Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. januar 2025

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Weekendtesten: Danmarks bedste smørrebrød

Weekendtesten: Danmarks bedste smørrebrød
Fynboen

Det er ingen hemmelighed at vi her på Gastromand er glade for en af Danmarks nationalretter – nemlig smørrebrødet. Det er skam heller ikke længe siden at at selveste Ida Davidsen opkaldte et stykke smørrebrød efter Gastromand. Så da jeg her for nylig fik fingrene i Ole Troelsøs nye bog “Danmarks bedste smørrebrød”, var det med stor interesse.

Ved første øjekast troede jeg egentlig at jeg havde fået fingrene i en kogebog med en masse opskrifter på smørrebrød, men helt en kogebog vil jeg nok ikke betegne det som. Det er nok mere en hyldest til smørrebrødet og dens historie, de bedste smørrebrødssteder i Danmark krydret med opskrifter og anekdoter.

Forsiden præges af et stykke lidt mere avanceret smørrebrød.

Udseende og førstehåndsindtryk

Som så mange andre bøger vi får testet, så virker denne god og solid. Størrelsen er god og alene billedet på forsiden fortæller hvad det drejer sig om – nemlig smørrebrød og nok lige i den finere ende af skalaen. Bogen er på lidt over 250 sider og gemmer på 15 opskrifter (så vidt jeg lige kan tælle). Resten er sådan set portrætter af de kendteste danske smørrebrødsrestauranter.

En glad Wassim.

Det er vist et par år siden, men et dejligt billede.

Opbygning, struktur og indhold

En standard indholdsfortegnelse finder man ikke i denne bog. I stedet strækker indholdfortegnelsen sig over flere sider, hvor hver enkel restaurant får ret meget plads i form af billede og tekst. Det giver et lidt anderledes overblik, som jeg egentlig godt kan lide.

Indholdsfortegnelsen fylder et par sider.

Helt omme på side 173 kommer der opskrifter på smørrebrød.

Som sagt så er der indhold og historier fra de mange gode restauranter vi har i Danmark. Dette er tilmed krydret med både gamle og nye billeder. Opskrifterne, de få der er, er gennemførte, men selve strukturen og gennemgangen i de forskellige opskrifter er ikke den simpleste måde at vise det på. Nogle opskrifter er dog relativ simple mens andre benytter sig af lidt mere avancerede teknikker – så her er der noget for alle.

Billeder

De mange sider i bogen præges af rigtig fine billeder, både af mad og menneskerne i køkkenerne landet over. Billederne af retterne er både afvekslende og appetitlige, og vækker også i nogle tilfælde dejlige minder.

En absolut yndlingsspise hos Gastromand.

Det er dejligt at se hvordan det ikke bare virker som om det hele er skudt på en dag eller to, men man rent faktisk fornemmer noget historie igennem nogle af dem.

Sild hører sig til smørrebrød.

Så selvom det i nogles øjne måske kan virke lidt rodet med sort/hvide billeder og så lige pludselig knivskarpe “nutidsbilleder” af moderne smørrebrød, så fungerer det altså for mig.

Next level fiskefilet.

Dommen

Lad mig slå fast med det samme, dette er ikke en kogebog. Det er derimod en hyldest til det danske smørrebrød og historien gennem tiden. Bogen henvender sig til Gastromænd og kvinder, som interesserer sig for lige netop dette område, og fungerer desuden rigtig godt som godnatlæsning, hvor man lige kan nappe et afsnit ad gangen, og blive inspireret og klogere på kokke, spisesteder og tanker bag denne specialitet.

Når snaps indgår i navnet tegner det godt.

“…osten knytter stemningen af forrådnelse og rygende elskov sammen i mit hjerte…”. Er jeg den eneste som bliver lidt erotisk opstemt her?

Desuden får du (trods alt) også få, men gode opskrifter på signaturretter du måske allerede kender, eller har smagt, så du selv kan trylle hjemme i køkkenet. Desuden formår Ole også at levere det på en velskrevet måde, som fanger en, når man først er gået igang. Vi svinger os op på 4 Gastromænd for et et velskrevet produkt, samt dejlige og afvekslende billeder. Det kunne sagtens være blevet til flere, men så skulle jeg også have haft lidt flere opskrifter med.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Fakta:
Forfatter: Ole Troelsø
Fotograf: Ole Troelsø, Jesper Rais, Steen Jacobsen/Scanpix, Erik Petersen/Scanpix, Jonas Pryner
Vejl. pris: 295,-
Sideantal: 255
Forlag: Forlaget Lucullus Aps

Stik os en kommentar

Smid en kommentar