 2014 [BEDST I TEST]

Pris: 375,-

Forhandler: Jysk Vin

Så er vi i en af de to største appellationer i Rhône: Hermitage. Yndlingsvin for både Kong Ludvig 13 og 14. Næsen er nu nærmere kongens hestestald, animalsk og rustik men ikke ucharmerende. Du kan jo dekantere, hvis du er lidt sart. Vinen er mundvandsdrivende saftig og smuk og jeg skriver ikke mere, for nu skal jeg drikke resten.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Stik os en kommentar

Smid en kommentar