Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. november 2023

Scroll to top

Top

En kommentar

Cocktail Of The Month: Brandy This

Cocktail Of The Month: Brandy This
Brandy Cocktail

Det er efterår og tid til endnu en skøn cocktailopskrift fra Morten Krag som virkelig har styr på sit shit! Men hvad skal man indtage når det begynder at blive koldt? Vi skal over i intet mindre en perfekt cocktail, som Morten har skruet sammen til sæsonen! Take it away Morten!

Vi snakker om Brandy her og inden vi starter så refererer begrebet “Brandy” til enhver spiritus destilleret fra fermenteret frugtsaft. Det er ret vagt, men det er i virkeligheden dét det drejer sig om. Fra Frankrigs vindruer til den Amerikanske æble-Brandy og helt ned til den intense og aromatiske eaux-de-vie, produceret fra højsæsons frugter; jo det dækker bredt.

Brandy This…

Tillad mig at kaste lidt mere lys på nogle af kategorierne;

Armagnac
En krydret og lettere spiritus end Cognac, distilleret ved hjælp af Ugni Blanc druer. Det er den ældste type druebrændevin i Frankrig, og historien går helt tilbage til 1400-tallet, omkring 200 år længere tilbage end cognac.

Cognac
Produceret udelukkende i Cognac-regionen i Frankrig, lige nord for Bordeaux, denne bliver distilleret med Ugni Blanc, Folle Blanhe og Colombard druer og derefter lagret i fransk Limousin eg (giver runde, krydrede noter). Vinen holder typisk blot 8 % alkohol naturligt, dvs. den er stærkt præget af syre . Vinen destilleres dobbelt i Alambic (Pot Still i engelsk talende lande) til ca. 70%. Selv efter lagring er Cognac’en dog stadig stærk, så i lighed med whisky tilsættes destilleret vand, typisk i flere omgange til en alkohol procent omkring 40.

Grappa
Denne italienske spiritus (pomace Brandy) er pot-distilleret fra skindet, frøene og stilkene af druerne, der kommer fra overskuddet af vin produktionen.
Grappa har fandtes i Danmark i mange år, men har i alle disse år ikke rigtig været brugt, men er nu for alvor begyndt at blive brugt. Ikke kun på restauranter og cafeer, men også til drink og cocktails.

Marc
Det udtales “mar” og betyder direkte oversat “kvas”. Det er også Fransk og en “pomace Brandy” og er også lavet af drue skind, frø og stilke, og er i virkeligheden det samme som Grappa. Det som ofte som en fattigmandssnaps gjort på druekvas.
I min verden dufter Marc’en næsten bedre end den smager.

Pisco
Denne distilleres fra et hvilket som helst antal sorter og er normalt ikke lagret, og kommer fra Peru og Chile. Det er en farveløs eller gullig-til-ravfarvet brandy.
Det er derudover hovedingrediensen i en Pisco Sour, som kan smage ret himmelsk!

Calvados
Denne cider spiritus er en æble eller pære Brandy fra Normandiet i Frankrig. Det sidste -s udtales, da det er af spansk oprindelse.
Calvados er et defineret område i Normandiet, hvor der dyrkes æbler og til dels pærer. Calvados er et destilat af Cider lavet på over 200 forskellige æblesorter fra Calvados. I et mindre underdistrikt, nærmere betegnet AOC Calvados Domfrontais, er det siden 1997 tilladt at anvende pærecider til Calvadosproduktionen. Calvados er typisk omkring de 40% vol.

Nok om al den historie og info;

Lad os smække denne her sammen, og nyde et godt glas Brandy;

Cocktail Of The Month: Brandy

Brandy Cocktail
5 fra 1 stemme
Ret: Cocktail
Forfatter: thecocktail.blog

Ingredienser

 • 5,0 CL Cognac
 • Dashes Angostura Bitters
 • 2 Dashes Absinthe
 • 1,0 CL Hjemmelavet sukker sirup

Sådan gør du

 • Røres med masser af is
 • Si i afkølet glas med isterninger
 • Garnér med en hjemmelavet dehydreret appelsinskive
 • God fornøjelse
 • Skål

Nutrition

Serving: 1g
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Skål og god lørdag!

Har du en favorit Brandy?

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Ruftalem

  Jeg synes den snakkede rigtig rigtig godt

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering