Anmeldelse: 61 Licks – Verdens bedste kogebog
Ja, jeg ved godt vi skriver 2015, men for nylig blev verdens bedste kogebog 2014 kåret i Kina, og nej, det er ikke Gastromands. Kogebogen kommer fra Fyn, og det er indehaveren af Restaurant No. 61, som står bag.
Martin Pilsmark, kok, vinnørd og indehaver af Restaurant No. 61 må siges at have haft et godt 2014. Først blev hans restaurant kåret som årets bistro i Danmark, og nu har han fået en fornem titel til sin kogebog.
Læs også: Weekendtesten: Verdens bedste kogebog
Udseende og førstehåndsindtryk
Når jeg ser forsiden og ikke mindst overskriften, fornemmer jeg hurtigt lidt humor og en direkte kobling til restauranten. Bogen virker af god kvalitet, og eftersom jeg flere gange har spist på No. 61, så har jeg på fornemmelsen, hvad det venter mig inde i bogen – masser af franske retter og nok også lidt om vin.
Billederne er utrolig flotte og virkelig appetitlige – jeg får stor lyst til maden, når jeg læser bogen. Opskrifterne virker gennemarbejdede, og man finder alt fra diverse aspargesretter, klassisk fransk løgsuppe og creme brûlée til Martins mors småkager. Retterne er ærlige, klassiske og virker tilmed bekendte, når man nu har været på No. 61 før. Sammen med opskrifterne er der også en del stemningsbilleder fra restauranten og andre steder, bl.a. Frankrig.
Læs også: Besøg hos No. 61 – Årets Bistro 2014
Opbygning og struktur
Opbygningen af bogen er ret traditionel. Vi lægger ud med forretter efterfuldt af hovedretter og slutteligt desserter. Der er dog også et særligt afsnit med retter inspireret fra Provence i Frankrig. Det er også herfra, at Martin Pilsmarks interesse for vin stammer.
Strukturen i opskrifterne er meget ligetil. En overskrift, en ingrediensliste og en fremgangsmåde. Nederst er der et vinforslag, eller i nogle tilfælde øl eller andet. Det er faktisk rigtig rart, da man jo nogen gange kan komme i tvivl om, hvad der lige passer til retten. Og jeg tager Martins ord for gode varer – jeg har i hvert fald aldrig fået en dårlig vin af ham eller hans personale.
Billeder
Som tidligere nævnt er billederne flotte, ja faktisk pisseflotte. Jeg bliver helt misundelig og tænker: “Suk, sådan gad jeg godt kunne tage madbilleder …” Retterne bliver appetitligt præsenteret, og man kan se hvert element på billedet. De er bare virkelig flotte, punktum!
Dommen
Jeg er ret vild med bogen. Jeg har efterhånden en del kogebøger, og jeg må indrømme, at denne nu er blandt de mest værdsatte. Den er inspirerende og gennemarbejdet. Den er flot og nem at gå til. Opskrifterne er ikke for indviklede, så alle bør turde give sig i kast med dem. Der er brugt over halvandet år på bogen, og det fornemmes altså!
Det skal i øvrigt lige siges, at bogen var oppe imod over 200 andre kogebøger i konkurrencen om at blive verdens bedste kogebog, så at løbe med sejren er superflot.
Bogen vil få en plads ved siden af en anden fransk kogebog, jeg har, og nu kan de to jo så battle om, hvilken jeg vil bruge mest. Jeg tipper dog 61 Licks til at være favorit.
Skål og tillykke med titlen.
Fakta:
Forfatter: Casper Harboe og Martin Pilsmark
Fotograf: Claes Bech-Poulsen
Vejl. pris: 349,-
Sideantal: 192
Forlag: Kontrast
Se mere på restaurant.no61.dk
-
Hejsa,
Det er nu ikke helt korrekt at den er kåret til verdens bedste kogebog (selv om det er en rigtig fed kogebog). “Verdens bedste”, eller “Best of the Best” som de kalder det, bliver nemlig først fundet den 15. oktober ved eventen i Frankfurt.Det bogen har vundet er en Gourmand award i kategorien “kogebøger skrevet af kokke i 2015”, hvilket i sig selv også er en kæmpe præstation og giver en lov til at smække et stort rødt klistermærke på bogen hvor der står “best in the world” på (hvilket jo også er rigtigt for den pågældende kategori). Der er dog ikke 209 bøger med i den kategori (det er der i alt på tværs af alle kategorierne).
Det er dog helt sikkert en bog der skal med i samlingen – så kan den passende stå ved siden af Tim Vladimirs bog, der vandt en tilsvarende pris sidste år.
Comments