Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 4. juni 2023

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Vinho Verde – Den oversete, men perfekte sommervin

Vinho Verde – Den oversete, men perfekte sommervin
Vinhjernen

– Betalt samarbejde –

Kender du vinho verde. Sådan rigtigt? Hvis du er generation X eller ældre har du måske været på ferie på Algarve-kysten og læsket dig i sommervarmen med hvad der dengang var Portugals billige hvidvin. Måske er du også stødt på billig vinho verde hos købmanden? Der var engang hvor enhver butik havde en billig, let perlende vinho verde på hylden, gerne i en karakteristisk blålig flaske. Men vinho verde har i den grad rykket sig siden du eller din morfar var på solferie. Læs videre og bliv klogere.


For det første er Vinho Verde et område. Det ligger i det nordlige Portugal og er et af landets mest regnfulde områder. Navnet betyder ”grøn vin” men det omkringliggende landskab er endnu grønnere end de hvide vines skær. Det er hvidvinen, regionen er mest kendt for, men der laves også rosé og nogle ret sjove rødvine. Så hvis du kun kender de lette, friske og perlende vine, der alle fremstillet med tilsætning af Co2, så har du masser til gode.


Til hvidvin anvendes druerne bl.a. alvarinho, avesso, loureiro og gouveio.
Vine på alvarinho er skønne vine med duft af kvæde, fersken, orangeblomst og nødder samtidigt med en mineralsk friskhed og syre. De læskende vine er perfekte til al seafood eller friskoste som fx burrata.
Vine på avesso har typisk masser af stenfrugt som fersken eller nektarin. I modsætning til de andre druer fra regionen er der her lav syre og potentielt høj alkohol. Derfor anvendes avesso oftest i blends. Enkeltdruevinene er kraftige og aromatiske.


Vine på loureiro har en karakteristisk duft af laurbær, citrus og hvide blomster. Der er smæk på syren i vinene og lav alkohol. De velduftende vine er gode til kraftige fiskeretter, fx kroketter på klipfisk eller bouillabaisse-agtige supper.
Vine på gouveio, som også bruges i hvid portvin, dufter af lime og anis og har som oftest masser af tyngde. De egner sig også glimrende til at gemme. Prøv dem til friterede østers.
Rigtigt mange vine er lavet på blends af ovennævnte og adskillige andre druesorter og her kan vinmageren lade druernes forskellige egenskaber matche hinanden og lave harmoniske og spændende vine, hvor du både får floral, velduftende næse og sprød, mineralsk mund.


På rødvinssiden er det værd at nævne druen vinhão, der lever dybrøde, aromatiske og tanniske vine. Og så laves der faktisk også aguardente (brandy) i Vinho Verde.
Nå, men en ting er, hvad vinho verde er, hvor det kommer fra og hvilke druer, der lægger most til. Det vigtigste er jo, hvad DU kan bruge de hvide portugisiske vine til. Og det er faktisk ikke så lidt. Vinene er nemlig intet mindre end perfekte til dansk sommermad eller som vinøse tørstslukkere, når du pruster i sommerheden og prøver at tage dig sammen til at grille.


Hvis du er sådan en, der selv stryger rejer i sommerhuset, så sørg for altid at have et par flasker vinho verde på køl. Den sprøde, tørre hvidvin matcher dine anstrengelser perfekt. Ligesådan, hvis du har fanget krabber eller været på østerssafari. Vinho verde er oplagt skaldyrsvin.
Er du til spicy mad, så er vine fra Vinho Verde din nye bedste vin. En frisk vin med lav alkohol er et godt match, når chili-varmen bider i mundtøjet. Og er det en af de vine, der har en lille perle, så er det også meget rart, når din hjemmelavede curry skal skylles ned.


Du kan også drikke vinho verde til sommerhusfrokosten. Især, hvis du har været forbi den lokale slagter og købt blandet charcuteri. Vinene er rigtigt gode til lufttørret kød og pølser og rejesalaten klarer de også. Sildemaden skal nok stadig have en bajer, men prøv ad.
Og husk, at vinho verde også kommer i rosé og rød. Fælles for vinene er den lave alkohol, syren og friskheden og dermed er vinene fra Vinho Verde de ultimative solskinsvine. Rigtigt god sommer.
Kampagnen for Vinho Verde er finansieret af EU. Læs mere her: www.vinhoverde.pt

Stik os en kommentar

Smid en kommentar