Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. marts 2023

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Rødvin længe leve – Syrah! Syrah! Syrah!

VIN UDEN PIS: Rødvin længe leve –  Syrah! Syrah! Syrah!
Vinhjernen

Og så det lange. Syyraaaaaaaaah. Det er nemlig druen, det handler om denne gang. Du kender den også som shiraz i Australien, men det er en og samme drue.

Druen er en krydsning af to sydfranske druer, dureza og mondeuse blanche og ingen af de to er kendt for noget særligt. Men de har altså undfanget en vidunderdrue sammen på en sommerferie i det nordlige Rhône.  I gamle dage blev druen også kaldt ”hermitage”, hvorfor ældre årgange af topvinen Pemfolds Grange har ordet ”Hermitage” på etiketten.

Og det er da også appellationen ”Hermitage” i Nordrhône, der grundlagde druens succes. Vine fra Hermitage var berømte i det 18. og 19. århundrede og de kraftige vine blev endog brugt til at styrke vine fra både Bordeaux og Bourgogne.

I dag er det den eneste tilladte rødvinsdrue i det nordlige Rhône, hvor den lægger most til berømte vine fra Côte Rôtie, Hermitage, St. Joseph, Crozes-Hermitage og Cornas. I det sydlige Rhône dyrkes den også, men her er grenache mere udbredt og syrah bruges som regel i mindre mængder i blends sammen med mourvedre.

Druen leverer kraftige og mørke vine, der dog spænder fra det elegante og parfumerede fra fx Côte-Rôtie til det mere bulderbasseagtige og tætte fra Barossa Valley. Typiske udtryk er brombær, peber og bacon(røg) men druen kan også byde på sart violparfume og lavendel.

Disclaimer: Jeg er kæmpefan af syrah, især fra Nordrhône hvorfra vine med alder i den grad er leveringsdygtige i store vinoplevelser. Har man fx én gang smagt en af Guigals enkeltmarks côte rôtier med 10-20 år på bagen kan man gå i graven som et lykkeligere menneske. Men så skal der også lægges en to-fire stykker af de lange, så mindre er jo nødt til at gøre det. Der er heldigvis masser af gode syrahbud i denne test, hvor en tidligere ”Bedst i test ”-vinder er med igen og hvor vinderen er noget af en overraskelse.

Syrah, sayrah, syrah!

Arrogant Frog Syrah-Viognier 2019

Pris: 65,- (normalpris 85,-)

Forhandler: Jysk Vin

Krydret og varm næse med ret moden frugt. Rustik mund med tydelig alkohol, men ok balance. Helt hæderlig til prisen


Rebel Syrah – Horse Heaven Hill

Pris: 69,- (normalpris 109,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Reduktiv næse, der kræver en solid svingtur i glasset inden næsen giver lidt mild brombærfrugt fra sig. Munden er saftig og rank med let frugt og lidt ru tanniner. Smager dejligt, men først efter luft, så dekantér endelig.


Alkoomi ”Jarrah” Shiraz 2012

Pris: 299,-

Forhandler: Sprit&Co.

Moden, lidt svesket næse med pift af After Eight. Rig og fyldig mund, også med begyndende modne træk, men stadig med frugt og frisk syre i behold. Fin vin, der er flot moden nu.


Chapoutier ”La Bernadine” Chateauneuf-du-Pape” 2017

Pris: 299,- (normalpris 349,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Skøn Rhône-næse af røde bær og vilde urter. Smuk og harmonisk mund med tæt frugt og afstemt syre. Glimrende og balanceret vin, men også lidt uden for kategori, da primærdruen her er grenache med blot en sjat syrah og mourvedre.


Silène Crozes-Hermitage 2019

Pris: 175,- (normalpris 195)

Forhandler: Jysk Vin

Ødsel næse med masser af solmoden frugt og lidt friske grønne noter. Fremragende og saliverende mund med juicy frugt og silkebløde tanniner. Virkelig flot!


J. Denuzière Crozes-Hermitage 2019 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 169,-

Forhandler: Sprit&Co.

Næse med sød, blød frugt og et lakridset, spicy touch. Herlig og tætvævet mund med blide tanniner og et nærmest røget touch. Glimrende.


Gabrielskloof ”Wholebunch” Syrah 2020

Pris: 135,- v. 6 (normalpris 155,-)

Forhandler: Jysk Vin

Fermenteret i hele klaser, ligesom i Beaujolais. Fin, lidt forsigtig næse. Munden er utroligt frisk med overraskende sød(lig) tone. Det er behageligt og hænger godt sammen, men jeg savner en smule fylde.


Dutschke St. Jakobi Shiraz 2016

Pris: 269,-

Forhandler: Sprit&Co.

Moden næse med masser af frugt. Syltede brombær og mint. Charmerende og fuldmoden mund med blid frugt og fin syre.


Dutschke GHR Neighbours 2017

Pris: 199,-

Forhandler: Sprit&Co.

Fin, sart næse af sorte bær med mørk choko og viol. Skøn, læskende mund med flot syre, yderst blide tanniner og fin balance. Stadig et hit!


”The Pundit” Columbia Valley Syrah 2016

Pris: 250,-(normalpris 285,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Flot næse. Tæt, sort frugt, nylagt asfalt og et floralt pift. Fyldig og meget koncentreret mund med masser af ekstrakt og tørstof. Glimrende, men stadig ungdommelig. Vent 5 år.


Alkoomi Frankland River Shiraz Viognier

Pris: 159,-

Forhandler: Sprit&Co.

Næse af syltede blommer med fint, floralt touch. Meget tæt mund med mellemfine tanniner og saftig frugt. Rustik og charmerende vin.


Gabrielskloof ”Syrah on sandstone” 2018 [BEDST I TEST]

Pris: 239,- v. 3. (normalpris 279,-)

Forhandler: Jysk Vin

Ganske lukket næse med ribs og brombær. Tør, let og syredrevet mund med tydelige tanniner. Læskende og let vin i rustik stil. Charmerende vin med unikt udtryk og en nærmest burgundisk fortolkning af syrah. Fremragende vin, der vokser i glasset.


J. Denuziere Saint-Joseph 2017

Pris: 199,-

Forhandler: Sprit&Co.

Næse af stald, brombær, viol og røg. Saftig og henrivende mund. Florlet, men alligevel fyldig. Blide tanniner og spicy finish.


Stik os en kommentar

Smid en kommentar

ANNONCE