Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. august 2022

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Hvad, hvor, Veneto?

Hvad, hvor, Veneto?
Vinhjernen

– Betalt samarbejde – Kampagnen er finansieret af EU

Hvis jeg siger Veneto, siger du måske amarone? I hvert fald er det nok amarone og andre vine fra Valpolicella, der først falder de fleste vinelskere ind, når snakken går på Veneto. Men der er masser af andre spændende vinområder og vine at gå på opdagelse i.

Man kan med rette sigte at Veneto er den region, der spænder allerbredest fra lette saftige vine til vine fra sværvægtsklassen. Så lad os prøve at dykke ned i det ukendte og tage fat i fire områder, du måske ikke har hørt om før. De har alle det til fælles, at de ligger rundet om Gardasøen hvor utroligt mange danskere holder ferie hvert år, og formentlig på ferien indtager de vine, du skal høre om nu.

Garda DOC

Vinområdet Garda DOC er det store område, der omkranser Gardasøen næsten hele vejen rundt. Her har der været dyrket vin siden bronzealderen og området er utroligt smukt. Der dyrkes et væld af både hvidvins- og rødvinsdruer heriblandt, måske lidt overraskende, både cabernet sauvignon, cabernet franc, carmenere og merlot. På hvidvinssiden er der især fokus på pinot grigio (pinot gris), der siges at være bragt til Italien af selveste Napoleon, og som trives glimrende her. Men regionen er alsidig, der laves også mousserende vine, rosé og dessertvine. Især de mousserende.

Læs mere: https://www.gardadocvino.it/

Bardolino DOC

Dette område ligger ved Gardasøens østlige bred og laver rødvin og rosé på druerne corvina, rondinella og molinara. Dem kender du fra amarone, men her er stilen friskere og alkoholprocenten lavere. De røde bardolino-vine er drikkevenlige og perfekte at nyde let afkølede om sommeren. Desuden laves der Bardolino Chiaretto som er en frugtig rosé du kan nyde under parasollen eller drikke til alt fra seafood til pizza.

Læs mere: https://www.chiaretto.pink/

Custoza

Custoza DOC, også kendt som Bianco di Custoza, ligger syd for Bardolino. Som navnet antyder laves der kun hvidvin. Området har stået lidt i skyggen af det mere kendte Soave, men det er der nu ingen grund til, vinene fra Custoza kan sagtens tale for sig selv. Det er garganega, der er hoveddruen, iblandet trebianello og bianca fernanda. Desuden kan der også anvendes bl.a. trebbiano, malvasia, riesling italico og chardonnay. Vinene er sprøde, frugtige og aromatiske og de bedste kan endda lagres og blive endnu bedre.

Læs mere: https://www.custoza.wine/

Lugana

Syd for Gardasøen finder vi Lugana. Her laves der hvidvine på den unikke drue turbiana, der stammer herfra. I årevis mente man, at den var en variant af trebbiano indtil DNA-profiler viste at den var sin helt egen, dog nært beslægtet med verdicchio. Vinene dufter herligt af tropisk frugt, citrus og mandel og har bestemt lagringspotentiale.
Vinene fra områderne omkring Gardasøen er ikke så kendte for andre end os, der har ferieret i området og det er synd, for de har masser at byde på og smager også godt en regnvåd tirsdag i november. Men der er heldigvis forhandlere herhjemme, der er ved at få øjnene op for områdernes kvalitet og alsidighed, så med lidt indsats er vinene til at finde.

Læs mere: https://www.consorziolugana.it/

Fire eksempler på gode vine fra regionerne omkring Gardasøen:

Valdo Garda DOC Brut

Herlig og ukompliceret boble lavet på garganega og chardonnay. Næsen er blid med mild duft af blomster og umoden fersken. Munden er frisk med lette, ivrige bobler og let fylde. God og frisk sommervin, du fx kan drikke til frokosttærter eller som aperitif på terrassen.



Valetti Chiaretto Bardolino Classico 2021

Forførende frugtig næse med mild hindbærduft. Munden er spændstig med god syre og masser af fylde. Der er pondus i vinen på en saftig måde, der gør at du både kan drikke den solo i lystbådehavnen eller lade den ledsage en fyldig salat, fx med røget kylling.



Monte Zovo Le Civaie Terrable Lugana DOC 2021

Gavmild næse med masser af fersken og blomst, nærmest i Condrieu-stil. Munden starter fyldigt og cremet inden en forfriskende syre sætter ind og skaber balance. Spændende og ganske kraftig hvidvin, der sagtens kan håndtere tunge fiskeretter, hønsefugl i fløde eller en spicy omgang butter chicken.



Massimo Ronca Vignaniolo in Sommacampagna, Custoza 2021

Lavet på et blend af garganega, trebianello og trebbiano toscano og har ligget på bærmen i fire måneder. Næsen er gavmildt floral med et klædeligt maritimt pift. Munden er hamrende sprød med livlig, intens syre og en nærmest salt finish. Skøn vin!

Stik os en kommentar

Smid en kommentar

ANNONCE