Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

Uge 29 og tapas på Sømærket i Skagen

UGE 29! Et ord og et tal der tilsammen rimer på jetset, fester, champagne en masse og Skagen ikke mindst! Skulle du være i tvivl, er vi er midt i den.

Som optakt til “Hellerup-ugen” var Familiefaren og undertegnede inviteret til Skagen. Sømærket serverede ikke længere helstegt rødspætte og snaps – nej nu var der tapas og tilhørende spansk kvalitetsvin på menuen, hed det. Det lød tilpas mærkeligt til, at vi hoppede i Familiefarens sorte lyn og satte kursen mod det aller nordligste Danmark. Vi ankom ved aftenstid til den tidligere fiskerestaurant, hvor forpagter spanske Marc Burnet viste os rundt. Marc overtog restauranten for 3 måneder siden, hvor han faktisk en smule tilfældigt havde været på ferie i Frederikshavn men på en tur til Skagen var han, med sine egne ord, faldt for stedet, danskerne og ikke mindst vores ærlighed. Derfor besluttede han kort tid efter, at han ville åbne en autentisk tapasrestaurant i byen som ellers er synonym med frisk fisk og skaldyr!

Spansk hygge…

For en ægte spanier betyder tapas, at gæsterne får lov til at være afslappede omkring deres middag. Marc forklarede, at mange af restaurantens tidligere stamgæster, på trods af en indledende skepsis, sætter pris på den afslappede stemning på restauranten.

Gamle effekter fra Sømærket i fusion med spansk skinke

Inden vi smuttede på terrassen for at nyde en lille velkomst drink forklarede Marc os, at de gamle effekter fra Sømærkets tid havde fået lov at blive hængende. Vi undrede os en smule over stilmikset, men tænkte “tja hvorfor ikke”. Heldigt for os var dette en af de få dage, hvor solen rent faktisk havde velsignet Danmark med sine stråler, så vi kunne nyde varmen og samle appetit.

Sangria i maskuline farver…

Vi lagde ud men en voksen sangria, lavet på en Cava og en fornuftig mængde brandy  – det smagte lige så godt som det ser ud, “Den slags drikker jeg simpelthen for lidt af!” udbryder Familiefren (som desværre for ham måtte holde igen med alkoholen) da han smager – jeg giver ham ret.

Pulpo a la gallega – Blæksprutte på galisisk manér med kartoffel og rigelige mængder paprika

Efter at have fået nogle suveræne skiver sortfodssvin gik turen videre til de lidt større tapas – her lidt blæksprutte med kartofler og paprika, ganske udmærket, navnlig for mig, da jeg ikke normalt er den store tilhænger af blæksprutte.

Fanget!

Undertegnede havde, som du kan se, god tid til at lege med kameraet mens Familifaren skrev noter om maden.

Den naturligvis spanske vin på Sømærket leveres af D’Wine i Aalborg, som vi tidligere har stiftet behageligt bekendtskab med. Derfor var det heller ingen overraskelse at de to vine vi fik serveret faldt i vores smag. Først en lækker hvidvin fra huset Garciarevalo, som passede fint til de fleste af retterne. Nu er det jo vanskeligt at sætte én hvidvin til 10-12 meget forskellige retter, men denne gik godt til de fleste, dog fik den kamp til stregen af de stærke og meget krydrede retter. Denne lavet på 100 % Verdicchio havde masser af friskhed, duft af nyslået græs og løv, men også masser af frugt duft af pære, æble og fersken –  lidt i stil med en Sauvignon Blanc fra New Zealand. Absolute anbefalelsesværdig!

Sprød hvidvin på terassen

Så sprang vi videre til piquillo peber fyldt med oksekød i sauce af piquillo, og ja det er måske ikke verdens smukkeste ret, men smagen fornægter sig på igen måde, det var virkelig i orden, her kunne man måske godt have ønsket sig en rødvin til. Efterfølgende fik vi både smagt tigerrejer i rigelige mængder hvidløg og “Bombas con carne” – eller oksekød med chili i kugle af dybtstegt kartoffelmos. En ting som vi begge bed mærke i var at køkkenet virkelig turde smage retterne til – når der var hvidløg eller chili i retten, ja så var du ikke i tvivl, og sådan skal det også være!

Pimientos del piquillo con carne

Aftenes suverænt bedste ret, var også den mest enkle – “Keep it simple”! Stegte portebello svampe med hvidløg og iberico cebo skinke – jamen for helvede det smagte godt! Kommer du til Skagen, er Sømærket en omvej værd udelukkende pga. denne ret og hvis du kun skal bestille én ret, er det denne.

Champiñones al ajillo

 Efter at være rykket inden for kom der rødvin på bordet, og her gik vi lige til toppen og de sædvanlige kedelige mellemregninger i form af vine, som man nogle gange skal igennem før de helt gode kommer på bordet. De kan åbenbart lave flot vin i Alicante, i hvert fald var vi meget imponeret af denne Laudum Grand Reserva, som så også havde fået den tid på flasken, som der skulle til for at levere varen. God “poleret” frugt med duft af fad, træ, jord, muld, tørret krydret frugt – en elegant, meget letdrikkelig og ikke mindst moden vin. Vinen er lavet på Carbernet og Merlot og kommer fra Bocopa – vi håber på et gensyn.

Gastromand anbefaler…

Rødvinen blev ledsaget af en rigtig herreret, braiseret oksehaler med grillet peberfrugter et flot mach til vores herlige vin.

Braiserede oksehaler

Vi sluttede aftenen med en kold øl fra Ibiza, som med garanti gør sig godt på Sømærkets terrasse.

Øl fra Ibiza, flasken er lavet af aluminium, så den bliver ved med at være kølig…

Som nævnt i indledingen er stemningen på Sømærket afslappet og det skyldes i høj grad det venlige personale, som kompenserer for manglende danskkundskaber med store smil – we like!

Rygterne går i øvrigt på live musik og glade dage i hele uge 29, så er du i Skagen og har du fået nok af fisk og skaldyr, så smut forbi de rare mennesker på Sømærket, smæk benene op og snup et glas Sangria og en omgang Champiñones al ajillo.

Hvor plejer du at spise når du er i Skagen?

Stik os en kommentar

Smid en kommentar