Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 18. april 2024

Scroll to top

Top

7 kommentarer

Anmeldelse: Mad Med Omtanke af Thomas Alcayaga

Anmeldelse: Mad Med Omtanke af Thomas Alcayaga
Gastromand

Endnu en kogebog er dumpet ind på matriklen. Denne gang faktisk en “fornuftig” en af slagsen – forstået på den måde at Mad med omtanke handler om stop af madspild og det kan en nordjysk Familiefar sgu forholde sig til!

Thomas Alcayaga er nok mest kendt for sin blog Madetmere, som sidste år faktisk var nomineret til årets madblog, kig forbi den – Thomas er virkelig en dedikeret fyr, som har valgt at gøre sin madblog og alt omkring den til en levevej. På Gastromand letter vi på hatten for den slags!

"Mad Med Omtanke" - Thomas Alcayaga...

“Mad Med Omtanke” – Thomas Alcayaga…

Udseende og førstehåndsindtryk

Du får en stor moppedreng af en kogebog i hånden her, lækkert indbundet med sort hæftning i ryggen, godt stort format, rustikt look og generelt bare gennemført. Jeg blev faktisk overrasket og sad med følelsen af nå ja, det var da indlysende at lave en bog om rester! Udtrykket resten er der i øvrigt en lille tekst om, hvor det kort diskutteres at denne klang hurtigt kan blive negativ – “Bonusmad” er fx bedre. Jeg er helt med, og nu begynder jeg at vrøvle om min familie og mit eget sparsommelige gen. Vi har nemlig ikke rigtig spild af mad hos os, det bliver altid brugt på den ene eller anden måde, så noget inspiration i denne retning er sgu kærkomment!

Friske Forårsruller... Hvis det er rester eller "Bonusmad" så er jeg klar!

Friske Forårsruller… Hvis det er rester eller “Bonusmad” så er jeg klar!

"Bahn Mi-Wannabe"...

“Bahn Mi-Wannabe”…

Opbygning og struktur

Jeg har SÅ længe ville skrive det her: Bogen er fuldstændig utraditionelt opbygget! Dejligt! Bogen er nemlig inddelt efter retterne. Det foregår således, at der i starten er nogle retter fx “Lørdagskylling med ris”. Det er den første ret du laver, så har den kreative forfatter så fundet på yderligere 5-8 retter, som denne første ret kan blive til, fx bliver Lørdagskyllingen til “Kylling i Karry”, “Burgere med risbøffer” og til sidst “Mexicansk Biksemad” – se det er da originalt tænkt.

Senere kommer så afsnit om “Kød”, “Brød”, “Æg”, “Fisk og Skaldyr”, “Tørvarer og mad på dåse”, “Mælk”, “Rodfrugter” og “Ost”. Det fungerer temmelig godt hvis du spørger mig og med et indhold på over 100 retter, er der nok at gå igang med!

Kylling i Karry!

Kylling i Karry!

Du vil ikke tro det, men det er faktisk en risbøf! Nice!

Du vil ikke tro det, men det er faktisk en risbøf! Nice!

 

Billeder

Når man skal lave billeder af “bonusmad” som er igennem flere processer så sætter det en kogebogsforfatter og ikke mindst fotograf på en temmelig krævende opgave. Jeg husker tydeligt vores egne udfordringer med at retter måtte skydes om, fordi de havde ventet for længe – men fuck det må være svært med denne tilgang. Dog må jeg sige, at de leveres overraskende godt – nogle er naturligvis bedre end andre. Efter at have set billedet af “Arancini” som er friteret risotto ved jeg, hvad jeg skal lave i næste weekend! Det er flotte billeder og vekslende baggrund, god variation i nuancerne og så imponerer det mig, at jeg ikke kan se en eneste genganger af service over 100 opskrifter.

Arancini...! Som er friteret risotto!

Arancini…! Som er friteret risotto!

Dommen

Der er ingen tvivl om, at Thomas Alcayaga har lagt noget sjæl og arbejde i hans første værk. Det er gennemarbejdet og lige til at gå til. Nu er vi naturligvis helt enige om, at vi danskere generelt smider ALT for meget mad ud, og at Stop madspild er den rigtige vej at gå. Jeg vil dog mene, at bogen rammer familier mere end de store Gastromænd, men så igen – i min indledning sagde jeg jo netop, at jeg var nordjyde (og dermed inddirekte nærig), og jeg er Gastromand, så måske tager jeg fejl? Jeg mener vi ender på 4 meget store stjerner for kreativitet, sjæl, etik og ikke mindst ægte kærlighed til mad.

Havde billederne være en brøkdel bedre var vi endt på 5 – men retterne Thomas har skabt er så også “retters-retter”, og alle retter skal ikke nødvendigvis ligne forsiden af et magasin – og helt ærligt – hvem kan få øllebrød til at ligne i million? Nej vel…

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Fakta:
Forfatter: Thomas Alcayaga
Fotograf: Helena Priem
Vejl. pris: 249,-
Sideantal: 287
Forlag: Turbine
Se mere på Madetmere.dk

Interessant afsluttende emne: Smider du mad ud? Og hvordan bruger du dine rester? 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Fynboen

  Jeg prøver altid at lave mad ud fra hvad jeg har i fryseren og i køleskabet – og så køber jeg resten. Nogen gange ved jeg faktisk først hvad jeg skal lave når jeg står i supermarkedet. Men jeg har altid styr på hvad der er af mad derhjemme i skabene.
  Madplaner kan jeg ikke finde ud af.

  • Heller ikke mig Daniel, dog kommer jeg til tider til, at købe en del jeg har i forvejen, det er så ikke spild som sådan, bare lidt dumt. Ellers smider jeg meget meget sjældent mad ud – du ved hellere skide det ud end at smide det ud :-) Selv om det lyder lidt ulækkert når vi snakker mad… Stort set alt kød kan jo skæres i småstykker og steges som biksemad med spejlæg – men det bliver naturligvis også kedeligt i længden…

   • Fynboen

    Mmmmhhhhh…. biksemad

   • Altså biks bliver ALDRIG kedelig, hvis man husker at piske bearnaisen til!

   • Og så kom vores gode forfatter lige på banen! Nemlig Thomas – så kan det ikke gå galt! :-) Hvad er din favoritopskrift?

Smid en kommentar