World’s 50 Best: Geranium er verdens bedste restaurant
Det var en ydmyg og tydelig rørt Rasmus Kofoed, der i går modtog hele restaurationsverdens hyldest på scenen i London. Restaurant Geranium har overtaget Nomas trone som verdens bedste restaurant, mens både Jordnær og Alchemist sætter nye danske højdespringsrekorder på verdens mest prestigefulde liste over toprestauranter.
Luften var tyk af larm og spænding da hundredvis af kokke, madskribenter, gastroturister og pressefolk fra hele verden var samlet i Old Billinggate Market i London for i fællesskab at kåre og hylde verdens 50 bedste restauranter ved de prestigefyldte årlige World’s 50 Best Restaurant Awards.
Rygterne svirrede og den ellers fremragende engelske mousserende vin i glasset gjorde lige så lidt for at dulme nerverne hos undertegnede, som den må have gjort for kokkene og restauratørerne omkring mig. Tankerne havde haft frit løb hos alle siden den såkaldte bobler-liste med verdens 100 -51 bedste restauranter blev frigivet for små 14 dage siden. Hvordan skulle det mon gå?
Alle i salen vidste at Danmark længe har nydt en særlig hædersplads i toppen af verdensgastronomien. Og alle må de have stillet sig selv det spørgsmål, jeg nu gjorde: Hvor var de danske gastronomiske fyrtårn på listen? I hvert fald ikke blandt de blandt nummer 100 og 51 i årets opløb, så meget vidste vi nu.
Selv Rasmus Munk fra hæderkronede Alchemist, som sidste år med glædestårer i øjnene bragede ind på en velfortjent 58. plads, brillierede i år med sit fravær blandt boblerne. At han så nok til gengæld ville stryge ind på hovedlisten – og endda med en vis sikkerhed temmelig højt – stod vel nærmest ikke til diskussion. Men hvor højt ville den unge gastronomiske magiker nå?
Og på samme vis, meldte sig aftenens andet helt store spørgsmål: Kunne Danmarks anden Rasmus – den hæderkronede bronze, sølv og guldvinder ved kokkenes verdensmesterskaber, Bocuse d’Or, Rasmus Kofoed fra Geranium gøre, hvad hele det gastronomiske Danmark har håbet?
Kunne han toppe sin andenplads fra sidste år, følge i hælene på Rene Redzepis magtpræsentation fra 2021, og vinde den vel sidste store hæder, han endnu ikke havde opnået i sin karriere: førstepladsen på listen over verdens bedste restauranter? ”Nej, lad os nu se,” mente en ydmyg Rasmus Kofoed, da jeg traf ham efter sidste års uddeling. ”Det er i hvert fald ikke nødvendigvis målet,” sagde han dengang. Selv, var jeg efterhånden ikke så sikker.
Flotte danske præstationer
Det var derfor også på alle måder en nervepirrende oplevelse da skuespilleren Stanley Tucci indtog scenen som årets vært for festlighederne i London, og hvad der skulle vise sig at blive en sand danskerfest på stolerækkerne.
For sandelig om det ikke, når aftenen var slut og klapsalverne havde lagt sige, skulle vise sig at være – i holdkaptajnens egne ord ord – en knægt fra en mindre dansk provinsby, og hans uundværlige hold, der afløste Noma på toppen tog titlen som verdens bedste restaurant hjem til Danmark. Efter et i øvrigt vanvittigt skarpt opløb, hvor Rasmus Kofoed og hans hold tog sejren foran et felt, som også bød på en magtpræsentation af en debut på 38. pladsen til verdens mest krammevenlige ex-gangster, Eric Vildgaard fra Jordnær. Og en lige så måbende flot 18. plads til Rasmus Munk og Alchemist, som dermed hoppede 40 pladser op ad listen – et spring der vel nok var højere, end de fleste havde turde oddse på.
“Det er jo vanvittigt, vi havde været så glade for bare at blive nummer 50. Vi havde jo allerede vundet. Og så at komme så højt op på listen,” måbede Eric Vildgaard efter uddelingen, “og nu skal vi vist have noget alkohol,” tilføjede han mens propperne begyndte at springe over efterfesten. og mere dansk kan det vel egentligt ikke siges. Alene at ramme den eftertragtede liste er en magtdemonstration uden lige. Og at toppe den, som Geranium nu har gjort er ikke kun nærmest umulig – det er også et uvurderligt boost for den danske restaurationsbranche, turisme og omdømme.
World’s 50 Best: Restauranternes Oscaruddeling
World’s 50 Best Restaurant Awards er verdens mest prestigefyldte prisuddeling for restauranter. Skal det glamourøse galla sammenlignes med noget, vil det være oplagt at kalde det restauranternes Oscaruddeling. Den aften om året, hvor kokke, branchefolk og madprofessionelle går sammen om at kåre og hylde de bedste af de bedste fra deres midte.
Prisen uddeles årligt baseret på indstillinger og stemmer fra samlet set 1080 velberejste professionelle fra de højere gastronomiske luftlag. Fordelingen af stemmeberettigede er fuldstændig ligelig imellem kokke, restauratører, madskribenter og anerkendte levemænd og kvinder fra alle afkroge af verden, og udvælgelsen foregår som en hemmelig, vægtet stemmeproces.
Det massive stemmearbejde kulminerer i en stort anlagt gallafest, der hvert år holdes i en ny gastronomisk højborg, og altså dette år i London, hvor World’s 50 Best samtidig kan fejre sit 20-års jubilæum. Et lidt specielt et af slagsen.
2022: Et særligt år for World’s 50 Best
2022 er på mange måder et specielt år for World’s 50 Best. Først og fremmest fordi prisen, trods sit runde jubilæum, kun har været uddelt 19 gange. Der var lige en lille baktusse ved navn Covid-19, der fik sat en stopper for showet i 2020. Det kompenserede man flot for i 2021 ved at afholde en lettere modificeret uddeling i Antwerpen, hvor stemmer fra både 2020 og 2021 blev medtaget, men hvor man samtidig stadig snakkede restriktioner, lokale nedlukninger og mundbind.
Dermed er 2022 den første uddeling til at finde sted i noget, der på lyksalig vis begynder at ligne kølvandet af en global pandemis hærgen. Men samtidig er det også den første uddeling til at finde sted i en verden præget af uset økonomisk uro. Og en verden som også gastronomisk er blevet revet midt over og svundet ind, grundet en – for de fleste af os – fuldstændig ubegribelig konflikt.
Den tiltagende usikkerhed, konflikter og frygten for nye nedlukninger, fyldte dog ikke meget blandt restauratørerne i salen, som i stedet syntes at angribe tingene med spirende optimisme og den samme omstillingsparathed, som mange af dem viste under Coronaens hærgen. Det var ikke udfordringer og frygt, der blev talt om i hjørnerne. Det var muligheder, omstilling, bæredygtighed og magi. Magien af god service og de gode restaurationsoplevelser, der kan skabe en art frirum fra hverdagens bekymringer på tværs af kulturer og kontinenter.
Om sejren siger William Drew, Director of Content for The World’s 50 Best Restaurants, da også: “Vi er glade for atoffentliggøre listen The World’s 50 Best Restaurants 2022 og fejre Geranium som den nye No. 1. Rasmus Kofoed, Søren Ledet og deres team har skabt en uforglemmelig gastronomisk oplevelse, der
tager sæsonbestemt madlavning til superlative højder og leverer præcis, smuk og elegant mad, der kombinerer kunst og smag tilsat en banebrydende tilgang til drikkevarerne. Geranium har cementeret sin status som en global kulinarisk destination og er en meget fortjent vinder af den eftertragtede titel. Det er i år også spændende at opleve mangfoldigheden i listen over restauranter fordelt på fem kontinenter og at se det pulserende kulinariske samfund mødes og fejre sammen i London.”
Og netop dette vækker glæde og håb. Det kan lyde banalt, måske naivt. Men i en tiltagende forvirrende verden er det dejligt som kulinarisk skribent at se en branche, som anerkender sin helt specielle rolle. En evne til at skabe positive, magiske oplevelser. En slags 1-, 2- eller 3-stjernet kulinarisk virkelighedsflugt i en verden, der ellers til tider kan virke en smule forvirrende, uforudsigelig og tiltagende kaotisk.
I en verden af uro, bekymringer, krig og splid skal restaurationsbranchen og oplevelsesøkonomien være et fristed, hvor vi kan lukke vores daglige bekymringer ude og fokusere på det, der betyder noget: nærvær, forkælelse, sammenhold og service. Og det beviste man ved World’s 50 Best Restaurants 2022, at man som toneangiver i branchen er klar på.
Note: Gastromand var inviteret til World’s 50 Best af arrangøren uden krav til indhold eller redaktionelle vinkler. Jeres ydmyge udsendte har selv afholdt sine rejseudgifter i denne forbindelse.
Stik os en kommentar
Kommentarer