Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 13. juli 2024

Scroll to top

Top

4 kommentarer

VIN UDEN PIS: En gammel gnaven anmelders sure opstød

VIN UDEN PIS: En gammel gnaven anmelders sure opstød
Vinhjernen

Arrrmen altså! Prø-nu-li-å-hør-her!! Jeg er i en moden alder blevet hyret af fire drengerøve fra Nordjylland for at anmelde vine på noget, der hedder en blog. Fint nok, man er vel omstillingsparat. Selv om de unge knøse som alle andre er lidt ustrukturerede, er de sgu flinke nok og relativt omgængelige. De mener det godt, svendene. Og indtil videre har vores samarbejde fungeret fint. Men nu ramler læsset satanrendeme.

Her har jeg i dekader plejet min vininteresse med omhu og gradvis justeret min palette og præference fra vulgære, tætte og kraftige vine henimod det sarte, elegante og komplekse; en rejse alle burde tage (og som har kostet en formue i kroner og lever).
Men lur mig om så ikke snotnæserne fra det jyske har valgt at denne uges tema er det ufatteligt banale “Høj på alkohol”-vine. Gudfader. Er vi i Sverige eller hva? Og hvad bliver det næste, test af lattergaspatroner?

Nå, men man kan jo ikke hoppe af hesten midt i det hele, så lad os se hvad vinprangerne vil prakke jer på.
Interessant er det, at se hvor vinene kommer fra. Hele tre amaroner er det blevet til, og de skal nok få tørt på, når jeg om lidt hiver bukserne af dem. Så er der et væld af vine fra Rhône-dalen og der plejer jeg nok at kunne føle mig hjemme, så dem smager jeg til trøst. Til sidst. Lidt spansk i form af to vine fra Priorat og en enkelt fra Jumilla på ren monastrell(mourvedre). Og endeligt lidt oversøisk fra henholdsvis Paso Robles og Barossa. Sidstnævnte kunne før i tiden levere nogle ordentlige kraftbasser med tæt frugt og masser af alko, men er altså kun repræsenteret med en enkelt vin.
Hrrmmmpfff. Jeg er skidesur over temaet og HELT ædru og det er en dårlig kombi. Lad mig få smagt mig igennem denne spidsrod af gumpetunge vine og komme videre i mit liv. Næste gang er der forhåbentligt andre druer på stokken. Som man siger. Na Zdrowie!

Høj på alkohol

Finca El Puig 2011

Pris: 225,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

15%’s bandit fra Priorat på garnatxa, syrah og cabernet. Kraftig og kompleks, lidt volatil næse. Modne bær, mentol, vanilje, kanel. Munden lidt slankere end næsen antyder, god saftighed og alkoholen fornemmes ikke voldsomt. Savner måske lidt tyngde, hvis der også skal være til husarerne. Men det skal der jo ikke hver gang. Jeg kan lide den sådan her og den vokser markant i glasset, hvor især cabernet’en opfører sig eksemplarisk.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Solluna 2014

Pris: Tilbud 99,- (Normalpris 149,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

K&S har smidt endnu en prioratvin i alko-puljen på sølle 14,5. Pøøh! Den har næse med sort frugt, skoleblæk og viol. Lækker og tæt mund, saliverende syre og tør, krydret finish, lidt som mine jokes. Nice, faktisk.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Acinatico Amarone 2014

Pris: 259 v. 6 (Normalpris 289,-)

Forhandler: Jysk Vin

God tung næse, der starter lidt urent, inden der kommer sød finsk lakrids og kaffe. Smooth og cremet mund og god balance. Pæn, men den der lille urenhed hænger lidt ved. Den er nu faktisk meget god endda. Flaskevariation?

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Buglioni Amarone Riserva 2011

Pris: Tilbud til 329,95 v.6 (normalpris 439,95)

Forhandler: Supervin

Her sker ikke en skid i næsen, så jeg smider den lige på karaffel, ok? Så kommer der pludselig fin blomsterduft med sveskearoma. Munden har tydelige tanniner og godt greb i gummerne. Helt hæderligt, sgu.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Ferragu Amarone 2011

Pris: 620,- v. 6 stk (normalpris 699,95)

Forhandler: Andrup Vin

OK, ok, jeg overgiver mig. Måske hader jeg ikke amarone længere. Her er der meget flot næse. Fed blommefrugt, kamfer, alkoholen anes kun let. Munden er overraskende elegant med tørre tanniner og god kraftig eftersmag. Tung vin, med flot kompleksitet og rigtigt pænt lavet. Og M.I.L.F-moden.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Randall-Monroe Zinfandel 2013

Pris: 169,95 v. 6 stk. (normalpris 199,95)

Forhandler: Supervin

Næse med meget modne bær, syltet blomme og sød pibetobak. Munden er let, med god saftighed og dejligt krydret finale. Fin zin vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Epsilon Barossa Valley Shiraz 2015

Pris: 148,57 v. 3 stk. (Normalpris 179,-)

Forhandler: Propperiet

Næse med sød nondistinkt frugt og ikke synderligt meget shirazpræg. Småkedelig vin fra øverste konsumhylde, men der er da en vis saftig koncentration. Og 14,8%

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

La Bestia 2014

Pris: 199,95 v. 6(normalpris 249,95)

Forhandler: Andrup Vin

Næse af bær, krydderurter og badedyr. Munden er blid syre og brændende alkohol med krydret frugt indimellem. Bæstet lever op til sit navn og leverer råstyrke mere end elegance. Til dig, der kan lide en vinøs kradser. Charmerende som en bidsk hund, der ser nuttet ud.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine de Mourchon Seguret CdR Villages Family Reserve 2011

Pris: 330,- v. 2 stk (normalpris 390,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Moden næse med lys frugt og vaniljekransedej. Sødmefuld mund, men pænt holdt i skak af tannin og alkohol, der dog brænder lidt til sidst(16%), så hold den sval. Så har du til gengæld en perfekt kraftig fætter til fx Mortensgåsen #dropnudenanddetskalværegås

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine du Grand Tinel Chateauneuf du Pape 2012

Pris: 275,- (-10% v. 3)

Forhandler: Propperiet

Gavmild næse med søde, røde bær, østersskal og stevia. Slank mund, ikke for sød og bløde, men bestemte tanniner. Virker dog en anelse tillukket, så smid den i kælderen 3-4 år. Lige nu er den knibsk.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine La Colliere Les Touillères Rasteau 2015

Pris: 89,95 v. 6 (normalpris 136,-)

Forhandler: Jysk Vin

Kedelig næse, at first, senere lidt ribs og solbærduft. Mund i nogenlunde balance, men her bider alkoholen(15%) lige en tand for meget til mig. Giv den et år i kælderen.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine Fond Croze Rasteau 2014

Pris: 150,- v. 6 stk. (Normalpris 180,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Blid, behagelig floral næse med mørke bær. Juicy og herlig mund. 15,5% i komplet balance og tilmed øko. Bravo!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Det er umuligt for mig at kåre ”Bedst i test” denne gang, der er helt dødt løb mellem Finca El Puig 2011 og Ferragu Amarone 2011. Køb et læs af hver!

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Janni N.

  “Køb et læs Amarone” til 600- flasken. Det har godt nok ingen gang på jord hos mig.
  Ingen overraskelse at alko-vine falder igennem.

  Det kunne være fint og vide hvem anmelderen er? Jeg kan se, at der er et site: “Madhjernen” Så jeg tjekkede den og “om Madhjernen” ud. Der var så heller ikke navn og se?
  Det er godt nok mærkeligt med 0,0 afsender på 2 sider, men det er jo til gengæld dejligt uforpligtende.

  • Anders Halskov-Jensen

   Hej Janni. Vinhjernen er mig i det lille billede. Jeg hedder Anders og har anmeldt vine i 15 år. Madhjernen.dk er mit website hvor jeg udbyder forskellige tjenester indenfor vin og gastronomi.

   • Janni N.

    Super. Tak for det.

    Måske det bare er mig som ikke følger “ordentlig med” :-)

Smid en kommentar