Gastromand.dk | 19. October 2018

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Faster Philip gæsteblogger om mad med spiritus

Faster Philip gæsteblogger om mad med spiritus
Webmasteren

Bag det kryptiske navn Faster Philip gemmer sig en kogemand, med en overskyggende stor k√¶rlighed til mad og gode r√•varer. Faster Philips hjemmeside blev til ud fra et √łnske om at skrive en kogebog, som i f√łrste omgang er sat p√• pause, men hjemmesiden bliver passet og plejet! Han laver alt mellem himmel og jord, fra klassikere til nye retter, han kreere i farten. Han skriver gerne om de gode varer og produkter han st√łder p√• og deler gener√łst ud af sine erfaringer med disse. Men sidst og absolut ikke mindst skriver han om spiritus, √łl, og vin, og i s√¶rdeleshed om sin brug af disse i opskrifterne. Hvorfor vi har overtalt ham til en f√łljeton af 3 opskrifter: En med vin, en med √łl, og en med spiritus. F√łlg med de n√¶ste par uger, det bliver helt sikkert interessant.

F√łrste skud i g√¶stebloggerb√łssen blev til en r√łdvinsmarineret lammek√łlle, som min k√¶re halalslagter p√¶nt prakkede mig p√•. Det skal lige siges at det altid er formidabelt k√łd han udpeger! Jeg var en smule tr√¶t af den klassiske hvidl√łg t√¶ppebombede version med tzatziki og halverede bagte kartofler med en t√łr krydder rub som mangt og mangen har serveret i ny og n√¶… S√• jeg peppede versionen lidt op. Bla. vendte jeg lidt op og ned p√• konceptet omkring tzatziki¬īen og flettede ogs√• lidt ramsl√łg ind, det fungerede rigtig godt.

R√łdvinsmarineret Lammek√łlle mit gem√ľse – 4 pers.

Ingredienser

Lammek√łlle og marinade

Lammek√łlle p√• 1,2-1,4 kg.

1 √łko citron, saften og skallen.

1 hvidl√łg.

1 flaske r√łdvin, jeg brugte en fransk lavet p√• cabernet sauvignon.

1 spsk hoisin sauce

1 spsk worchestersauce

1 spsk urtesalt (opskrift findes under hjemmelavet fra bunden)

1 tsk paprika

1/2 tsk karry

1/2 tsk koriander

1/2 tsk spidskommen

4 nip tabasco

4 kardemomme kapsler

5-6 laurbærblade

1 – 1 1/2 dl soya

1 dl god olie

1 stjerneanis

Tilberedning

– Lammek√łllen stikkes med hvidl√łgsstave, hellere for meget end for lidt, stik den med en spids kniv, gerne lidt skr√•t ind under s√• du f√•r nogle “lommer” hvor hvidl√łget kan stikkes ind i.

– Bland alle ovenst√•ende, sammen med vinen og mariner k√łllen natten over p√• k√łl.

– N√¶ste dag fik Lammet 4 timer ved 110 grader p√• alm. ovnvarme – ikke varmluft! Jeg brugte en stor k√łkkenpippette til at dryppe/h√¶lde resten af marinaden over lidt efter lidt, s√• “lammet blev holdt v√•dt”.

– Hvis man har mod p√• det kan man sagtens stikmarinere den yderligere med k√łkken pipetten.

РJeg vendte den 4 gange i alt, lod den hvile i 20 min. i folie og klæde inden jeg skar den.

Gem√ľsen

800 gram nye små kartofler

200 gram skalottel√łg, pillede

10-15 fed hvidl√łg, pillede

3-4 spsk god olie

salt

peber

Kog kartoflerne i rigeligt saltet vand til de er m√łre, og lad dem k√łle af s√• de kan pilles, kom dem i ildfast fad, sammen med l√łg og hvidl√łg, dryp olien over, og vend dem grundigt s√• de alle er “fedtet” ind. Krydr s√• med salt og peber, evt lidt friske krydderurter hvis man er til det. Og giv dem 25-30 min ved 225 grader i ovnen.

T√łr – Ziki

Ramsl√łg i fine strimler

agurk i tyndstrimler

gulerod i tyndstrimler

br√łndkarse

mynte

creme fraiche r√łrt op med salt, peber, citronsaft, og reven muskatn√łd.

T√łr-zikien er s√•re simpel, det er bare tyndsk√•ren agurk og gulerod, jeg har s√•dan en snild chokolade h√łvl som er perfekt til tyndsk√¶ring/skr√¶lning. De findes i mange versioner, den g√•r ogs√• under navnet “hurtig skr√¶ller”. Et mandolin jern kunne ogs√• bruges. Jeg strimlede ramsl√łget i fine tynde strimler, og plukkede mynten, og anrettede p√• br√łndkarsen, og en skefuld creme fraiche.

Velbekomme!

Tags

Kommentarer

  1. Rasmus Pagh

    Hej gastromand, jeg kan se i har haft faster-Philip med på blokken. Jeg har været stor fan af fasterphilip. Jeg mangler en opskrift på en karrysuppe med grillede peberfrugt,lime og rejer. Jeg kan ikke finde den nogensteder mere. Ved i hvordan jeg kan komme kontakte med fasterphilip. På forhånd tak

    • Camilla Uls√łe

      3 r√łde snack-peber
      2 selleristænger
      2 l√łg
      1/2 r√łdl√łg
      100 g champignon
      2 guler√łdder
      4 fed hvidl√łg
      500-700 g rejer/jomfruhummerhaler
      2 ds flåede tomater
      R√łd karrypasta
      Samba oelek
      Karry
      Salt
      Peber
      Soya
      1 gr√łntsagsbouillon
      1 fiskebouillon
      1/2 l. Hvidvin
      1/2 l. Fl√łde
      Creme fraiche
      Persille
      Basilikum
      Purl√łg
      Pistacien√łdder
      Lime
      Parmesan
      Flutes

      Varm op under en stor tykbundet gryde og br√¶nd karry, samba oelek, hvidl√łg og karrypasta af i smeltet sm√łr. Pil l√łget, hak det groft og steg det med. Tils√¶t champignon, skr√¶l guler√łdder og tils√¶t. Lad det stege 2 min. – m√• ikke br√¶nde p√•!
      Tilsæt hvidvin og 2 klargjorte snack-pebre, hakkede tomater, selleri, begge bouillonterninger og et skvæt soya. Lad det koge 30 min. uden låg og 15 min. med låg. Brug stavblender og purer det hele godt igennem.
      Sæt tilbage på blusset og lad simre på lav varme. Tilsæt 400-600 g rejer/jomfruhummerhaler og lad dem simre med ca. 15 min.

      Varm en grillpande op og grill den sidste snack-peber og resten af rejerne/jomfruhummerhalerne. Hak persille, purl√łg, basilikum, det halve r√łdl√łg og kom det i en sk√•l med lime balsamico, salt, peber, hakkede pistacien√łdder (helst ristede) og gem til anretningen sammen med rejerne, creme fraichen og et par purl√łg.

Smid en kommentar