D.I.Y. vinkælder
Da vi i 2011 flyttede ind i vores nuværende hus, valgte vi at lave stort set alt om. Alt skulle rives ud og bygges op igen. Det skulle vise sig at blive en meget lang affære med deadlines, der ikke blev overholdt. “Good things come to those who wait” og jeg kan nu kalde mig for vinkælder-ejer. Det er ikke en stor vinkælder – det er nærmere et vinrum – men det tæller også.
Idéen om en vinkælder udsprang egentlig af en aftale, jeg lavede med min kæreste, da vi skulle have nyt køkken. Aftalen lød på, at hun fik en Quooker i køkkenet, og så måtte jeg få et vinkøleskab. Idéen om et vinkøleskab syntes jeg var rigtig lækker, men som vores renovering skred frem, blev det ændret til en vinkælder i stedet. Vi har nemlig en kældertrappe med et rum indenunder, hvor rummet ikke blev brugt til andet end opbevaring. Her var der altså plads nok til et par flasker eller 100.
Læs også: Jagten på det ultimative gastromand-køkken – Før
En idé kommer sjældent alene, og derfor blev designet og indretningen af rummet ændret flere gange undervejs, efterhånden som planen blev drøftet med andre interesserede. En af hovedtankerne bag var, at man skulle kunne kigge ned til flaskerne, inden man gik ned ad trappen. Det betød, at der skulle støbes et nyt gulv samt lægges fliser på reposen.
Læs også: Jagten på det ultimative gastromand-køkken – Overvejelserne
Foruden glas i gulvet var det også vigtigt for mig med en god, stabil temperatur. Temperaturen har jo betydning for, hvordan vinen opfører sig, så vi var ude i overvejelser om udluftning, nedkøling m.m. Men som heldet ville det, så har kælderen en rigtig fin temperatur, så vi slap for yderligere tiltag. Skønt både tids- og pengemæssigt.
Vores hus er et gammelt et af slagsen, så målene er lidt ukurante. Jeg ville have glasdør i ind til rummet, så denne måtte laves på specialmål. (Godt at en Quooker er så dyr …)
Selve reolen er snedkereret efter mål, så den passer præcis ind i rummet (igen; standardmål og gammel kælder hænger ikke sammen). Bag ved selve trappen blev der også plads til en lille reol, så rummet er godt udnyttet.
Læs også: Jagten på det ultimative gastromandkøkken – Resultatet
Alt i alt er jeg ganske tilfreds med resultatet, og om aftenen når lyset er slukket i gangen, og der kun er lys inde ved vinene, ser det fantastisk ud.
5 gode råd til gør-det-selv-vinkælder
Jeg indrømmer gerne: jeg har fået hjælp til projektet. Alene det faktum, at jeg hverken er elektriker, gulvlægger eller snedker, gør, at jeg måtte søge lidt ekspertise rundt omkring. Når det så er sagt, så er jeg selv kommet med idéerne (de fleste) og har endda hjulpet lidt hist og pist. Så jeg føler da, at jeg har været med til det.
Men inden du selv begiver dig i krig med et lignende projekt, vil jeg da gerne komme med nogle råd:
- Husk at alliere dig med fagfolk. De ser ting, vi andre dødelige amatørkokke tydeligvis ikke ser.
-
Prøv at lave en tegning, så du får en idé om, hvordan slutproduktet skal være.
-
Brug nettet. Søg inspiration og kopier gerne løs fra andres idéer. Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen.
-
Tjek temperaturen i rummet. Det er vigtigt, at temperaturen er stabil og ikke for høj. Jeg vil mene, at en temperatur omkring de 18 grader er ok.
-
Undgå sollys og andet lys. Vinene er ikke glade for at ligge i lys, så sørg for, at der er så lidt som muligt. (Ja, jeg er desværre nødt til nogle gange at slukke for lyset inde i rummet, selvom det ser brandgodt ud!)
Jeg håber, at mit indlæg kan være god inspiration til alle, som drømmer om lidt mere end et par bogkasser til deres vinopbevaring.
I får lige lidt flere billeder at slutte af på.
Hvor og hvordan opbevarer du din vin?!
Stik os en kommentar
-
Hej,
Min mand og jeg er netop selv i gang med at få lavet et vinrum under en trappe og er på udkig efter præcis sådan en glasdør, som du har i dit. Er den helt tæt? Og kan du fortælle, hvor du har fået lavet din? Vores skal laves i specialmål, men det regner jeg også med, er tilfældet hos dig.
P forhånd tak for hjælpen,
Mvh,
Kristina -
Vinkældre i alle afskygninger kan man drøfte med og lade sig inspirere af: http://www.vintagekeeping.com
-
Super flot arbejde. Hvilken træsort har du brugt til reolerne? Og hvor fik du dem lavet? Det ser meget lækre ud.
-
Det er godt nok ikke en DIY, men den her er da fed!
-
Fed kælder, jeg er imponeret! Ville ønske at jeg kunne lave noget i samme stil. Jeg bor i 2 etagers rækkehus og har min vin liggende under trappen, uden temperaturstyring (fy for pokker!) Vinen udvikler sig en anelse for hurtigt, når den ligger for varmt, men ellers er jeg enig med dig i at 18 grader ikke er frygteligt, bare den ikke svinger.
-
Ar-men hold nu for fanden…. Det er da for fedt…
Når det er sagt… Er 18 grader ikke for meget? Der ligger vel både rød-, hvid- og rosévin + champagne i rummet.
Er meget misundelig på dit rum og går selv i tanker om en kælder eller anden form for vinopbevaring, når vi bygger vores køkken om, men har meget svært ved at bestemme mig til en løsning.
Jeg tænker en løsning med forskellige temperaturer. Fra 8 – 16 grader, fordelt i 3 trin 8, 12, 16.
Jeg ved ikke om det er en god løsning, men det er så langt jeg er kommet foreløbig. -
Det ser super godt ud.
-
Flot og kreativt!
Comments