Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 31. oktober 2024

Scroll to top

Top

30 kommentarer

Hjemmelavet Porsesnaps – fordi du kan!

MAUS porse på rakler 2011

Sidst afstedkom hans opskrift på hjemmelavet snaps en storm af kommentarer, så hvorfor ikke fortsætte successen? Gi’ den op for endnu en omgang med Mads Madglad!

Julen er godt nok overstået, men det er ingen undskyldning for ikke allerede nu at tænke på dette års julefrokoster og endnu vigtigere påskefrokoster! På den måde har du også en undskyldning for at starte allerede nu. Porsesnapsen er den vel nok mest udbredte kryddersnaps og det er ikke uden grund. Porsesnapsen er meget anvendelig til adskillige frokostretter, såvel sild som kødretter. Den er både mild og aromatisk og den skræmmer ikke særligt mange.

MAUS porse på rakler 2011

Porsesnaps

Denne snaps har en helt særlig betydning for mig. For det første var det den kryddersnaps, der startede mit “snapseprojekt”, for det andet er det en af de bedste snapse, man kan lave. Min historie omkring porsesnapsen starter da jeg er på ferie i Hustruens families sommerhus på Læsø, hvor der om morgenen af Svigermor bliver serveret et glas gullig snaps. Jeg indrømmer gerne at jeg var en smule forbeholden overfor at drikke snaps om morgenen, men det var jo ferie og skik følge… – efter at have smagt den snaps var jeg hooked! Derfor laver jeg nu mindst to gange om året porsesnaps. En på rakler og en på blade.

Porsesnapsen kan du lave enten på raklerne eller på bladene. Og hvis du har adgang til porseplanten, så kan du lave den næsten hele året rundt. Det største problem for os sjællændere er at den primært gror i Jylland og i Sverige. Der findes steder på Sjælland, hvor jorden er tilpas sur til at porsen kan gro, men stederne bliver holdt meget hemmelige af snapseentusiaster.

Porserakler

Porserakler

Den metode jeg her vil beskrive er med raklerne. Det er nemlig dem som er til rådighed om vinteren og i det tidlige forår. Omkring juni og over sommeren kan de nye blade på planten benyttes.

Læsøporse i glas

Porsesnaps

4.12 fra 9 stemmer
Forfatter: Gastromand

Ingredienser

  • 1 flaske smagsneutral snaps eller vodka
  • 10 gram porserakler
  • 1 tsk sukker

Sådan gør du

  • Placer raklerne i et stort glas med låg. Hæld snaps/vodka på og tilsæt en tsk sukker.
  • Ryst godt og stil glasset til side et mørkt sted. Her skal det stå i op til tre måneder indtil du filtrerer raklerne fra og hælder snapsen på flaske – kig til den i starten, så du kan følge hvordan den stille og roligt skifter farve.
  • Smag på den undervejs. Alt efter hvornår du har plukket dine rakler kan snapsen blive meget kraftig inden der er gået tre måneder. Når den rammer en smag du finder behagelig, så stopper du bare trækkeprocessen. Og hvis du kommer til at glemme den, så er det ikke en katastrofe. Bliver en snaps for stærk i smagen, så kan den altid fortyndes op med mere snaps eller vodka = mere snaps.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Hvis du nu laver denne snaps på spæde grønne porseblade, så skal du bruge ca. 100 blade til en flaske snaps/vodka. Lad dem trække i tre dage med en tsk sukker inden du filtrerer bladene fra og lad snapsen modne i en måned.

Læsøporse i glas

Koncentreret smag af Læsø – porsesnaps

Bonusinfo

Porsen rundt om i landet smager forskelligt og der er stor forskel på porsen fra Skagen, Sverige og Læsø. Jeg foretrækker personligt porsen fra Læsø fordi duften og smagen alene kan bringe mig til terrassen på sommerhuset med udsigt over Østerby Havn og fiskekutterne, der kommer ind med friske jomfruhummere.

Når du laver din porsesnaps kan du justere smagen ved f.eks. at tilsætte appelsinskal, citronskal eller lade bladene sidde på kvistene som kommer med ned og trækker. Der er også dem som sværger til at det kun skal være bladene som er med og at de skal direkte ned i snaps/vodka, nærmest i det sekund de bliver plukket.

Porsesnapsen er en af de snapse, der bliver bedre jo mere tid den får lov til at trække. Derfor kan du med fordel lave en stor portion og gør det hellere. Jeg garanterer dig at den bliver meget populær!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Ud over appelsinskræl (revet, økologisk) vil jeg anbefale nogle svesker!

  2. Vor mange kviste skal man bruge pr flaske,har ikke prøvet at lave porsesnaps før.

  3. finn

    Kan man bruge porse raklerne/knopper nu i februar og kan man nedsætte trække tiden ved at øge mængden af knopper fra de 10 g til? ??

    • ja og ja. Det er bare om at komme igang med at teste.

  4. Niels Nielsen

    Når i laver Porse snaps så prøv at tilsæt lidt ægte dansk bihonning istedet for sukker.
    Tag en deciliter snaps eller vodka og opløs en spiseske honning i spritten.
    Ryst flasken med mellemrum indtil honningen er helt opløst.
    Gem honning opløsningen. Så er du klar til at tilsætte en sjat honning til den næste kryddersnaps.

  5. Dorte

    Vodka 37,5% eller helst 40%????

  6. Vagner Knudsen

    Jeg lavede Porsesnapsen kom jeg en par svesker i nogle dage sammen med lidt flydende honning, gag flot farve og blød smag

  7. Else Brandenborg

    Jeg vil meget gerne lave porsesnaps, men ved ikke, hvordan porseplanten ser ud. Befinder mig i øjeblikket i Kandestederne.

  8. Frank

    Min oplevelse er, at porsesnaps lavet på nygrønne blade tilsat lidt revet økologisk appelsin- og citronskal er toppen.

    Jeg bruger den billige Nordfjord Vodka som basis.

    Skal det være købesnaps kan jeg anbefale Thylandiasnaps.

  9. kai Jørgensen

    Jeg kom forbi de store “porseskove” mellem Lyne og Nørholm de blomstrer helt vildt lige nu, men der er nok af den så her behøves stedet ikke holdes hemmeligt medmindre en af snapsefabrikkerne kommer med en porsemejetærsker tak for opskriften jeg vidste ikke der skulle lidt sukker i , men den kan også drikkes uden, glæder mig til den er færdig og til mange andre snapseurter springer ud – vi ses i naturen

  10. Inga madsen

    Hej,jeg har i dag plukket porse, der er både grønne blade og rakler på.! Kan man bruge begge dele på en gang til snapsen?

  11. Jesper

    Hvis jeg vil forsøge mig med porsesnaps, hvad er då bedst at bruge i øjeblikket blade eller raklerne? Eller er det bedre at vente?

    • Lige nu er vi i det allerseneste af sæsonen for porsesnaps. Hvis du skal lave en porsesnaps lige nu, så skal du gå efter bladene og gå efter de mest lysegrønne og “bløde” af dem. Personligt ville jeg hellere vente til vinteren og raklerne og allerhelst til april/maj måned, hvor raklerne er ved at springe ud og de spædeste grønne porseblade giver den nok bedste porsesnaps.

  12. niul

    Hvordan stopper man trækkeprocessen, når man nu har filtreret raklerne fra?

    • Du stopper trækkeprocessen i lige præcist det øjeblik du filtrerer raklerne fra.

      Trækkeproces = når der trækkes smag ud af et emne
      Lagringsproces = når smagen i snapsen efterfølgende får lov til at udvikle sig med tiden.

  13. dengalekok

    Jeg har arbejdet på Fanø i 3 års tid, og lavet uendeligt mange snaps, min all-time favorit er helt bestemt brændælde snaps, man fræser bare ud og plukker alle de små spæde blade inden de begynder at kunne stikke/brænde.. Det giver en helt fantastisk velsmagende snaps, ellers er der jo altid malurt, hvis man er mere til det bitre og parfumerede :)

  14. 4 stars
    ELSKER porsesnaps!
    Må se om jeg kan hitte noget porse her i Københavns nordvest kvarter:-)

  15. halv-amerikaneren

    Ja – og nok en du ikke skal nævne for højt da det jo er lidt på kant med loven. I hvert fald hvis du vælger at tage det i brug ;-)

    Det er en farlig hjemmeside du har – jeg har allerede planlagt 4-5 slags forskellige snaps til når engang diverse bær mm. er klar til høst i haven :-)

    • Lad os bare sige at jeg tænker højt ;-)

      Et vidunderligt sideprodukt ved at lave snaps eller likør på bær fra haven er at når bærene sigtes fra, så kan der laves det mest vidunderlige fyld til kager eller marmelade, der ikke er til børn!

      Jeg har planer om en likøropskrift eller to når vi kommer hen til sommeren. Stay tuned ;-)

      • halv-amerikaneren

        Det vil jeg glæde mig til :-)

  16. Pas til de kommercielle – jeg køber dem ikke og smager dem kun i forbindelse med at være gæst eller som smagsprøver. Ikke at købesnapse nødvendigvis er dårlige, men jeg foretrækker en hjemmelavet snaps – både for dens ikke-standardiserde smag, og nok i særdeleshed for processen ved at lave den selv.

    At jeg overvejer at anskaffe mig et hjemmedistilleri er så en anden snak.

  17. halv-amerikaneren

    Mads – de æblesnapse man kan købe, er de ikke lavet på æblesaften som laves til vin og destilleres? Ved ikke hvilken og hvor stor forskellen bliver ved at bruge “æblemarineret” vodka, men det lyder da spændende. Det vil jeg kigge nærmere på – har nemlig for nylig erhvervet mig en kolonihave med 3 æbletræer :-). Vil lige tilføje at kommentarer omkring at det var mere traditionel skulle ingenlunde opfattes negativt – langt fra. Glæder mig til at læse om valnødden – min svoger har gjort meget i egne udgaver af både den og porsen.

  18. Hej halv-amerikaner,

    Vi er lige præcist ovre i den traditionelle ende nu – og jeg vil allerede nu varsle at der også kommer et indlæg om kongen af alle snapse herhjemme, valnøddesnapsen, når vi nærmer os den del af sæsonen.

    Af de kommercielle porsesnapse har jeg herhjemme kun smagt Aalborgs Porsesnaps og den oplevelse har gjort at jeg ikke har smagt andre kommercielle porsesnapse.

    Hjemme på hylderne har jeg seks forskellige æblesnapse, tre lavet på blomster fra æbletræer og tre lavet på selve æblerne. Resultatet har været meget forskelligt og afhænger meget af hvilken æblesort man bruger. Umiddelbart foretrækker jeg de søde æbler til snapseproduktion. Jeg har nogle opskrifter på æblesnaps på min egen blog du kan kigge på. Fingerreglen er 2-3 dages trækketid på blomsterne og 3-4 ugers trækketid på æblerne.

    /Mads

  19. halv-amerikaneren

    Mads – tak for endnu et godt indlæg, omend lidt mere “traditionelt” emne i denne omgang. Ville lige høre om du har erfaring med porsesnapsen fra Brænderiet Enghaven som er nævnt her: http://gastromand.dk/julesnaps-braenderiet-enghaven/

    Jeg har desværre ikke kunnet finde den i Aalborg, men endte med en julesnaps fra Nordisk Brænderi som også var lavet på æbler og den var absolut fantastisk, så er meget interesseret i at høre om eventuelle erfaringer med de andre udgaver :-)

Smid en kommentar

4.12 from 9 votes (8 ratings without comment)

Opskrift Vurdering