Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 4. juni 2023

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Gastromand går i teatret: Det store ædegilde

RØVTÆRTE! Et ord der for evigt er lagret i min personlige vokabular (endelig fik jeg en mulighed for at bruge det ord her på Gastromand). Ordet røvtærte summerer egentligt godt op på teaterstykket Det store ædegilde. Der er lækker mad (tærte) og der er barnlige bizartheder (røv).

Familifaren og undertegnede var inviteret i teatret af en go’ ven og vi havde ikke den fjerneste anelse om, hvad der ventede os udover en nyfortolkning af den klassiske franske film Le Grande Bouffe fra 1973.

IMDB gav os dog et lille hint om, hvad der ventede os:

A group of men hire some prostitutes and go to a villa in the countryside. There, they engage in group sex and resolve to eat themselves to death.

Det lød jo sådan set meget godt…

Værs'go' og spis...

Og det hele starter da også meget stille og roligt – Jørgen W. Larsen som tjener og Morten Kok, som ja sig selv, står og hyggesnakker på scenen og det hele virker enormt hyggeligt. Herefter inviterer de en flok børn på scenen – eller rettere voksne i børneuniform og hvad dertil hører af barnlige manerer og ageren. Jeg nåede kun lige at tænke åh nej før jeg hørte mig selv grine af de mange sjove klichéer på børns opførsel i forbindelse med mad. Børnene er yderst velspillede uden at være overspillede.

 Jomfruhummerhaler, sommerbuk og jordbær

Gennem første del tilbereder Morten Kok en treretters menu på scenen med både jomfruhummerhaler, sommerbuk og jordbær, som børnene serverer og spiser med de morsomheder der følger med. Det er ikke ofte jeg kommer i de danske (eller nogen andre) teatersale, men jeg kunne forestille mig, at det sjældent dufter så godt som denne aften, hvor der ligefrem var installeret en blæser bag scenen, som skulle sørge for at dem på bagerste række også fik glæde af den dejlige mad. Så meget desto større var kontrasten da 2. del af stykket gik i gang. Inden advarede den gode tjener om at det nu kunne blive en smule bizart og det var tilladt for sarte sjæle at forlade salen – et fint lille kunstgreb der naturligvis kun skærpede interessen yderligere.

Mad er sex

Morten Kok tager hjem til kroen og børnene modtager en t-shirt med indgangen til 2. del. Iført t-shirts påtrykt statements som og Mad er barndom, Mad er trøst, Mad er religion, Mad er sex, liv og død  kaster “børnene” sig ud i det der vel bedst kan betegnes som et orgie af voksenlege med mad og krop i centrum…

Uden at afsløre for meget kan vi vist godt konstatere, at børnene ikke længere opfører sig som guds bedste børn, efterhånden som de 7 dødssynder tager over på scenen.

Nordjyskes anmelder forstod med egne ord ikke formålet med stykket. I mine øjne er der (blot) tale om en tydelig kritik af vores (over?)forbrugssamfund og Familiefaren og undertegnede følte sig helt sikkert ramte. Ovenpå sådan en gang var der derfor heller ikke andet for end at… ja gå ud og få en omgang østers, snegle, foie gras og et godt glas vin – som sagt så gjort…

Da vi ikke har det store sammenligningsgrundlag, vil vi afstå os fra at give Det store ædegilde karakter, men blot opfordre alle med et særligt forhold til mad og drikke til at sætte sig til bords – I vil med garanti ikke glemme det foreløbigt.

Stykket spiller til og med d. 15. juni

RØVTÆRTE!

Stik os en kommentar

Smid en kommentar