Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. juli 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Bordeaux med blæsten

VIN UDEN PIS: Bordeaux med blæsten
Vinhjernen

Det er som om vi har glemt bordeaux?  Rødvinene, der om noget har domineret det danske vinindtag, fra den spæde start for et halvt århundrede siden, da vi for alvor begyndte at drikke vin.  De gamle klassiske vinforretninger havde nærmest ikke andet på hylderne, men nu kan man nærmest ikke finde en flaske bdx i supermarkedet? I hvert fald ikke en, man gider drikke.

Måske skyldes det den himmelflugt priserne har taget over de seneste år. De gode bdx-vine er blevet dyre og taler vi om 1855 Grand Cru vine er priserne ikke længere for almindelige mennesker. Således står en flaske Lafite-Rothschild i en nyere årgang måske i en 5-8000 kr. flasken og det er jo ikke enhver beskåret. Andenvinen, der hedder Carruades koster i forsalg over 2000kr. og det er trist at tænke på når man for 20 år siden kunne købe den for 3-400 kr.

Jeg ææælsker bordeaux. Vinene herfra lagde kimen til den første vinsamling og grundlagde en dyb kærlighed, der nægter at fortage sig, selvom priserne er gået amok. Dengang købte jeg cru bourgeois vine i Irma og gemte omhyggeligt i et alt for varmt skab indtil Hugh Johnsons pocketbøger fortalte mig, at de var drikkemodne.

Heldigvis er det dog som om, at det værste hysteri er ovre. Og det virker også som om, at det ”ydre” Bordeaux, væk fra de mest klassiske appellationer laver bedre vine end før og til en pris, der er til at betale.

Vinene i denne test var i alt fald nådige i pris og bød bestemt på masser af bordeaux-dyder. Måske er der håb?

Bordeaux

Château Cailleteau Bergeron Prestige 2018

Pris: 115,- v. 6

Forhandler: Jysk Vin

Det dufter af bordeaux på en moderne måde. Af solmoden cab og merlot men uden at mistanken falder på andre steder end ”hjemme”. Og med en lille fadnote.  Munden er ganske tilgængelig med varm frugt og tydelige, men medgørlige tanniner. Der er masser af bdx for en beskeden skilling her.


Château Cap Leon Veyrin Cru Bourgeois Superieur 2018 [BEDST I TEST]

Pris: 189,- v. 6

Forhandler: Jysk Vin

Mørk, muldet og meget indbydende næse. Nærmest dyrisk uden at gå i Rhône-mode. Cassis, nylagt asfalt og urter. Herlig og harmonisk mund med frugt til den varme side, afrundede tanniner og en tæt finish med snert af lakrids. Alt sammen dog indenfor bordeaux-skiven,  og ganske velsmagende.


Château du Vieux Guinot Saint-Emilion Grand Cru 2016

Pris: 169,- (normalpris 199,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Næsen starter lidt lukket, men åbner med lidt luft og giver plads til duft af solbær og kirsebær.  Munden er overraskende let men hænger dog sammen. Jeg savner dog en anelse mere tyngde og fylde  til at matche de 14,5%, og den pæne årgang taget i betragtning burde det have lykkedes.


Chateau Reynier Bordeaux Superieur 2018 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 89,95 v. 6

Forhandler: Jysk Vin

Lidt lukket, men yderst lovende næse af solbær, mørkt rugbrød og kaffe. Saftig og skøn mund med masser af bdx-dyder. Støvet solbærfrugt og cedertræ, masser af tanniner, men behagelige. Lang, spicy finale.


Chateau du Mayne Sauternes 2018

Pris: 189,- (normalpris 229,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Ærkeklassisk næse med masser af botrytis; syltet fersken, orange og honning. Munden er let for genren men stadig med massiv sødme og blid syre.  Slutter lidt kort.


Stik os en kommentar

Smid en kommentar