Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Aligot – 4. etape af Gastromands Tour de France

Aligot – 4. etape af Gastromands Tour de France
Høvding

Nu er jeg ikke ligefrem fitnesstypen, men altså der er få ting som rigtigt kan slå benene væk under mig. Men i denne Aligot havde vi en vinder. En gang kartoffelmos kan være en tung omgang. Hvis du så sørger for at lave den med godt med smør og fløde, endnu bedre. Og når du så har nået det næsten ultimative og tænker, hvordan kan jeg gøre det endnu vildere? Tilføj farligt meget ost. Og så har du Aligot.

Retten serveres traditionelt sammen med toulouse pølser eller stegt svin. Jeg kunne ikke skaffe disse pølser (selvom jeg ved de bliver solgt i torvehallerne), så jeg valgte en af mine favoritter i stedet, nemlig nogle tynde røgede andepølser, som også kommer fra Frankrig. Og egentlig er det sådan at man serverer ofte. Men jeg valgte lige at spæde op med kål vendt på panden, som jeg også havde stegt pølserne i. Og så toppe med noget friskrevet sommertrøffel. Sådan en sommertrøffel virker måske meget flashy, men her om sommeren er de både ret billige, men smagen er heller ikke den største. Det passede bare som fod i hose her.

Nu er vi jo midt som sommeren med dejlige nye kartofler. Dem skal du altså undgå her, hvis du har tænkt dig at få mos ud af det. Jeg plejer ofte at gå efter bagekartofler til mos, da de ofte er til at koge ud. Derudover skal du også være lidt påpasselig med hvilke oste du bruger. Hvis du er hardcore skaffer du  Tomme de Laguiole eller Tomme d’Auvergne, som man normalt bruger. Men det kan være lidt en bedrift, hvis du ikke har en god ostehandler i baghånden. Men der er jo heldigvis alternativer. Du skal helst have en ost med en let diskret smag, så glem den Gamle Ole lidt endnu og derudover skal den også have evnen til at blive stringy. Jeg brugte en kombination af ung comté for smagen og lidt mozzarella for ostestrengene.

Og hvis du lige skulle være i tvivl om, hvor vildt det ser ud, når man serverer aligot.

Aligot fra Aubrac

5 fra 2 stemmer
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Høvding

Ingredienser

  • 1 kg kartofler Som gerne vil koge ud
  • 2 dl fløde
  • 2 fed hvidløg
  • 100 g smør
  • 500 g ost se ovennævnte

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne og kog dem møre i usaltet vand. Sigt vandet fra og lad dem “tørre” lidt.
  • Kør kartoflerne igennem sådan en kartoffelmoser. Eller mos dem så godt som muligt og passer dem igennem en fin sigte. Der skal ikke være klumper i.
  • kom fintrevet hvidløg, smør og fløde ved. Arbejd det ind i mosen.
  • Nu kommer noget, som virker meget underligt for os, men nu skal den røres nogle minutter til den begynder at blive lang. Sådan lidt sticky.
  • Tilsæt osten, som er revet eller skåret i små stykker forinden. Arbejd den ind i mosen, så den smelter. Rør den godt igennem. Smag til med salt og peber.
  • Server din aligot. Her toppede jeg med lidt purløg og purløgsblomster. En god pølse på siden og nogle mavesyrepiller :-)
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Submit a Comment

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Opskrift Vurdering