Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 16. april 2024

Scroll to top

Top

15 kommentarer

Gastromands Bornholmske top 5

Gastromands Bornholmske top 5

I den kommende weekend løber den stjernebesatte Sol over Gudhjem-konkurrence af stablen på havnen i…ja, du havde nok gættet det: Gudhjem! Har du planer om at slå et smut forbi konkurrencen (hvor Gastromændene naturligvis har en reporter til stede), eller har du planer om at besøge øen i løbet af sommeren, så læs lige med hér.

For sidste sensommer spenderede jeres udsendte tre dage på at gennemtrawle øen for de mest mindeværdige gastro-oplevelser. Og jeg var ovenud tilfreds, var jeg! For det er intet mindre end imponerende at se på listen af kvalitetsproducenter, unikke produkter og restauranter, som Bornholm efterhånden kan mønstre. En liste der bør få enhver gastromand til at pakke kniv og gaffel, for at drage ud på den kun tre timer lange tur fra København til Rønne.

For at hjælpe dig lidt på vej, får du hér vores guide til de allerstørste oplevelser på solskinsøen.

 

Fyrtårnet

Restaurant Kadeau
Baunevej 18, 3720 Aakirkeby

Lad os starte på toppen…Ingen over – ingen ved siden af! Det må være konklusionen efter at have været på visit hos Kadeau, som er placeret ganske isoleret og helt vanvittigt smukt, i den yderste klitrække på Bornholms sydkyst.

 

Bornholm_Kadeau1

 

Meget kvalificeret betjening blandet med en fantastisk stemning af ferie-koloni og naturligvis det (i København) Michelin-præmierede køkken, er i sig selv nok til at ramme toppen af skalaen. Tilsæt så lige en soppetur i vandkanten lige før middagen og den fantastiske udsigt fra vores bord på terrassen foran restauranten! Dette er een af mine absolut største restaurantoplevelser nogensinde – intet mindre! En klokkeklar anbefaling til at kigge forbi når Kadeau-drengene henover sommeren hygger sig på Bornholm.

 

Bornholm_Kadeau2

 

Gourmét’en

Lassens Restaurant på Stammershalle Badehotel
Sdr. Strandvej 128, 3760 Gudhjem

Med årets kok 2012, Daniel Kruse, bag gryderne er du garanteret velsmag i absolut topklasse når du kigger forbi på det smukke badehotel. Og det til en yderst rimelig pris.

 

Bornholm_Stammershalle1

 

Kruse har fået sin kokkemæssige dannelse på bl.a. formel b og Søllerød Kro, hvilket garanterer et dejligt skarpt måltid med en base i det franske, men med fokus på de lokale råvarer. Hvis det nynordiske er lige dogmatisk og stramt nok til dig er Stammershalle det helt rigtige valg – her er man nemlig ikke bange for fonder, fløde og chokolade – dejligt befriende og resulterende i fuld hammer på smagsdrengen. Ikke mindst på desserterne, som i sig selv er et besøg værd.

 

Bornholm_Stammershalle2

 

Sommerkøkkenet

Restaurant Saison på Melsted Badehotel
Melstedvej 27, 3760 Gudhjem

 

Bornholm_Melsted1

 

Bornholm kan præstere endnu en restaurant på dansk top-niveau. For at finde den skal du et smut forbi Melsted Badehotel, hvor de to Saison-drenge Peter Nøhr Christensen og Frederik Bille Brahe styrer slagets gang. Igen har vi fat i et køkken som tager udgangspunkt i de fantastiske lokale råvarer og igen et køkken med det ene ben placeret i det franske.

 

Bornholm_Melsted2

 

Den skjulte perle

Christianshøjkroen
Segenvej 48, 3720 Aakirkeby

Dybt inde i Almindingen ligger en helt igennem anbefalelsesværdig (og dejlig livsbekræftende) madoplevelse og venter på dig.

 

Bornholm_Christianshøjkroen1

 

Kroens helt særegne kendetegn, er at en del af personalet i den flotte gamle gule bygning er udviklingshæmmede – både i køkkenet og på gulvet. Men det er på ingen måde på ”good karma”-point at Christianshøjkroen sniger sig med på listen. For de præsterer fanme go mad, gør de! Og så i virkeligt lækre omgivelser. Et skarpt og moderne bornholmsk køkken, hvor overfloden af de gode lokale råvarer behandles flot og respektfuldt.

Uden tvivl den største aha-oplevelse på turen!

 

Bornholm_Christianshøjkroen2

 

Gårdbutikken

Hallegaard
Aspevej 3, 3751 Østermarie

Bornholm_Hallegaard1

 

Skal der handles pølser og røgvarer til en frokost ved stranden er Hallegaard det heelt rigtige sted. De leverer ganske enkelt nogle af de bedste pølser jeg mindes at have smagt. Især var jeg meget begejstret for dere lange ølpølser, som jeg kunne snacke i voldsomme mængder. Også deres store udvalg af spegepølser er værd at tage et grundigt kig på.

 

Bornholm_Hallegaard2

 

De andre gode

Af andre bornholmske gastro-oplevelser der bestemt også er et besøg værd, kan nævnes:

Johan Bülow
Bülows lakridser kan du efterhånden finde overalt, men det var altså hér på Bornholm det hele startede. Og en go omgang lakrids kan man sgu altid høvle

Le Port
Virkelig fin frokost – een af de bedste fiskefiletter jeg er løbet på – med en super udsigt. Bestem en lille detour værd!

 

Bornholm_Le_Port

 

Aarsdale Silderøgeri og Nexø Gamle Røgeri
Intet besøg på bornholm uden røgede sild og naturligvis en omgang Sol over Gudhjem. Nu nåede vi af gode grunde ikke forbi samtlige røgerier på øen, men disse to skulle være toppen!

 

Bornholm_Nexø_Gamle_Røgeri

 

Så se at kom afsted! Og fortæl os gerne, hvis du løber ind i andre store oplevelser på klippeøen!

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Per N. Hansen

  Var på vingården sidste år. Vi ville have en flaske alsace til deres frokost men blev anbefalet en hvid burgundia. De laver så få at den ikke kan købes med men kun serveres på stedet. Her blev vi rigtig meget positivt overraskede. Umiddelbart på linje med en god mosel, meget let drikkelig, frugtig og med noget syre der kunne stå imod flæskesteg og frikadeller. At prøve

 2. AllanS

  Og hvis det ikke skal være så fornemt så kan Vingården Lille Gadegård anbefales, dejlig rundvisning af en Ærlig og sjov vinbonde, og 2 gange om ugen er der helstegt pattegris :)

  • Hej igen:) Vi var et smut forbi vingården, men var desværre ikke voldsomt begejstrede – rundvisningen var aflyst og vinene (på nær en enkelt eller to af frugtvinene) var på ingen måde nogen stor oplevelse. Men godt at høre at man også kan få en god oplevelse der :)

   • AllanS

    Helt enig vinen er ikke nogen stor oplevelse.. Tror man er nød til at få rundvisningen og evt spise Helstegt pattegris om aften (lidt ala grisefest) før man får en rigtig god oplevelse… Men det er også en af de ting man får at vide når man får rundvisningen, så får man hele historien, og historien om de druer der bliver brugt, Danmark som vin land, opture og nedture ved at lave vin i Danmark. Det hele fortalt på en meget meget ærlig og sjov måde, af en herlig vinbonde.

    Det er ikke en stor gastronomisnk oplevelse, men helt nede på jorden mad som alle kan forstå, og som bare smager fantastisk :-)

   • Den er noteret til næste besøg :)

 3. AllanS

  Da vi var på Bornholm sidste år var vi på Restaurant Æblehaven.
  Det var rigtig lækkert. God menu, dejlig stemning, og Henrik som er den ene af ejerne havde rigtig godt styr på sin vin menu :)

  • Hej Allan! Et godt tip…tak for det :) Jeg mener faktisk at vi havde faktisk Æblehaven i kikkerten, men det var desværre umuligt at klemme flere besøg ind på vores besøg :)

  • HenrikKoch'en

   Jeg vil også fremhæve Æblehavnen (iøvrigt anbefalet af Melsted Badehotel, hvor vi boede). Vi fik 3 retter, hvor hovedretten var en spicy curry, som vi fik en rimelig sød men fantastisk hvidvin til, og som gjorde underværker. De kan virkelig deres kram.

 4. Bæk

  Så glemte i kun, en rigtig herrebøf på Louisekroen i Bølshavn..

  • Hej Bæk! Den er noteret til næste Tour de Bornholm

  • JS

   Du må være en nær ven af familien. Jeg kan i hvert fald ikke anbefale stedet på nogen tænkelig måde. Samme niveau mad, som på en standard-dårlig restaurant i København.

 5. Årh ja, Gårdbutikken – der købte vi grillpølser og andet godt forrige sommer!
  Nøj, det var godt! Til min egen liste ville jeg også tilføje Svaneke Ismejeri, som har den bedste lakridsis (med Bülow-lakrids).
  Vh Louise

  • Jamen, du har da helt ret :) Jeg var også ganske begejstret for netop lakrids-isen!

Smid en kommentar