Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 23. juli 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Savarin kage med bær – 21. etape af Gastromands Tour de France.

Savarin kage med bær – 21. etape af Gastromands Tour de France.
Høvding

VI ER LANDET I PARIS! Og det skal fejres med kage. Meget passende tænkte jeg, at man skulle slutte af med en kage som en hyldest til ham som slutter med den gule trøje. Nu vil jeg ikke jinxe noget, men jeg har en idé om hvem det kunne være.

Jeg havde jo hørt om en savarin form. Jeg vidste ikke helt hvad der blev bagt i den. Og det jeg vidste var, at der også var en ost som hed Brillat-Savarin. Det forvirrede mig. Men i hvert fald kigger vi på kage-savarinen idag. Og jeg har fundet ud af at den blev opfundet i 1845 af konditoren Auguste Julien. Den er egentlig en dedikation til politiker og gourmand Jean-Anthelme Brillat-Savarin, som navnet også hentyder til.

Det er en gærdejskage, som bliver bagt i en rund form, hvor babaen (tænk baba au rhum) er i små cylindre. Den overøses ofte med enten sirup eller alkohol og serveres med en creme chantilly. Det kan lyde meget besværligt, men når det kommer til stykket er arbejdet temmeligt begrænset, men det kræver dog en smule ventetid, da gæren skal have lov til at arbejde. Tanken er, at du slår kagen op fra morgenstunden og så kan du nyde den når sejren fejres på Champs Elysees.

En creme chantilly er blot en flødeskum, hvor man har tilføjet en smule flormelis og vanilje. Det eneste der har været rigtigt svært ved denne kage er de sulans bær. Det er fordi de jo modnes på en måde, så det bliver et forfærdeligt kapløb med fuglene. Og lige i år har de faktisk lidt overhånden. De får så også assistance af den lille jens-fugl, som går og piller lidt meget i bærrene. Så jeg måtte derhen hvor der næsten altid er garanti for modne bær, Inco. Der havde jeg da trods alt lidt held med det. Du kan også sagtens pynte med fx stenfrugter som abrikos, fersken eller lignende. Sammen hindbær smager det rasende godt.

Savarin med creme chantilly og bær

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Hævetid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 2 timer
Antal: 8 personer
Forfatter: Høvding

Ingredienser

Kage

  • 300 g mel
  • 10 g salt
  • 50 g sukker
  • skal af en citron
  • korn fra en vaniljestang
  • 15 g gør
  • 1,5 dl mælk
  • 4 æg
  • 100 g smør

Cognac sirup

  • 0,5 dl vand
  • 100 g sukker
  • 5 cl cognac

Herudover

  • 4 dl fløde
  • 2 spsk flormelis
  • 0,5 vaniljestang
  • 200 g friske bær

Sådan gør du

Kage

  • I en skål kommes mel, salt, sukker, skal af en citron, korn fra en vaniljestang.
  • I en anden opløses gær i lunt mælk. Pisk 4 æg heri.
  • Rør de våde sammen med de tørre ingredienser og ælt det 5 minutter på en røremaskine.
  • Kom blødt smør i og ælt til det er arbejdet ind i kagen.
  • Lad kagen hæve 1 time på bordet. Kom i en smurt form, efterhæv 15 minutter og bag cirka 25 minutter ved 180 grader.

Sirup

  • Kog vand og sukker op til en sirup. Kom cognac heri.
  • Lad det køle let og kom henover kagen.

Anretning

  • Server med flødeskum pisket med en smule flormelis og vaniljesukker og selvfølgelig alle de bær du kan stjæle.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering