Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. februar 2019

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Anmeldelse: 61 Licks – Verdens bedste kogebog

Anmeldelse: 61 Licks – Verdens bedste kogebog
Fynboen

Ja, jeg ved godt vi skriver 2015, men for nylig blev verdens bedste kogebog 2014 kåret i Kina, og nej, det er ikke Gastromands. Kogebogen kommer fra Fyn, og det er indehaveren af Restaurant No. 61, som står bag.

Martin Pilsmark, kok, vinnørd og indehaver af Restaurant No. 61 må siges at have haft et godt 2014. Først blev hans restaurant kåret som årets bistro i Danmark, og nu har han fået en fornem titel til sin kogebog.

61licks_1

Nej piger, det er ikke en fortsættelse til 50 Shades of Grey!

Læs også: Weekendtesten: Verdens bedste kogebog

En lille hilsen fra Martin, himself.

En lille hilsen fra Martin himself.

61licks_4

Ganske fint CV.

Udseende og førstehåndsindtryk

Når jeg ser forsiden og ikke mindst overskriften, fornemmer jeg hurtigt lidt humor og en direkte kobling til restauranten. Bogen virker af god kvalitet, og eftersom jeg flere gange har spist på No. 61, så har jeg på fornemmelsen, hvad det venter mig inde i bogen – masser af franske retter og nok også lidt om vin.

Flere af billederne fylder to sider.

Flere af billederne fylder to sider.

Billederne er utrolig flotte og virkelig appetitlige – jeg får stor lyst til maden, når jeg læser bogen. Opskrifterne virker gennemarbejdede, og man finder alt fra diverse aspargesretter, klassisk fransk løgsuppe og creme brûlée til Martins mors småkager. Retterne er ærlige, klassiske og virker tilmed bekendte, når man nu har været på No. 61 før. Sammen med opskrifterne er der også en del stemningsbilleder fra restauranten og andre steder, bl.a. Frankrig.

Læs også: Besøg hos No. 61 – Årets Bistro 2014

Opbygning og struktur

Opbygningen af bogen er ret traditionel. Vi lægger ud med forretter efterfuldt af hovedretter og slutteligt desserter. Der er dog også et særligt afsnit med retter inspireret fra Provence i Frankrig. Det er også herfra, at Martin Pilsmarks interesse for vin stammer.

Strukturen i opskrifterne er meget ligetil. En overskrift, en ingrediensliste og en fremgangsmåde. Nederst er der et vinforslag, eller i nogle tilfælde øl eller andet. Det er faktisk rigtig rart, da man jo nogen gange kan komme i tvivl om, hvad der lige passer til retten. Og jeg tager Martins ord for gode varer – jeg har i hvert fald aldrig fået en dårlig vin af ham eller hans personale.

Hane i rødvin. Hvem elsker ikke det? :-)

Hane i rødvin. Hvem elsker ikke det? :-)

Billeder

Som tidligere nævnt er billederne flotte, ja faktisk pisseflotte. Jeg bliver helt misundelig og tænker: “Suk, sådan gad jeg godt kunne tage madbilleder …” Retterne bliver appetitligt præsenteret, og man kan se hvert element på billedet. De er bare virkelig flotte, punktum!

Asparges, trøffel, I'm in!

Asparges, trøffel, I’m in!

Asparges, rejer og æg.

Asparges, rejer og æg.

 

Dommen

Jeg er ret vild med bogen. Jeg har efterhånden en del kogebøger, og jeg må indrømme, at denne nu er blandt de mest værdsatte. Den er inspirerende og gennemarbejdet. Den er flot og nem at gå til. Opskrifterne er ikke for indviklede, så alle bør turde give sig i kast med dem. Der er brugt over halvandet år på bogen, og det fornemmes altså!

Det skal i øvrigt lige siges, at bogen var oppe imod over 200 andre kogebøger i konkurrencen om at blive verdens bedste kogebog, så at løbe med sejren er superflot.

Bogen vil få en plads ved siden af en anden fransk kogebog, jeg har, og nu kan de to jo så battle om, hvilken jeg vil bruge mest. Jeg tipper dog 61 Licks til at være favorit.

Skål og tillykke med titlen.

Martin Pilsmark

Martin Pilsmark

skala 5

 

Fakta:
Forfatter: Casper Harboe og Martin Pilsmark
Fotograf: Claes Bech-Poulsen
Vejl. pris: 349,-
Sideantal: 192
Forlag: Kontrast
Se mere på restaurant.no61.dk

Kommentarer

  1. Hejsa,
    Det er nu ikke helt korrekt at den er kåret til verdens bedste kogebog (selv om det er en rigtig fed kogebog). “Verdens bedste”, eller “Best of the Best” som de kalder det, bliver nemlig først fundet den 15. oktober ved eventen i Frankfurt.

    Det bogen har vundet er en Gourmand award i kategorien “kogebøger skrevet af kokke i 2015”, hvilket i sig selv også er en kæmpe præstation og giver en lov til at smække et stort rødt klistermærke på bogen hvor der står “best in the world” på (hvilket jo også er rigtigt for den pågældende kategori). Der er dog ikke 209 bøger med i den kategori (det er der i alt på tværs af alle kategorierne).
    Det er dog helt sikkert en bog der skal med i samlingen – så kan den passende stå ved siden af Tim Vladimirs bog, der vandt en tilsvarende pris sidste år.

    • Fynboen

      Hej Kim

      Jeg kan se min research ikke er lige så skarp som din. Det beklager jeg, og tak for rettelsen. ;-)
      Men så længe vi er enige om at det er en fed bog :-)

      Har i øvrigt også Timms. Den er heller ikke helt dum.

Smid en kommentar