Gastromand.dk | 22. August 2017

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Sommerens bedste rosévine

VIN UDEN PIS: Sommerens bedste rosévine
Vinhjernen

Er du mand nok til at drikke rosé? Der var en gang. Hvor rosévin var for tøsebørn og mandfolk drak bajere. Og gerne mange af dem. Der er jo fodbold, for helvede. Nå, men det var dengang og nu er nu. Man kan stadig høre en spæd protest i ny og næ, måske endda over selve eksistensen af rosévin, men de lyserøde dråber er kommet for at blive. Og du skal være et mandfolk for at drikke dem. Det kræver nemlig sin mand at sætte bisserne i noget, der stadig bliver betragtet som tøsevin, men rosévin kan altså noget, også for Y-kromosomer og du behøver hverken at bære silkehalsklud eller have bare tæer i sejlerskoene.

Skal vi lige bruge to ord på, hvordan man laver rosé? Det er ikke, som din morfar forsøgte at bilde dig ind, en blanding af hvid- og rødvin. Det er vin, lavet af rødvinsdruer hvor mosten har været kortvarigt i kontakt med drueskindet. “Maceration, mon ami”. Det kalder man processen, når man i rødvinsproduktion forsøger at trække farve og andet godt ud af drueskindet og det kan vare i flere dage. Til rosé taler vi i stedet om timer og nogle gange er din kølige rosé faktisk bare “bleed juice” fra rødvinsproduktion, det vil sige den most, der af selv ryger ud af druerne inden man begynder at presse det. Du kan google det, hvis du vil vide mere. Rosévins farve kan dermed bevæge sig fra “hvidvin med et pink skær” over løgskalsfarvet, laksefarvet til lys rubinrød.

Og hvorfor er det så lige, at du skal drikke rosé? Kommer man ikke helskindet igennem livet på “denvarpåtilbudshvidvin” og ripassokloner fra hele verden? Jo, formentlig, men du er jo ikke på Gastromand for at fortsætte dine vinøse uvaner, så kom nu bare tilbage i kampen!

For det første er rosé din sommerven! Sådan er det bare! For det andet, kan rosé noget, som hverken rød eller hvid kan. Den kombinerer det læskende fra hvidvin med lidt af strukturen fra rødvin. Og det er helt perfekt til den der grønne salat du lige slynger sammen og serverer til en varmrøget kylling eller kråsesalaten fra Frankrigsferien du prøver at genskabe. Perfekt til de gode hjemmelavede tærter, der er alt for langt imellem eller bare til når du skal lammetæve naboen i petangue.

Og vi har jo fået et læs til test. Lad os se om der er lyserøde guldkorn imellem.

Blandede Bolcher

6 Colombelle Rosé 2016

Pris: 59,95 v.6 (normalpris 69,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Lys laksefarve og lidt svovlet næse, der hurtigt damper af. Læskende mund med lidt stikkende syre., men det er sgu saftigt og fint.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

5 Vielle Mule by Jeff Carrell 2016 (BEDST TIL PRISEN)

Pris: 84,95 v. 6(normalpris 99,95)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Sart og meget lys vin. Næsen er funky og dufter parfumeret af frisk harpiks. Saftig og læskende mund. Juicy fætter, du også gerne må byde damerne.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine de Poulvarel 2016

Pris: 79,95 v. 6(normalpris 95)

Forhandler: jyskvin.dk

Dufter megabehageligt. Som i ”must have”. God saftig og harmonisk mund, forfriskende afslutning. We like!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

7 Rosato del Salento IGP

Pris: 59,95 v. 6(normalpris 79,95)

Forhandler: andrupvin.dk

Lidt snavset næse. Dufter af skolebibiliotek.. Munden har svag sødme og antydningen af en perle. Det gør den meget drikkevenlig, men ikke vanvittigt god.

2/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Sipp Mack Rosé d’Alsace 2016

Pris: 95,- v. 6(normalpris 115)

Forhandler: jyskvin.dk

Næse af granskov og rabarber. Mund med god tyngde og saftig finale. Ganske tung basse af en rosé at være, men den er sgu fin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Maris Old School Rosé 2015

Pris: 119,- v. 3(normalpris 149)

Forhandler: propperiet.dk

Fin frugtig og indbydende næse. Elegant og harmonisk mund, der indbyder til store slurke. Det kan vi lide. Old school er det nye sort, åbenbart.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Burggarten Rosé Trocken 2016 (TESTVINDER)

Pris: 119,- v. 3(normalpris 149)

Forhandler: propperiet.dk

Floral og frugtig og ren næse, ikke mindst. Saftig og spændstig mund. Læskende. Og megalækker. Den var tom, før vi opdagede. Pilselv rejer og hjemmepisket mayo, så kører bussen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Kommentarer

  1. Andreas

    Måske en lige lovlig konventionel samling – der sker enormt meget spændende på roséfronten indenfor naturvin – selvom 2016 var et dårligt år for rosé, tror jeg stadig sagtens at R&R kunne stikke en fornuftig kasse med naturrosé sammen.

Smid en kommentar