Svensk Surströmming – en manddomsprøve!
I vores bestræbelser på at komme ud over Danmark, Italien og Frankrig som de primære inspirationskilder til vores madlavning og anmeldelser har vi bevæget os til Sverige, hvor den svenske specialitet Surströmming var på menuen.
Til dem af jer, som ikke kender til retten kommer her til baggrund, som er vigtigt at kende til.
Strömming er en sildeart der fanges i det Baltiske hav, den er mere mager end den typiske vesterhavs sild. Den rensede sild bliver lagt i saltlage i store tønder hvor den gære og danner mælkesyre der hæmmer anden microbiel vækst. Proteinerne bliver nedbrudt til aminosyrer og peptider som tilsammen danner den karakteristiske flavour. – Eller sagt på godt dansk – den går i forrådnelse!
Traditionel Surströmming
4 personer
Ingredienser:
1 dåse surstrømning
10 små kartofler
1 stort rødløg
1 bundt purløg
4 stykker rugbrød eller fladbrød
Smør
Salt og peber
Forberedelse
Surströmming opbevares mørkt og koldt indtil to dage før indtagelse, her stilles den ud i stuetemperatur. Når dåsen skal åbnes bør man gøre det udenfor, med tykke gummihandsker, i en stor affaldspose (eller under vand). Dåsen er nemlig under tryk grunden forrådnelsen og væsker ”eksploderer” ud når den åbnes. Herefter fjernes ben med en skarp kniv på et plasticspækbræt, som vi anbefaler man pakker grundigt ind i film og bagepapir (medmindre man altså vil smide det væk efterfølgende).
Efter silden er renset og klar serveres den på rugbrød med kartofler, rødløg, purløg masser af peber og en smule salt. Silden er ret salt i forvejen, så pas på med for meget salt. Vi anbefaler, at man drikker rigeligt med snaps og øl til!
På billedet ses de rensede og klargjorte sild – lækkert ik’?
Nå, nu til selve anmeldelsen…
At sige denne ret har udfordret min smag, psyke og syn på specialitet og ikke mindst min mave vil være en grov underdrivelse – Surströmming har i den grad rystet mig i min grundvold. Jeg vil undlade at drage sammenligninger til smag og ikke mindst lugt, da det praktisk talt er ubeskriveligt. Det er absolut en spise som kræver sin mand/kvinde og ikke for folk med sarte maver! Det er vigtigt, at man ved, at lugten er langt værre en smagen er, hermed ikke sagt, at det var en nydelse, men spist blev det dog. Efter måltidet så gæsterne på hinanden og sagde: ”Ja, nu er vi vist kommet tættere det svenske folkefærd, men prøve det vil vi ikke igen!”.
Referencer til Surströmming
Du husker måske Surströmming fra afsnittet ”God jul Frank” i Zulus sitcom ”Klovn”, hvor Frank bliver introduceret for silden af Pivert. Senere giver han en dåse til alle i ”Ølklubben” og til sidst åbner Casper og Iben en dåse på deres hotelværelse i New York. Hertil vil Gastromand dog gerne udfordre om Frank rent faktisk spiser et stykke Surstrømning fra dåsen i scenen på plejehjemmet med Pivert og Bodil – vi tvivler.
Efter Gastromands prøvelser har Brødrene Price efterfølgende behandlet Surströmming i Program 21 – se programmet her… – bemærk iøvrigt hvor lidt de spiser – tsk!
Køb af Surströmming
Man kan købe Surströmming mange steder i Sverige, men det er en sæsonvare, så i efteråret er der størst ”udvalg”.
“Velbekomme”!
Har du selv smagt Surströmming, så kom gerne med din mening om denne specielle spise nedenfor.
Stik os en kommentar-
Surstrømming– har hørt meget om det, tænker–det skal prøves, ellers kan man jo ikke tale med om det.
Her i maj 22 lavede vi et lille set-up med surstrømming. Kogte kartofler-løg-persille og en masse tilbehør. Dåsen blev åbnet under vand-udenfor, MEN SÅ slemt var det altså ikke. Lugten tja ikke lækker-det er en gammel ost heller ikke, så!
Op på et spækbræt, delt sildene, smed benene væk, brød med kartoffel-og div på og så en filee (surstrømming) øverst.
Snapsen var klar ved siden af-en hapser, en snaps en –tja egentlig en slet ikke så dårlig oplevelse. Prøv det-det smager som en saltsild-egentlig meget godt. -
Hej jeg kan ikke lige se hvor jeg kan stille spørgsmål. Men jeg vil gerne vide om det kan lade sig gøre at lave saltsild af fileter. Jeg har hørt at det er bedst med hele sild. Ser frem til dit svar med venlig hilsen malerenlarsen
-
Det kan du sagtens–det der menes med hele sild er alle de enzymer der er i frisk sild udnyttes til at konservere silden. Men har du fileer kan du sagtens salte dem–men vær MEGET omhyggelig med renhed !!
Har saltet sild i en menneskealder-snart!(altid FRISKE sild MED INDVOLDE) !
-
-
Har lige bestilt fra sverige,,,, er noget spændt.
-
Må så meget smag det ikke om andet er det prøve .. jeg er kok og fisker fra før så har ikke i mit liv smagt det men meget andet i min tid på havet og på landet i østen ..
-
Hey Metaldude – du må prøve så :-)
-
-
Min hustru har givet mig en dåse surstrømming. Efter min læsning her, ved jeg ikke om modet svigter mig.
Elsker stærk ost og fisk, men men men.-
Du kan godt Preben, så slemt er det heller ikke – siden jeg skrev ovenstående har jeg smagt det 4 gange og ja, det er lugter meget – men smagen er ikke så slem…
-
-
Hvad er det for noget pyller i kommer med.
Jeg syntes det har en utrolig dejlig smag.-
Hej Asger – du må være viking? :-)
-
-
Jeg har smagt surstrømning, det var spændende, jeg har faktisk lige nu lyst til, at finde mit dankort frem og bestille en ny dåse online, er lidt nysgerrig på, at prøve igen nemlig :)
-
Hej Nick – utroligt din kommentar lige har gemt sig – haha – mja, hvis jeg skulle gøre det for 4. gang, så skulle det være for at lave nogle bedre billeder til indlægget :-) Men fedt du gør det! Det er sgu manddomsprøven om den alle!
-
-
“Det Baltiske Hav”… er det monstro det farvand, som på dansk er kendt som Østersøen… ;-)
-
Det kan du eddermame tro! :-) Jeg har en dåse på køl, hvor nogen i Aalborg omegn mangler, jeg magter ikke spise det for 4. gang…
-
Har Familiefaren stadig den dåse surstrømming i overskud ?
Så skriv lige til mig 23451505
Hilsen
Kokken -
Sjovt min kommentar her ikke er postet, men den er desværre væk :-) Haps!
-
-
-
Du er sgu en hård mand Steen – og ja, det smager faktisk noget “bedre” end det lugter, men en god oplevelse (andet end hele scenariet med om “man tør”) bliver det nok aldrig for mig. Jeg har en på køl som er ved at blive for gammel, hvis det overhovedet er muligt? Den skal snart skydes af :-)
Kommentarer