Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. marts 2024

Scroll to top

Top

28 kommentarer

Food On Film – take 4: Ratatouille

Food On Film – take 4: Ratatouille
Gastromand

Det er næsten en skam, at vi ikke har behandlet ratatouille tidligere. Det er en fantastisk film og en fantastisk ret!

Nu tænker du nok, at det ikke er rigtig “Gastromand-style” og den ikke helt falder i tråd med sine forgængere “Big Kahuna Burger“, “White Castle Burger” og sidst “Whammy-Burger“, men tro mig; med den rette mængde smør i tomatsaucen, parmesan på toppen og ikke mindst nogle gode krydderpølser on the side, ja så er der sgu ikke et øje tørt på terrassen.

 

Lidt ekstra parmesan gør ingen skade...

Lidt ekstra parmesan gør ingen skade…

 

Undrer du dig over udseendet, jamen så lad os lige tage et kig på et klip fra filmen:

 

Inden vi starter, så lad os lige kaste et blik på en suverænt bedste scene i filmen, og som efter min mening er en af din scener, som bedst visuelt skildrer vores smagssans. Du er ikke et sekund i tvivl om, at Ego bliver imponeret af Remys kreation af ratatouille:

 

 

Food On Film take 4: Ratatouille

4.34 fra 12 stemmer
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 4 timer
Samlet tid: 4 timer 30 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Movie
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Tomatsauce

  • 2 dåser økologisk hakkede tomater
  • 250 gram friske cherry tomater
  • 3 stængler blegselleri
  • 2 store løg
  • 4 fed hvidløg
  • 3 peberfrugter efter eget valg
  • 1 tsk knust chili
  • 1 bund basilikim
  • 100 gram smør
  • Salt/peber

Ratatouille

  • 1 squash
  • 1 aubergine
  • 1 courgette hvis den kan skaffes
  • 1 gul peber frugt
  • 1 rød peber
  • 5 mellemstore røde tomater
  • 5 mellemstore gule tomater
  • 100 gram frisk revet parmesan ost
  • 3 kviste timian
  • 3 spsk oliven olie
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • Salt/peber

Sådan gør du

Tomatsauce

  • Smid en god sjat oliven olie på en pande og varm den godt op. Hak løg og hvidløg og svits det godt af, tilsæt chili. Hvis du har et gaskomfur så kan du bruge det til at brænde peberfrugterne af med, ellers så skru helt op for grillen på ovnen og brænd dem godt af. Læg dem efterfølgende i en tildækket skål i 15 min.
  • Hak blegselleri og peberfrugt groft og smid det i retten. Lad det simre i 15 min.
  • Tag det nu af varmen og rør smørret deri og smag til med salt og peber.
  • Blend nu massen sammen med basilikum.

Ratatouille

  • Denne del er faktisk rimelig let og navnlig hvis du har et mandolinjern.
  • Find stor pande eller ildfast fad, hvor du hælder alt tomatsaucen i.
  • Snit alle grøntsagerne fint og anret dem i en ring skiftevis hele vejen rundt, som vist på billedet.
  • Blend nu timian, olie, eddike, salt og peber, som du hælder over retten.
  • Rev parmesanen over ligeledes.
  • Smid det nu i ovnen ved 140 grader i 3 timer.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Det lykkedes mig i øvrigt at få gang i 2 af mine seneste tilføjelser til køkkenskabet – “Ukrudtsbrænderen” og den enorme (og lækre) Staub støbejernsgryde, som jeg fik gaflet med hjem efter foto-shooten til den kommende Gastromand-kogebog;)

 

Flame on - once again!

Flame on – once again!

Bare rolig, de skal se sådan ud...

Bare rolig, de skal se sådan ud…

Så er vi klar...

Så er vi klar…

Perfection?

Perfection?

 

 

Du kan sagtens ændre grøntsagerne, hvis du fx som mig ikke kan opstøve courgetter i den gule udgave. Jeg fik fat i nogle gule tomater, som fint kan bruges.

 

Det er lidt tøse-arbejde, jeg ved det godt...

Det er lidt tøse-arbejde, jeg ved det godt…

Klar til at gå i ovnen...

Klar til at gå i ovnen…

 

Du kan også bare spise fra gryden...

Du kan også bare spise fra gryden…

Læg mærke til pølserne i baggrunden...

Læg mærke til pølserne i baggrunden…

 

For at det ikke skal blive en vegetarret, for det har vi jo forsøgt før, og det var ikke et hit,så finder du lige det bedste krydrede pølser du kan, griller og serverer til. Der er masser af dybde i retten så en god rødvin gør underværker. Normalt er jeg ikke den store fan af italiensk vin, men lige præcis her synes jeg du skal finde en Super Toscaner – det virker altså.

Nå ja, vi skal jo også lige have navnet på filmen og navnet på den restaurant som Linguini møder Remy på? 

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Sofie

    5 stars
    Lækker lækker ratatouille!

  2. Jens Kroustrup

    Hvordan med de flåede hakkede tomater?

  3. Emma

    5 stars
    Super lækker, intens og velsmagende ret!
    Bestemt en vi vil lave igen og igen!

  4. Hovsa...

    Har ikke smagt den endnu, men den er i ovnene. Ifølge opskriften kommer du aldrig HK tomater eller cherrytomater i. Jeg vidste Helle Rikke at der skulle være noget hen over ratatouille før jeg læste kommentarerne. Men nu har dme allerede været i ovnen i to timer. Øv. Hæver det bliver godt alligevel. Synes nu der bliver utrolig meget. To fade blev det til her og de er ikke små. Kunne ikke finde en courguette (staves), så byttede den ud med en butternut squash.

  5. mumimor

    Hvor er den flot! Jeg er ved at lave en lidt grovere udgave — mashup af jeres og andre opskrifter fordi jeg har lyst til at stege grøntsagsskiverne først — og den skal spises sammen med gode bøffer og rodfrugtemos. Ratatouille er fantastisk til lam på denne årstid, hvor grøntsagerne er i sæson.
    Og hvis vi ikke spiser op vil jeg komme resterne af mosen oven på ratatouillen og bage det som en slags vegetarisk shepherds pie, selvom ratatouille jo egentlig er allerbedst ved stuetemperatur.

    • Tak Mumimor – det er længe siden vi har hørt fra dig :-) Dejligt du er tilbage – og tak for rosen, det varmer som altid – navnlig da vi er på vej mod den kolde tid… Lyder perfekt med lam og mos og ja, det er en skøn bonderet, som jeg faktisk laver for lidt!

  6. Tenna

    Spændende ret som vi i den har forsøgt at lave. Der mangler en del af opskrifter hvor man putter tomaterne og det i som også bliver nævn i nogle andre kommentarer. Ærgerligt det endnu ikke er blevet rettet.
    Jeg er spændt på at smage retten

    • Hej Tenna – jo jo det er skam med:

      “!Ratatouille
      Denne del er faktisk rimelig let og navnlig hvis du har et mandolinjern.
      Find stor pande eller ildfast fad, hvor du hælder alt tomatsaucen i.”

      Det skal bare i bunden, står længere oppe! God fornøjelse!

  7. Nicolaj

    I er med på, at tomaterne aldrig rigtig ryger i saucen i jeres opskrift under fremgangsmåden!?

    Jeg antager at cherrytomaterne steges af sammen med peberfrugter og blegselleri, hvorefter dåserne ryger i…

    • Korrekt Nicolaj – jeg får den lige rettet – du er måske i fuld gang?

  8. Lotte

    Jeg fik utroligt meget sovs ud af det ( hvilket heldigvis ikke er et problem i familien) men på billedet ser det mere “tørt” ud. Mine grøntsager svømmer næsten rundt. Men for pokker hvor den sovs smager godt!

    • Hej Lotte – det var da heldigt, der kommer jo noget sovs, tror måske bare, at jeg har taget lidt uden om på billedet, så du har sikkert gjort det helt rigtigt. Ja den får en god dybde og lækkert stempel fra de brændte peberfrugter – så tak for rosen da!

  9. Hej Tobias – jamen nogle krydderpølser er bestemt et hit, så det vil jeg gå efter. Du kan godt bruge staniol, bare sørg for at det slutter så tæt som muligt. Du har ikke en gryde som kan smides i ovnen?

    • Tobias

      Hej igen, tak for svar. Jeg har læst mig til, at lam også skulle gøre det godt, men en i selskabet bryder sig ikke om det – kan være, jeg laver en kombi med pølser. Herudover ovnbagte kartofler med persille/hvidløgs smør.

      Nej desværre, de egner sig ikke så godt til ovn. Jeg prøver med fad og stanoil, det fungerer for Bruno Albouze, kan man sige :)

      Go’ weekend!

      • Fedt fedt fedt – én i selskabet kunne ikke lide lam :-) Hører det ofte, navnlig på jobbet “det smager af våde dyner”, nu har jeg aldrig selv spist våde dyner eller uld for den sags skyld, men det skyldes ofte, at dyret er alt for gammel og ikke friskt. I min barndom havde min halvsøster selv lam, og deres nyslagtede kunne få engle til at synge. Håber det blev godt! I lige måde da…

  10. Tobias

    Hej, jeg vil forsøge mig med sådan en omgang her (første gang). Jeg kan dog godt li’ tanken om, at der er kød til og ville derfor forhøre mig her, hvis der er nogen, som har gode erfaringer? :)

    Hvis man ikke ejer et lækkert fad i støbejern med tilhørende låg, kan man så godt nøjes med staniol?

    På forhånd tak.

    /Tobias

  11. Elsebeth

    Ratatouille har vi i 30 år kun brugt som tilbehør til kød og serveret med godt brød, men fungerer også fint som vegetarret. Fordelen ved denne opskrift er, at man har tre timer til at lave alt mulig andet i, hvilket ikke er muligt ved den oprindelige opskrift, hvor man først steger de enkelte grøntsager for sig, inden de blandes til slut. Endelig er denne opskrift meget smuk og en fryd at se på, hvilket er godt for os, der også spiser med øjnene.

  12. Christian

    Jeg elsker ratatouille… Har brugt Thomas Kellers i nogle år, og den går man heller ikke fejl af, men denne ligger meget op ad

    • Thomas Keller – som I ham med det franske vaskeri :-) kender den ikke lige, det er mere Jamie-style denne, men fedt nok – det holder i hvert fald, navnlig tomatsaucen!

    • NamNam

      Der er god en grund til at de minder om. Bruno Albouze, som har lavet sin Ratatouille med inspiration fra filmen af sammen navn, kopiere faktisk i virkeligheden Thomas Keller præsentation; det var nemlig Keller der var konsulent på filmen, til at give en saglig restaurant vinkel. Han blev også bedt om at designe ratatouille-retten til filmen, og kom frem med den udgave vi ser i filmen.

      • Det er sgu en fed kommentar NamNam – det er den slags som bare gør det hele så spændende – total insider-agtigt :-)

      • NamNam

        Jamen selvfølgelig :).. I gastromandens ånd, ser jeg det da som min pligt at videreformidle min madviden og nørdede entusiasme når lejligheden engang i mellem byder sig. For lige at spænde skruen en sidste gang, kan jeg faktisk tilføje at Keller selv står i gæld til en ældre ret ved navn “Confit byaldi” (af Michel Guérard), som han begyndte at bruge på menukortet i “The French Laundry” i begyndelse af 00’erne. Og det er jo i grunden smukt: det vidner om at kogekunsten er en levenede størrelse hvor traditionen hele tiden nyfortolkes og derfor opdages på ny af generation efter generation:)
        For de meget interesserede er resten af historien at finde på wikipedia siden for Confit Byaldi -> http://en.wikipedia.org/wiki/Confit_byaldi.

  13. Christianhoej

    Super ret, utrolig velsmagende. Har du set Bruno Albouze til inspiration? :)

    • Lige præcis og så naturligvis lidt Jamie Oliver – men helt sikkert, jeg måtte dog smide lidt gode pølser til, ellers følte jeg der manglede noget…

      • Christianhoej

        Det ser kanon ud.

        Det er svært at finde nogen der er mere entusiastiske en Albouze – og så kan man kun elske den accent :)

      • Jeps – og hånden på hjertet, det smager fantastisk – det tager lidt sin tid at få det hele snittet og lagt pænt ud, men det er virkelig det hele værd…

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering