Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 16. september 2024

Scroll to top

Top

2 kommentarer

VIN UDEN PIS: De glemte, men geniale druer

VIN UDEN PIS: De glemte, men geniale druer
Vinhjernen

Tænk lidt over det. Er det ikke lidt fjollet, altid at købe vin lavet på den samme druesort? “Jeg æææælsker altså shiraz” siger du måske, men der er altså andre fisk i vandet, end dem der sædvanligvis vifter indbydende med gællerne. Med andre ord indbyder denne artikel til at udvise lidt mod og hår på barolopatterne, ok? Ligesom dengang du i vovemod skøjtede derhen hvor gadekærets is var tyndest for imponere naboens datter, remember?

Der findes flere tusind forskellige druesorter og der bliver lavet vin på rigtigt mange af dem. Og så er det sgu lidt sølle altid at nuppe napa cab eller chilensk merlot. Det svarer jo til kun at gå i biografen, når der kommer ny Mission Impossible film. Eller så’n.

Så derfor hiver vi i dag underhylerne af en lille håndfuld flasker vin, lavet af druer, du formentlig aldrig har hørt om. Men det kommer du til nu.

Vi starter med druen nascetta. En hvidvinsdrue fra Piemonte i Italien, der indtil for nyligt stort set var glemt. Og tæt på uddød. Vine på druen blev ellers rost meget tilbage i det 19. århundrede og blev brugt primært til søde vine og blends. Men den er besværlig at dyrke og giver uforudsigeligt udbytte. Og så blev den glemt. Det var vinmager Elvio der i 90’erne poppede en ældre flaske og blev genforelsket. Nu er han og andre vinmagere i Langhe begyndt for alvor at dyrke den. Fedt nok, den lagde også most til denne artikels “bedst i test”.

Så går vi til druen med det mundrette navn “romorantin”. Også en hvidvinsdrue, denne gang fra Loire. Her leverer den duftende og meget syrefriske vine, både tørre og offdry, der ofte er en tand oxiderede i udtrykket, lidt ligesom vine fra Jura kan være det.

Så skal vi til pelaverga. Den er du sgu nok ikke stødt på før. Druen er fra Piemonte og dyrkes kun i den lille by Verduno. Den leverer lyse og lette rødvine med rustikke tanniner. “Verga” er lokal slang for de mandlige forplantningsorganer, så måske følger der viagra-effekt med et solidt indtag?

Prøv så at sige “pacherenc” rigtigt højt. Det lyder lidt som at nyse, ikke? Men det er også en drue, du aldrig er stødt på. Den kaldes også for courbu og bruges sammen med andre ligeså ukendte druer til at lave sød sauternes-agtig vin i Frankrig, lige nord for Pyrenæerne. Så hvis dit foie gras indtag er så stort at sauternes-lageret er truet, kan du supplere med vine på denne drue, der er noget billigere, men ret så fine.

Tilbage til Italien. Og til ruché. En spøjs fætter af en rødvinsdrue, der leverer lyse, kradse rødvine. De dårligst har tit en aroma af halvråddent blomstervand, men de bedste kan være helt ok. Den vi tester her til artiklen var overraskende nem at have med at gøre og bestemt et forsøg værd.

Tilnæstsidst til en af mine nye yndlingsdruer og -områder. Rødvin fra Bierzo i det nordvestlige Spanien, lavet på mencia. Oprindeligt blev den brugt til at lave lette hverdagsvine, men nu er den stigende i popularitet og flere vinmagere er begyndt at tage den alvorligt. Mencia leverer florale aromatiske og urtede vine, ofte med et animalsk præg. Lidt, som hvis du blander pinot noir med cabernet franc. Der har vi vist allesammen prøvet, når mor ikke så det. Anyways, vinene er læskende og dejlige og har også lagrignspotentiale, hvis du ellers kan holde drøblen fra dem.

Sidste drue på stokken i denne omgang er grillo. En italiensk hvidvinsdrue, mest kendt fra hedvinen marsala(note: Det er IKKE den, man dypper småkager i, selvom svigerfar siger det. Det er vin santo). Men nu lægger den i stigende grad også most til hvidvine. Som regel sprøde og citrusagtige, selvom man også kan støde på lidt tungere versioner. Nok om det, nu er jeg tørstig. Lad os få smagt noget vin.

Ukendte Druer

Reverdito Nascetta 2016 “BEDST I TEST” & “BEDST TIL PRISEN”

Pris: 120,- kr.

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Meget aromatisk og indbydende, som en blanding af muscat og sauvignon blanc. Munden er sprødere end naboens datter og frisk som en bagerjomfru. Meget dejlig og læskende vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine Huards Francois 1er Vielles Vignes 2011

Pris: 240,-

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Riesling-agtig petroleumsæse iblandet alt det gode fra moden hvid bordeaux. #detkanvilide. Tør mund, næsten med tannisk bid, god struktur og syre som umodne æbler. Meget interessant vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Daje Mach Langhe Rosso 2015

Pris: 149,-

Forhandler: Propperiet

Ret meget fad i næsen. Det er næsten synd. Nedenunder gemmer sig røget bacon og kirsebær. Herlig safitg mund, lidt rustik tanninkradsen, men god balance. Spændende fætter, som jeg gerne smager igen helt uden fad. Bedre på andendagen, så du kan jo overveje at dekantere den.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Saint-Albert Pacherenc du Vic-Bilh 2014

Pris: 150,-

Forhandler: Erik Sørensen

Afdæmpet næse med abrikossyltetøj og karamel. I sagens natur en sød mund med fin syre og krydret finish. Ok. Ikke så sød som sauternes. Til stærke oste eller frugtdesserter.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Montalbera L’Accento Ruché 2013

Pris: 159,- v. 6 stk.

Forhandler: Supervin

Masser af frugt i næsen, nærmest som jordbærsyltetøj. Saftig og ret sødlig mund. Sjov, uforpligtende vin som din svigermor vil labbe i sig hurtigere end du kan stave til Castagnole Monferrato.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Cuatro Pasos Black 2012

Pris: 109,95 v. 6 stk.

Forhandler: Supervin

Spansk vine fra Bierzo, jvor man laver vin på mencia. Næsen er noget reduktiv, så giv den godt med luft, så du kan nyde duften af apotek og asfalt. Munden er let og tør og smager helt fint.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Feudo Maccari Grillo 2015

Pris: 59,95 v. 6 stk

Forhandler: Supervin

Lidt svovlet ananasnæse. Let, grænsende til vandet mund. Uforpligtende og læskende terrassevin.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

L’Exclus d’Alary 2014

Pris: 89,95 v. 6(normalpris 119,95)

Forhandler: Jysk Vin

Vi genanmelder lige denne, som fejlagtigt var med i naturvinstemaet. Den hører hjemme her pga. brugen af counoise-druen, der dyrkes i Rhône, Californien og Washington. Den giver peber, struktur og farve til den sødladne grenache, som resten er. Fin Rhône-næse med peber, Tigerbalsam og rød frugt, munden er frisk og venlig, godt krydret med varmende finale. Jo jooo.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Hvilken vin tror du vil være din favorit?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Som artiklen beskriver pelaverga druen, med verga som fallos betegnelse, vil jeg fremhæve Castello di Verdunos betegnelse for deres udgave, som hedder “Basadone” som skal være en betegnelse for kvindekysseren og i Verduno regnes vinen bestemt for et afrodesia!

  2. Jens Frederiksen

    Endnu en gang en FREMRAGENDE gennemgang af de forskellige typer :-) Det er en evig kilde til inspiration!
    Det må være et klasse job/fritidsbeskæftigelse i holder jer :-)

Smid en kommentar